Μέτρα για επισιτιστική ασφάλεια συζητούν σήμερα οι Υπουργοί Γεωργίας της Ε.Ε.
Η διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των συστημάτων τροφίμων στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης των Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε. που θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο.
Η πρόσφατη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των συστημάτων τροφίμων, θα βρεθεί στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης των Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε. που θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο.
Στην εν λόγω ανακοίνωση καθορίζεται σειρά μέτρων για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις που έχει στην επισιτιστική ασφάλεια, τόσο στην Ε.Ε. όσο και παγκοσμίως, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Εκτός από την ενεργοποίηση του αποθεματικού κρίσεων ύψους 500 εκατ. ευρώ, η Επιτροπή εξέδωσε σήμερα εκτελεστική πράξη με την οποία επιτρέπεται κατ' εξαίρεση και προσωρινά η παραγωγή οποιωνδήποτε καλλιεργειών για τρόφιμα και ζωοτροφές σε γη υπό αγρανάπαυση που ανήκει σε λπεριοχές οικολογικής εστίασης το 2022, διατηρώντας παράλληλα το πλήρες επίπεδο της ενίσχυσης του οικολογικού προσανατολισμού (σ.σ. «πρασίνισμα»).
Η Επιτροπή, επίσης, στηρίζει τα κράτη μέλη όσον αφορά την αξιοποίηση των δυνατοτήτων μείωσης της αναλογίας πρόσμειξης βιοκαυσίμων, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση των γεωργικών εκτάσεων της Ε.Ε. που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή πρώτων υλών για βιοκαύσιμα, μειώνοντας έτσι την πίεση στις αγορές τροφίμων και ζωοτροφών.
Η κατάσταση της αγοράς γεωργικών προϊόντων
Οι υπουργοί της ΕΕ θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την κατάσταση της αγοράς αγροδιατροφικών προϊόντων και την κατάσταση του γεωργικού τομέα της ΕΕ, εστιάζοντας ειδικότερα στις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Απορροφήσεις άνθρακα
Το Συμβούλιο θα συζητήσει την εν εξελίξει αναθεώρηση του κανονισμού για τη χρήση γης, την αλλαγή στη χρήσης γης και τις δασοκομικές δραστηριότητες (LULUCF), στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων προσαρμογής στον στόχο του 55 %.
Στόχος της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναθεώρηση της ισχύουσας νομοθεσίας είναι να τεθεί νέος στόχος για απορροφήσεις άνθρακα 310 εκατομμυρίων τόνων έως το 2030, ώστε να επιτευχθεί κλιματική ουδετερότητα σε επίπεδο ΕΕ στον τομέα της χρήσης γης, της δασοκομίας και της γεωργίας έως το 2035.
Οι απορροφήσεις άνθρακα —δηλαδή η αφαίρεση του CO2 από την ατμόσφαιρα και η αποθήκευσή του, για παράδειγμα μέσω των δέντρων ή μέσω της προστασίας πλούσιων σε άνθρακα εδαφών— μπορούν να διαδραματίσουν καίριο ρόλο στην επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας.
Το Συμβούλιο θα εγκρίνει επίσης, ως σημείο Α, συμπεράσματα σχετικά με την ανακοίνωση της Επιτροπής για τους βιώσιμους κύκλους άνθρακα. Η ανακοίνωση, η οποία δημοσιεύθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2021, αναφέρει τρόπους για την παροχή κινήτρων για ανθρακοδεσμευτική γεωργία, στο πλαίσιο των προσπαθειών για μείωση των εκπομπών στην ΕΕ κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030.
Γεωγραφικές ενδείξεις
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει την πρότασή της για αναθεώρηση του καθεστώτος γεωγραφικών ενδείξεων προελεύσεως για τα γεωργικά προϊόντα και τα τρόφιμα, η οποία αναμένεται να εγκριθεί λίγες ημέρες πριν από τη σύνοδο του Συμβουλίου.
Υψηλής παθογονικότητας γρίπη των πτηνών
Η γαλλική Προεδρία θα ενημερώσει τους υπουργούς σχετικά με την κατάσταση της υγείας και τις εργασίες που διεξάγονται επί του παρόντος στο Συμβούλιο όσον αφορά την υψηλής παθογονικότητας γρίπη των πτηνών (HPAI) — μια εξαιρετικά μεταδοτική ιογενή νόσο που πλήττει κυρίως τα πουλερικά και τα άγρια υδρόβια πτηνά.
Πηγή: agro24.gr