Τα καλύτερα λάδια της Κρήτης βράβευσε η Περιφέρεια – Αρκετά βραβεία σε Λασιθιώτες παραγωγούς

7:16 π.μ. - Δευτέρα, 28 Ιουνίου 2021
07:06 π.μ. - Δευ, 28/16/2021
Image: Τα καλύτερα λάδια της Κρήτης βράβευσε η Περιφέρεια – Αρκετά βραβεία σε Λασιθιώτες παραγωγούς

Τα κρητικά ελαιόλαδα διακρίνονται συνεχώς με βραβεία για την ποιοτική τους αναβάθμιση και η Περιφέρεια Κρήτης με την Αγροδιατροφική Σύμπραξη στηρίζουν, προβάλλουν και αναδεικνύουν το ποιοτικό Κρητικό ελαιολάδο

Τα κρητικά ελαιόλαδα διακρίνονται συνεχώς με βραβεία για την ποιοτική τους αναβάθμιση και η Περιφέρεια Κρήτης με την Αγροδιατροφική Σύμπραξη στηρίζουν, προβάλλουν και αναδεικνύουν το ποιοτικό Κρητικό ελαιολάδο, τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα, να αποκτήσει ταυτότητα το τυποποιημένο λάδι και να πάρει την υπεραξία που του αναλογεί προς όφελος των παραγωγών.

Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στην τελετή απονομής των βραβείων του Παγκρήτιου διαγωνισμού ελαιολάδου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο καφέ «Μαρίνα» στο Ενετικό λιμάνι Ηρακλείου.

Με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση του ελαιολάδου, την τυποποίηση του και την καλύτερη δυνατή προώθηση του ποιοτικού Κρητικού ελαιολάδου στις διεθνείς αγορές αλλά και στην εσωτερική αγορά, η Περιφέρεια Κρήτης η Αγροδιατροφική Σύμπραξη, διοργάνωσαν με επιτυχία τον 7ο Παγκρήτιο διαγωνισμό σε συνεργασία με όλους τους τοπικούς φορείς ελαιολάδου της Κρήτης:

Τους συνδέσμους Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης, Εξαγωγέων Κρήτης, Δίκτυο Κρητικού Ελαιολάδου, ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ – Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου, Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων, Εργαστήριο Οργανοληπτικής Αξιολόγησης του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνου.

Αυξημένη η συμμετοχή απ’ όλη την Κρήτη με 104 δείγματα

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν 74 επιχειρήσεις από όλη την Κρήτη και η κατανομή ανά Περιφερειακή Ενότητα ήταν 31 από την ΠΕ Ηρακλείου, 14 από την ΠΕ Χανίων,11 από την ΠΕ Ρεθύμνου και 18 επιχειρήσεις από την ΠΕ Λασιθίου. Οι ποικιλίες ελαιολάδου που διαγωνίστηκαν αφορούσαν κυρίως στην ποικιλία Κορωνέϊκη με 97 δείγματα, ενώ στον διαγωνισμό συμμετείχαν 4 δείγματα από την ποικιλία τσουνάτη, 2 με την ποικιλία λιανολιάς, και 1 χονδρολιάς. Στο σύνολο των 104 δειγμάτων, διαγωνίστηκαν 47 στην κατηγορία συμβατικής καλλιέργειας, 33 στην βιολογική καλλιέργεια και 24 δείγματα στην κατηγορία ΠΟΠ –ΠΓΕ.

Δείτε παρακάτω τους βραβευθέντες σε κάθε κατηγορία: 

hxonews
hxonews
hxonews

Στην συνεχή αναβάθμιση της ποιότητας των Κρητικών ελαιολάδων, αλλά και στους στόχους του διαγωνισμού, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κρήτης, Σταύρος Τζεδάκης, καλωσορίζοντας τον Περιφερειάρχη, τον Πρόεδρο του Π.Σ, Αντιπεριφερειάρχες, εκπροσώπους της Τ.Α, φορείς, διαγωνιζόμενους- συμμετέχοντες στην εκδήλωση. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι, φέτος οι συμμετοχές τυποποιητών -παραγωγών ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, συγκεντρώνοντας 104 αιτήσεις από τις 4 Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης, ενισχύοντας έτσι για μια ακόμη χρονιά το θεσμό του διαγωνισμού σε τοπικό επίπεδο. Ο Πρόεδρος ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη για την έμπρακτη στήριξη του και παρουσία, όπως και για την συνεργασία όλους τους φορείς, τις επιτροπές κριτών του διαγωνισμού, τυποποιητές και παραγωγούς.

Στον χαιρετισμό του-καλωσόρισμα στην τελετή βράβευσης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης αφού συνεχάρη τους διοργανωτές, τον Πρόεδρο, το συμβούλιο, τους εργαζόμενους της Αγροδιατροφικής, τους φορείς, τις επιτροπές κριτών του διαγωνισμού, τους συμμετέχοντες τυποποιητές, παραγωγούς, διαβεβαίωσε, ότι, «ως Περιφέρεια Κρήτης θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με όλους τους φορείς του πρωτογενή τομέα, τα πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα αξιοποιώντας την έρευνα και την καινοτομία προκειμένου να θωρακίσουμε όλους εσάς τους συνεπείς παραγωγούς ελαιολάδου, τους ανθρώπους που συνεχίζουν να παράγουν το έξτρα παρθένο κρητικό ελαιόλαδο, ακολουθώντας μια παράδοση αιώνων.

hxonews

Τις προηγούμενες μέρες η συνεργασία μας έφερε θετικά αποτελέσματα. Καταφέραμε μια πρώτη νίκη, καθώς ύστερα από επίμονες προσπάθειες εγκρίθηκε ο φάκελος για την αναγνώριση του Ελαιολάδου της Κρήτης ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης. Μέχρι την τελική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εμείς θα συνεχίσουμε στο δρόμο της συνεργασίας, προκειμένου να κατοχυρώσουμε στην Ελλάδα και στον κόσμο το κρητικό λάδι ως ένα προϊόν με υψηλή διατροφική αξία.»

Όπως επίσης ανέφερε ο Περιφερειάρχης στην ομιλία του :

«Τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί σημαντικά βήματα για τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής, την περαιτέρω βελτίωση του παραγόμενου προϊόντος και την καλύτερη δυνατή προσπάθεια προώθησής του στις αγορές του εξωτερικού. Η Περιφέρεια Κρήτης μέσα από τη λειτουργία της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, με τη συνεργασία των αγροτικών φορέων, με τη συμμετοχή σε μεγάλες διεθνείς εκθέσεις τροφίμων, συνεχίζει να δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ποιότητα, την ταυτότητα και την ενίσχυση της ανταγωνιστικής θέσης του κρητικού ελαιολάδου. Τα προβλήματα όμως στη διακίνηση και την τυποποίηση, καθώς και την αποτελεσματική προστασία των ελαιόδεντρων από τους φυσικούς εχθρούς τους, συνεχίζουν να αποτελούν σημαντικά εμπόδια για τους ντόπιους παραγωγούς.

Η αυξημένη συμμετοχή στο φετινό διαγωνισμό στέλνει πολλαπλά μηνύματα. Τα 104 συνολικά δείγματα που εξετάστηκαν από τις σχετικές επιτροπές επιβεβαιώνουν την πεποίθησή μας, πως η Κρήτη έχει τη δυναμική αλλά και τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να βγει άλλη μια φορά και να πρωτοπορήσει και στον τομέα της παραγωγής και τυποποίησης ελαιολάδου. Η Κρήτη μπορεί να γίνει το εργαστήρι σχεδιασμού και εφαρμογής αποτελεσματικών προγραμμάτων που θα προστατεύουν το παραγόμενο προϊόν και θα ανταμείβουν τις προσπάθειες των παραγωγών. Σε αυτήν την κατεύθυνση σε πλήρη συντονισμό με όλους τους τοπικούς φορείς θα εντείνουμε τις προσπάθειες μας μέχρι να βρει το κρητικό λάδι τη θέση που αληθινά του αξίζει στην παγκόσμια αγορά».

Σε δήλωση του ο Πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας, Περιφερειακος σύμβουλος Σταύρος Τζεδάκης, ανέφερε:

«Είμαστε χαρούμενοι, που για ακόμα μία χρονιά́ μας εμπιστευτήκαν οι παραγωγοί́ της Κρήτης και συμμετείχαν στον 7ο Παγκρήτιο Διαγωνισμό́ Ελαιολάδου. Ξεπερνώντας τις συμμετοχές κάθε άλλης χρονιάς, βλέπουμε ότι η φετινή ελαιοκομική́ περίοδος έδωσε ποιοτικά ελαιόλαδα. Στόχος του διαγωνισμού είναι να αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Κρητικού Ελαιολάδου, τα πλούσια οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, την ποιότητα του. Η τυποποίηση αυτού του Εθνικού προϊόντος είναι το ζητούμενο, για να μπορέσει να αποκτήσει ταυτότητα, να πάρει την υπεραξία που του αναλογεί, προς όφελος των παραγωγών.

Θα ήθελα να συγχαρώ τους τυποποιητές ελαιολάδου που διακρίθηκαν, να ευχαριστήσω όλους τους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό. Όλοι τους αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια για την προσπάθεια που κάνουν όλα αυτά τα χρόνια. Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συνδιοργανωτές φορείς του Κρητικού Ελαιολάδου, καθώς και τα μέλη της κριτικής επιτροπής για την διαχρονική τους στήριξη στον Διαγωνισμό».

hxonews

Στη σημερινή απονομή των βραβείων, μετά τον χαιρετισμό του Περιφερειάρχη και του Προέδρου της Αγροδιατροφικής μίλησαν ο καθηγητής Βιοχημείας Φίλιππος Βερβερίδης για την ελαιοκομία και το ελαιόλαδο, όπως επίσης και η Έφη Χριστοπούλου, επικεφαλής της κριτικής επιτροπής η οποία αναφέρθηκε στα αποτελέσματα του Παγκρήτιου διαγωνισμού και στο ποιοτικό προφίλ των δειγμάτων.

Σύμφωνα με τα στελέχη της Αγροδιατροφικής σύμπραξης της οργανωτικής επιτροπής του διαγωνισμού, την Παρασκευή 25 και Σάββατο 26 Ιουνίου διεξήχθη η αξιολόγηση στο εργαστήριο οργανοληπτικής αξιολόγησης Ελαιολάδου Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου, με την συμμετοχή 8 κριτών από την Κρήτη.

Η κριτική επιτροπή απαρτιζόταν και φέτος από εκπαιδευμένους δοκιμαστές, οι οποίοι συμμετέχουν σε διαπιστευμένη οργανοληπτική ομάδα και έχουν εμπειρία στην εφαρμογή της οργανοληπτικής μεθόδου, ενώ έχουν συμμετάσχει ως κριτές σε ελληνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς Ελαιολάδου. Συμμετείχαν στο πάνελ με αλφαβητική σειρά οι: Εφεντάκης Γιάννης, Καλιτσουνάκη Μαρία, Μπαρμποπούλου Ελένη, Παπαμανωλιουδάκη Τάσα, Σπανουδάκη Μαρία, Τζιρίτα Κωνσταντίνα, Φακουρέλης Νίκος και Φαφουτάκης Μανόλης.

Επικεφαλής του πάνελ του Διαγωνισμού ήταν η κα Χριστοπούλου Έφη, Χημικός, εμπειρογνώμονας της Ε.Ε. και του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας, θεμελιώτρια της οργανοληπτικής αξιολόγησης στην Ελλάδα, με εμπειρία από το 1982 έως σήμερα. Φέτος φιλοξενήθηκε ως panel leader και η Γαλή Αλίκη Χημικός, Διδάκτωρ Παν/μίου Πατρών, προϊσταμένη του τμήματος Χημικών Αναλύσεων ΔΙΜΕΑ, Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων Επικεφαλής της Οργανοληπτικής Ομάδας του ΥΠ.Α.ΕΝ. Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Δ.Σ.Ε. και την ΕΕ.

Την ευθύνη του διαγωνισμού είχε η Γερμανάκη Ελευθερία, panel supervisor του Εργαστηρίου Οργανοληπτικής Αξιολόγησης Ελαιολάδου Α. Σ. Ρεθύμνου, με πολλαπλές συμμετοχές σε διεθνείς διαγωνισμούς.

Τα 104 εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα που συμμετείχαν είχαν παραχθεί και τυποποιηθεί στην Κρήτη, κατά την ελαιοκομική περίοδο 2020 – 2021, φέρουν εμπορική ετικέτα (brand name), με αριθμό παρτίδας (LOT) και αντιπροσωπεύουν ποσότητα τουλάχιστον 1.000 κιλών.

Οι κατηγορίες των βραβείων και διακρίσεων ήταν τρεις:

• Τυποποιημένο ελαιόλαδο συμβατικής καλλιέργειας(συμπεριλαμβάνονται τα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης)• Τυποποιημένο ελαιόλαδο βιολογικής καλλιέργειας(με προσκόμιση αντίστοιχου πιστοποιητικού)• Τυποποιημένο ελαιόλαδο με πιστοποίηση ΠΟΠ ή ΠΓΕ(με προσκόμιση αντίστοιχου πιστοποιητικού)

Δείτε τον πλήρη κατάλογο των βραβευθέντων:20210627 ΒΡΑΒΕΙΑ

zarpanews.gr