Oικονομική ενίσχυση των θερμοκηπιακών κηπευτικών ζητούν αγροτικοί φορείς της Ιεράπετρας

11:48 π.μ. - Τετάρτη, 22 Μαΐου 2024
11:05 π.μ. - Τετ, 22/48/2024
Image: Oικονομική ενίσχυση των θερμοκηπιακών κηπευτικών ζητούν αγροτικοί φορείς της Ιεράπετρας

Αίτημα προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ελ. Αυγενάκη

Αξιότιμε κε Υπουργέ,

Ο πόλεμος Ουκρανίας- Ρωσίας έχει επιφέρει μία τεράστια αναστάτωση στην αγροτική δραστηριότητα της Ελλάδας, με άμεσες οικονομικές συνέπειες για τους Έλληνες αγρότες λόγω κατακόρυφης αύξησης του κόστους παραγωγής αλλά και έμμεσες επιπτώσεις για τους καταναλωτές των οποίων η αγοραστική δύναμη έχει συρρικνωθεί.

Τις τελευταίες δε εβδομάδες να παρατηρείται έντονα το φαινόμενο όπου προϊόντα κηπευτικών θερμοκηπίου καταλήγουν στις χωματερές λόγω αδυναμία να απορροφηθούν στην εγχωρία αγορά.

Τονίζεται επίσης ότι, οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από Τρίτες Χώρες (βλ. Τουρκιά) χωρίς να υπόκεινται σε αντίστοιχο έλεγχο όπως τους Έλληνες παραγωγούς, επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο αυτή την κατάσταση καθώς δημιουργούνται πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού προς τους Έλληνες αγρότες.

Σημειώνεται επίσης ότι, η καλλιέργεια κηπευτικών θερμοκηπίου είναι από τις πιο δαπανηρές καλλιέργειες όπου απαιτείται υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας και εξοπλισμού ενώ η ζημιά σε αυτές τις περιπτώσεις να ανέρχεται σε αρκετές χιλιάδες ευρώ ανά στρέμμα.

Επιπλέον, η υπογραμμίζεται ότι ο βασικός όγκος κηπευτικών θερμοκηπίου που παράγεται αυτή την χρονική περίοδο προέρχεται από την περιφέρεια Κρήτης καθώς οι λοιπές περιοχές της Ελλάδας βρίσκονται ακόμα σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης.

Επειδή, στην Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στις 21-22 Μαρτίου 2024, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογράμμισε τη σημασία ενός ανθεκτικού και βιώσιμου γεωργικού τομέα για την επισιτιστική ασφάλεια και τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ και κάλεσε την Επιτροπή να προχωρήσει στις εργασίες για την ελάφρυνση της οικονομικής πίεσης των αγροτών και σχεδιασμός μέσων πρόσθετης υποστήριξης, όπως η επέκταση του TCTF.

Επειδή τον Απρίλιο 2024 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε στα κράτη μέλη για διαβούλευση σχέδιο πρότασης για περιορισμένη παράταση του Προσωρινού Πλαισίου Κρίσης και Μετάβασης για τις κρατικές ενισχύσεις («TCTF») προκειμένου να επιτραπεί η συνεχιζόμενη στήριξη στον πρωτογενή γεωργικό τομέα ενόψει των συνεχιζόμενων διαταραχών της αγοράς.

Επειδή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενώ διαβουλεύεται με τα κράτη μέλη σχετικά με περιορισμένη παράταση για τον πρωτογενή γεωργικό τομέα του τμήματος TCTF , επιτρέπει επί του παρόντος στα κράτη μέλη έως τις 30 Ιουνίου 2024 να χορηγούν περιορισμένα ποσά ενίσχυσης.

Επειδή Τα θερμοκηπιακά κηπευτικά είναι ένα προϊόν με υψηλή προστιθέμενη αξία για το εμπορικό ισοζύγιο της Ελλάδας

Επειδή οι παραγωγοί κηπευτικών θερμοκηπίου αδυνατούν να ανταπεξέλθουν σε αυτήν την κατάσταση και πόσο μάλλον να προγραμματίσουν εκ νέου οι καλλιέργειά για την επόμενη χρονιά

Επειδή, συντρέχουν και άλλοι λόγοι (πχ έλλειψη εργατών γης, κλιματική κρίση, κ.α.) που καταστούν πλέον ΜΗ βιώσιμη την παραγωγή θερμοκηπιακών κηπευτικών και αυτό θα έχει αντίκτυπο την κατακόρυφη μείωση στην της εγχώριας παραγωγής για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο.

Για όλα τα παραπάνω ΖΗΤΑΜΕ :

Την ένταξη των παραγωγών κηπευτικών θερμοκηπίου στο πλαίσιο που επιτρέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα Κράτη μέλη της, δηλαδή να παρέχουν περιορισμένα ποσά βοήθειας στους γεωργούς μέσω κρατικών ενισχύσεων ώστε να διασφαλίσουν την αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων στήριξης κρίσεων έως τις 30 Ιουνίου 2024.

Ευελπιστούμε να ανταποκριθείτε στο αίτημά μας άμεσα και είμαστε στη διάθεσή σας για διευκρινίσεις σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις αυτής της δράσης.

Εκ των:

Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας

Δήμος Ιεράπετρας / Αντιδ. Αγροτικής Ανάπτυξης

Αγροτικός Συνεταιρισμός – Ο.Π. «ΑΝΑΤΟΛΗ»

Αγροτικός Συνεταιρισμός – Ο.Π. «ΚΡΗΤΙΚΟ ΠΕΡΒΟΛΙ»

Αγροτικός Συνεταιρισμός – Ο.Π. «ΝΟΤΟΣ»