41 ακτές, 1 μαρίνα στο νομό Λασιθίου κέρδισαν φέτος «Γαλάζιες Σημαίες»

8:45 π.μ. - Παρασκευή, 5 Οκτωβρίου 2018
08:10 π.μ. - Παρ, 05/45/2018
Image: 41 ακτές, 1 μαρίνα στο νομό Λασιθίου κέρδισαν φέτος «Γαλάζιες Σημαίες»

Ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζιες Σημαία» στη χώρα μας

Ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος “Γαλάζια Σημαία” στη χώρα μας, οι βραβεύσεις ακτών και μαρινών. Με 519 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα κατέχει την 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 47 χώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος, σύμφωνα με το anatolh.com, στο σύνολο των 47 χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, η Ελλάδα κατείχε το 12% των συνολικών βραβεύσεων. Πρώτη στην Ελλάδα αναδείχθηκε φέτος, με 89 σημαίες, η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής. Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος 3.687 ακτές,  679 μαρίνες και 55 σκάφη αειφόρου τουρισμού σε όλο τον κόσμο.
 
Η ετήσια αναγγελία των βραβεύσεων του Προγράμματος  «Γαλάζια Σημαία», έλαβε χώρα σήμερα στο Παράλιο Άστρος, παρουσία πολλών εκπροσώπων της πολιτείας και κλαδικών φορέων του Τουρισμού.
 
Στο νομό Λασιθίου κερδίσαμε 41 γαλάζιες σημαίες στις ακτές και μια στη Μαρίνα Αγίου Νικολάου. Αναλυτικά:
 
Δήμος Αγίου Νικολάου
 
Αγ. Νικόλαος 1/Saint Nicolas Bay
Αγ. Νικόλαος 2/Minos Palace
Αγ. Νικόλαος 3/Minos Beach
Αγ. Παντελεήμονας
Αλμυρός
Αμμος / Μαρίνα
Αμμος/Δημοτική
Αμμουδάρα
Αμμούδι/Hermes Coral
Βούλισμα
Δρήρος/Domes of Elounda
Ελούντα /Porto Elounda
Ελούντα 1/Elounda Blu
Ελούντα/Elounda Mare
Καραβοστάσι
Κιτροπλατεία
Μιραμπέλλο/Mirabello Beach & Village
Πηγαϊδάκια Ελούντας/Elounda Village
Πήλος/Istron Bay
Πλάκα/Blue Palace
Πόρος 1/Elounda Bay Palace
Πόρος 2/Elounda Beach
Σπηλιάδα/Kalimera Kriti
Σχίσμα
Χαβάνια 1/Candia Park Village
Χαβάνια 2
Χιόνα
Μαρίνα Αγ. Νικολάου
 
 
Δήμος Σητείας
 
Ανάληψη
Βάι/Φοινικόδασος
Κάτω Ζάκρος
Κουρεμένος
Λαγούφα/Μικρή Πόλη Κρήτη
Μακρύγιαλος-Λαγκούφα/Sunwing Makrigialos Beach
Σητεία 1 / Γαλλικό
Χιόνα
Δήμος Ιεράπετρας
 
Αγία Φωτιά
Αχλιά Σχινοκαψάλων
Ιεράπετρα 1-Δημοτική
Κουτσουνάρι 2/Kakkos Bay
Κουτσουνάρι-Αγ.Ιωάννης/ Sunshine Kreta & Sunshine Crete Village
Μύρτος
 
 
Το Πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία»
 
Η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν  να είναι «Εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «Καλή», δεν είναι αποδεκτή από το Πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους.
 
Πρέπει επί πλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια (38 για τις μαρίνες και 51 κριτήρια για τα σκάφη), τα οποία αναφέρονται σε  καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη «Γαλάζια Σημαία» όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, ως εγγύηση των υψηλής ποιότητας υπηρεσιών που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος. Αυτό το γνωρίζουν και το αξιολογούν  όλοι οι διαχειριστές ακτών, Δήμοι, Ξενοδοχεία και Camping, που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα εθελοντικά.