Συντάξεις χηρείας / Κόβονται κατά 50% - Οι συνταξιούχοι θα επιστρέψουν και αναδρομικά ποσά

12:02 μ.μ. - Τετάρτη, 22 Μαΐου 2024
12:05 μ.μ. - Τετ, 22/02/2024
Image: Συντάξεις χηρείας / Κόβονται κατά 50% - Οι συνταξιούχοι θα επιστρέψουν και αναδρομικά ποσά

Σήμα κινδύνου από το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων που καλεί την κυβέρνηση να μην εφαρμόσει μνημονιακό νόμο και να μην υφαρπάξει και πάλι το εισόδημά τους

Στα κάγκελα βρίσκονται για μία ακόμα φορά οι συνταξιούχοι που είδαν τις συντάξεις τους όλα αυτά τα χρόνια να ισοπεδώνονται και που τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα ακόμα «μαχαίρι» στις αποδοχές τους.

Όπως επισημαίνει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) η μνημονιακή διάταξη έχει εφαρμοστεί μέχρι στιγμής μόνο για δικαιούχους που προέρχονται από το δημόσιο τομέα και τον ΟΓΑ αλλά, πλέον, ήρθε η ώρα και για την περικοπή κατά 50% και των συντάξεων του ιδιωτικού τομέα.

Το ΕΝΔΙΣΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνει «είναι δεκάδες χιλιάδες οι δικαιούχοι που θα τύχουν νέων περικοπών στις συντάξεις χηρείας που λαμβάνουν, ενώ θα κληθούν να επιστρέψουν και αναδρομικά ποσά προς τα Δημόσια Ταμεία, καθώς το μέτρο θα έπρεπε να είχε εφαρμοστεί από τον Οκτώβριο του 2020».

Πρόκειται για ένα άδικο μέτρο που κακώς εφαρμόστηκε σε χιλιάδες συνταξιούχους στο δημόσιο και στον ΟΓΑ, σημειώνει το ΕΝΔΙΣΥ και επισημαίνει ότι η κυβέρνηση οφείλει να επιστρέψει τα χρήματα πίσω και το μέτρο δεν πρέπει να το επεκτείνει και στον ιδιωτικό τομέα.

Οι συνταξιούχοι καλούν την κυβέρνηση Μητσοτάκη να μην εφαρμοστεί η νομοθεσία που περικόπτει στο μισό τις συντάξεις χηρείας εξ ιδίου δικαιώματος και για δικαιούχους που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα και παράλληλα ζητούν από το υπουργείο Εργασίας νομοθετική ρύθμιση «ώστε να παραμείνει η καταβολή των συντάξεων χηρείας στο 70% των αρχικών ποσών, εφ’ όρου ζωής του κάθε δικαιούχου».

Το ΕΝΔΙΣΥ υπενθυμίζει ότι το συγκεκριμένο μέτρο, θεσμοθετήθηκε το 2016, εν μέσω Μνημονίων και βαθιάς οικονομικής κρίσης, επισημαίνοντας ότι βρισκόμαστε στο 2024 με την Ελλάδα να καταγράφει ρυθμούς ανάπτυξης.

«Επιτέλους, ας αναλογιστεί η Κυβέρνηση από ποιους συνταξιούχους επιδιώκει να υφαρπάξει ένα μέρος του εισοδήματός τους! Από εκείνους που διαβιούν μόνοι και έχουν απόλυτη ανάγκη την οικονομική ενίσχυση», καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους οι συνταξιούχοι.

avgi.gr