15 Απρίλη μέρα δράσης για τους εργαζομένους στα super market - Στην πανδημία δεν μένουμε εκτεθειμένοι

1:38 μ.μ. - Τρίτη, 14 Απριλίου 2020
01:04 μ.μ. - Τρί, 14/38/2020
Image: 15 Απρίλη μέρα δράσης για τους εργαζομένους στα super market - Στην πανδημία δεν μένουμε εκτεθειμένοι

Τι ζητάει η επιτροπή αγώνα ιδιωτικών υπαλλήλων Λασιθίου

Συνάδελφε, Συναδέλφισσα,

Οι εργαζόμενοι στα super market βρεθήκαμε στην πρωτη γραμμή αυτής της πανδημίας. Το αναγνωρίζουν όλοι, φαίνεται από τις καμπάνιες και από τα δημόσια «ευχαριστώ» των επιχειρήσεων, των καναλιών, των κυβερνήσεων. Δεν φτάνει όμως να μας λένε ήρωες, όταν πίσω από τη βιτρίνα, τα μεγάλα λόγια και τις κολακείες κρύβεται εκμετάλλευση, υποκρισία, ψέματα, όταν δεν σέβονται ούτε την ζωή μας.

Δεν φτάνει να μας δίνουν έκτακτα μπόνους-δωροεπιταγές, τα οποία μάλιστα υπερπροβάλλουν με στόχο να δείξουν κοινωνικό πρόσωπο, εξασφαλίζοντας έμμεσα απλήρωτη διαφήμιση. Δεν υποτιμάμε την αξία που έχει στις μέρες μας οποιασδήποτε προσθήκη που ενισχύει το μισθό μας αλλά κανένα μπόνους δεν μπορεί να βρεθεί πάνω από την προστασία της ζωής, να ισοφαρίσει ή να προσπεράσει την απουσία μέσων προστασίας, την έκθεση στον ιό.

Οι χώροι των supermarket είναι οι χώροι που όλο αυτό το διάστημα έχει μπει κυριολεκτικά κάθε εργατική-λαϊκή οικογένεια. Συνωστιζόμαστε κατά δεκάδες, τα στοιχειώδη μέσα ατομικής προστασίας δίνονται με το σταγονόμετρο (γάντια, μάσκες, αλκοολούχα διαλύματα), η καθαριότητα των χώρων που δουλεύουμε είναι ανεπαρκής.

Όλο αυτό το διάστημα υπήρχαν εκατοντάδες περιπτώσεις σε όλη τη χώρα που εργαζόμενοι μέσα στα supermarket είχαν συμπτώματα. Είναι αυτά τα συμπτώματα που με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, οι εργαζόμενοι πρέπει να κάθονται για 14 μέρες στο σπίτι, σε καραντίνα. Οι συνάδελφοι αυτοί με βάση τις ίδιες οδηγίες δεν επιλέγονται να κάνουν τεστ, δεν γνωρίζουν αν οι ίδιοι είναι φορείς του ιού.

Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι τέτοια συμπτώματα έχουμε σε αποθήκες μεγάλων supermarket που εφοδιάζουν όλα τα καταστήματα σε πόλεις και νόμους δηλαδή μέσα μια εφοδιαστική αλυσίδα που μπαίνουν μέσα εργαζόμενοι, οδηγοί, πωλητές και μεταφέρουν τα προϊόντα σε κάθε κατάστημα και ράφι.

Επειδή η νόσος υπάρχει έξω και αρκεί έστω και ένα κρούσμα για να πολλαπλασιάζεται ο ιός. Ζητάμε ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ να σταματήσει ο παραλογισμός. Εργαζόμενοι σε μεγάλους χώρους δουλειάς, σε καταστήματα, σε αποθήκες, σε γραφεία εφόσον παρουσιάζουν συμπτώματα δεν αρκεί η ατομική τους καραντίνα. Κατά προτεραιότητα πρέπει να πραγματοποιείται χωρίς χρονοτριβή τεστ ώστε να μη μπαίνει σε κίνδυνο κανένας συνάδελφος, να αντιμετωπίζεται στη γέννηση της η πιθανή διασπορά.

