39 Γαλάζιες σημαίες στο νομό Λασιθίου - 27 στο δήμο Αγίου Νικολάου

2:26 μ.μ. - Πέμπτη, 21 Μαΐου 2020
02:05 μ.μ. - Πέμ, 21/26/2020
Image: 39 Γαλάζιες σημαίες στο νομό Λασιθίου - 27 στο δήμο Αγίου Νικολάου

Με 497 βραβευμένες ακτές, 14 μαρίνες και 6 τουριστικά σκάφη, η Ελλάδα κατέχει την 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 47 χώρες

Ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος “Γαλάζια Σημαία” στη χώρα μας, οι βραβεύσεις ακτών, μαρινών και τουριστικών σκαφών.

Με 497 βραβευμένες ακτές, 14 μαρίνες και 6 τουριστικά σκάφη, η Ελλάδα κατέχει την 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 47 χώρες. Μάλιστα ο Δήμος Αγίου Νικολάου με 27 Γαλάζιες Σημαίες είναι στην 3η θέση των δήμων στην Ελλάδα.

Ο Νομός Λασιθίου πήρε 39 Γαλάζιες Σημαίες και μια ακόμη η Μαρίνα Αγίου Νικολάου (σύνολο 40). Ο Δήμος Αγίου Νικολάου πήρε 27, ο Δήμος Σητείας πήρε 9, ενώ ο Δήμος Ιεράπετρας 4.

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος, στο σύνολο των 47 χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, η Ελλάδα κατείχε το 13% των συνολικών βραβευμένων ακτών. Πρώτη στην Ελλάδα αναδείχθηκε και πάλι φέτος, η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, με 94 σημαίες. Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος 3.895 ακτές,  691 μαρίνες και 82 τουριστικά σκάφη σε όλο τον κόσμο.

Διανύοντας την τέταρτη δεκαετία υλοποίησης του Προγράμματος στη χώρα μας, Γαλάζιες Σημαίες θα κυματίσουν και φέτος  στις ελληνικές ακτές, επιβραβεύοντας την εξαιρετική ποιότητα υδάτων και το υψηλό επίπεδο προσφερόμενων υπηρεσιών στους λουομένους, και διασφαλίζοντας με τα κριτήρια καθαριότητας και υγιεινής, την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Π.Ε. ΛΑΣΙΘΙΟΥ [39]

Δήμος Αγίου Νικολάου (26)

  1. Αγ. Νικόλαος 1/Saint Nicolas Bay
  2. Αγ. Νικόλαος 2/Minos Palace
  3. Αγ. Νικόλαος 3/Minos Beach
  4. Αγ. Παντελεήμονας
  5. Αλμυρός
  6. Άμμος/Μαρίνα
  7. Άμμος/Δημοτική
  8. Αμμουδάρα
  9. Αμμούδι/Hermes Coral
  10. Βούλισμα
  11. Δρήρος/Domes of Elounda
  12. Ελούντα /Porto Elounda
  13. Ελούντα 1/Elounda Blu
  14. Ελούντα/Elounda Mare
  15. Καραβοστάσι
  16. Κιτροπλατεία
  17. Μιραμπέλλο/Mirabello Beach & Village
  18. Πηγαϊδάκια Ελούντας/Elounda Village
  19. Πήλος/Istron Bay
  20. Πλάκα/Blue Palace
  21. Πόρος 1/Elounda Bay Palace
  22. Πόρος 2/Elounda Beach
  23. Σπηλιάδα/Kalimera Kriti
  24. Σχίσμα
  25. Χαβάνια 1/Candia Park Village
  26. Χαβάνια 2

Δήμος Σητείας (9)

  1. Ανάληψη
  2. Βάι/Φοινικόδασος
  3. Κάτω Ζάκρος
  4. Κουρεμένος
  5. Λαγούφα/Μικρή Πόλη Κρήτη
  6. Λιμανάκι
  7. Μακρύγιαλος-Λαγκούφα/Sunwing Makrigialos Beach
  8. Σητεία 1-Γαλλικό/Sitia Beach
  9. Χιόνα

Δήμος Ιεράπετρας (4)

  1. Ιεράπετρα 1-Δημοτική
  2. Κουτσουνάρι 2/Kakkos Bay
  3. Κουτσουνάρι-Αγ.Ιωάννης/Sunshine Crete & Sunshine Crete Village
  4. Μύρτος

ΜΑΡΙΝΕΣ

Π.Ε. ΛΑΣΙΘΙΟΥ [1]

Δήμος Αγ. Νικολάου

Μαρίνα Αγ. Νικολάου

Το Πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία»

Η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν  να είναι «Εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «Καλή», δεν είναι αποδεκτή από το Πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους.

Πρέπει επί πλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια (38 για τις μαρίνες και 51 κριτήρια για τα σκάφη), τα οποία αναφέρονται σε  καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη «Γαλάζια Σημαία» όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, ως εγγύηση των υψηλής ποιότητας υπηρεσιών που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Αυτό το γνωρίζουν και το αξιολογούν  όλοι οι διαχειριστές ακτών, Δήμοι, Ξενοδοχεία και Camping, που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα εθελοντικά.

Το 2017 ξεκίνησε η εφαρμογή του Προγράμματος για τα τουριστικά σκάφη στη χώρα μας. Το Πρόγραμμα αφορά εταιρείες που διαχειρίζονται τουριστικά σκάφη και βραβεύονται για την αειφόρο διαχείριση τους, όταν συμμορφώνονται με 51 κριτήρια σε γενικές κατηγορίες, αλλά και με επιπλέον κριτήρια σε ειδικές κατηγορίες, όπως τα καταδυτικά σκάφη.

Ιδρυτής και Διεθνής Συντονιστής του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education – FEE), που εδρεύει στη Δανία, με μέλη 73 χώρες από όλες τις ηπείρους. Εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), την παλαιότερη περιβαλλοντική οργάνωση εθνικής εμβέλειας της χώρας (1951), που συμπληρώνει φέτος, 69 χρόνια αδιάλειπτης δράσης σε περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, σε προγράμματα προστασίας της φύσης, στην περιβαλλοντική εκπαίδευση με 5 δίκτυα εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, και στη γενικότερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού.  (www.eepf.gr)

anatolh.com