Το τελευταίο που ακούμε είναι ότι οι όμιλοι στα supermarket έχουν δημιουργήσει τμήματα και ομάδες ψυχολογικής υποστήριξης των εργαζομένων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Στεκόμαστε δίπλα σε συναδέλφους που υποφέρουν όλο και περισσότεροι από ψυχοσωματικές ασθένειες.

Όμως σήμερα και εν μέσω της πανδημίας οι εργαζόμενοι μέσα στα supermarket δε χρειάζονται ψυχολογική στήριξη αλλά έχουν ανάγκη από μετρά προστασίας. Αντιθέτως ψυχολογική στήριξη χρειάζονται όλοι αυτοί που από τις κεντρικές διευθυντικές τους θέσεις προσπαθούν να καλύψουν κρούσματα και να μη γίνεται σούσουρο, χρησιμοποιώντας κάθε πιθανή και απίθανη δικαιολογία.

Μέχρι και σήμερα προχωράμε με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και με βάση αυτές διεκδικούμε τη μέγιστη προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Όμως είναι προκλητικό οι επιστημονικές οδηγίες να διαστρεβλώνονται και να παρερμηνεύονται προκειμένου να μην θιχτούν τα κέρδη των αλυσίδων super market. Κέρδη που με βάση τα δικά τους στοιχεία αυξήθηκαν πάνω από 30% σε ένα μήνα.

Είναι αυτοί που προ πανδημίας μας καλούσαν να χαμογελάμε για 300 ευρώ και σήμερα μας λένε σήμερα πως όταν υπάρχει κρούσμα σε ένα χώρο δουλειάς, επιλέγουν να καθαρίζουν και στέλνουν στην καραντίνα μόνο το τμήμα του συγκεκριμένου εργαζόμενου, λες και οι εργαζόμενοι δε χρησιμοποιούν κοινοχρήστους χώρους ή διακτινίζονται και πετάνε για να φτάσουν στο πόστο τους.

Δε μπορεί τα μέσα προστασίας (αντισηπτικά, γάντια, μάσκες) να αποτελούν ατομική ευθύνη του κάθε εργαζόμενου. Σε συνθήκες πανδημίας, δε μπορεί να μην υπάρχει καθαριότητα όλες τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων, απολύμανση σε επιφάνειες, καρότσια, μηχανήματα, ράφια, σε χώρους διαλείμματος και τουαλέτες.

Δε μπορεί να μην εξασφαλίζεται η χωρίς προϋποθέσεις προστασία των εργαζομένων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και η εργοδοσία να κάνει τα στραβά μάτια μπροστά στο φόρτο εργασίας ή να τις παρέχει ύστερα από πίεση.

Δε μπορεί σε αυτές τις συνθήκες οι εργαζόμενοι να λιώνουν πάνω στα ράφια, στις αποθήκες και στις ταμειακές μηχανές.

Στηρίζουμε τις διεκδικήσεις των εργαζομένων στα νοσοκομεία του νομού και των φορέων που κινητοποιήθηκαν αντίστοιχα την 7η Απρίλη, στην πανελλαδική ημέρα δράσης για την Υγεία.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

Να γίνεται το test σε όλους τους εργαζόμενους των Σούπερ Μάρκετ που παρουσιάζουν συμπτώματα ή είναι ύποπτα κρούσματα

Για να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά για κάθε πόστο, να μετατρέπουν όλες οι συμβάσεις ημιαπασχόλησης σε θέσεις πλήρους απασχόλησης, με 8ωρο και 5μερο. Να γίνουν αορίστου όλες οι ορισμένου χρόνου συμβάσεις, με πλήρες ωράριο και όχι με νέες απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις που έχουν χρονικό ορίζοντα το τέλος της πανδημίας.

Να τηρούνται αυστηρά τα ωράρια εργασίας. Να εξασφαλίζεται ο αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την υγεία όλων των εργαζομένων.

Να τοποθετηθούν σε όλα τα καταστήματα, τζάμια προστασίας στα ταμεία.

Να υπάρχει αντισηπτικό δίπλα στο κάθε ταμείο και σε κεντρικά σημεία όλων των super market.

Να δοθεί ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.

Καλούμε το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων του νομού Λασιθίου να πάρει απόφαση για συμμετοχή στην πανελλαδική ημέρα δράσης για τους εργαζόμενους στα Σούπερ Μάρκετ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΛΑΣΙΘΙΟΥ