Θα ζητήσουμε εξηγήσεις για τα 1500 ευρώ στα Χανιά - Γιατί όχι και στους Λασιθιώτες παραγωγούς;

9:44 π.μ. - Τρίτη, 21 Απριλίου 2020
09:04 π.μ. - Τρί, 21/44/2020
Image: Θα ζητήσουμε εξηγήσεις για τα 1500 ευρώ στα Χανιά - Γιατί όχι και στους Λασιθιώτες παραγωγούς;

Καμία ενημέρωση από το ΥΠΑΑΤ για την πορεία των φακέλων για ελαιοπαραγωγούς και αγρότες που επλήγησαν

Συντεταγμένα και σταδιακά , συνεχίζοντας με προληπτικά μέτρα όπως συστήνουν οι ειδικοί επιστήμονες, θα πάμε στην επόμενη μέρα κορωνοϊού δηλώνει στον Ηχώ 99,8 ο αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Γιάννης Γουλιδάκης. Προσθέτει πως μεταξύ των τομέων που θα δοθεί βαρύτητα σε αυτή την επόμενη μέρα είναι η οικονομία. Ένας τομέας που μπαίνει σε νέα δεδομένα γιατί εξάλλου οι επιπτώσεις οι οικονομικές λόγω κορωνοϊού είναι παγκόσμιες . Σε ότι αφορά στη χώρα μας, υπάρχουν πολλοί κλάδοι που έχουν πληγεί, μπορούν όμως με κατάλληλα μέτρα να ανακτήσουν δυνάμεις. Ένας τέτοιος κλάδος είναι αυτός του πρωτογενούς τομέα. Θα πρέπει όμως ο παραγωγός να ενισχυθεί σε αυτή τη δύσκολη περίοδο για να συνεχίσει να παράγει, τονίζει.

Στη συνέχεια στέκεται ιδιαίτερα στην πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για ενίσχυση σε παραγωγούς στην περιφερειακή ενότητα Χανίων με 1.500 ευρώ το στρέμμα, λόγω σοβαρής μείωσης του εισοδήματος τους το έτος 2019 από καιρικές συνθήκες. Επισημαίνει ότι ζημίες από καιρικές συνθήκες ή άλλες έκτακτες ανάγκες πχ πυρκαγιά υπέστησαν κατά τ παρελθόν πχ το 2016 παραγωγοί του Λασιθίου όμως παρά το ότι έχει κατατεθεί φάκελος δεν έχουν δοθεί ενισχύσει. Αυτή η ενίσχυση λοιπόν παραγωγών των Χανίων εγείρει ερωτήματα, πχ σχετικά με το πως γίνεται η σύνταξη ενός τεκμηριωμένου φακέλου. Δεν θα θέλαμε να σκεφτούμε ότι σε πολιτικό επίπεδο , υπάρχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά ή ότι κάποιοι ωφελούνται γιατί έχουν «μπάρμπα στην Κορώνη» Σε κάθε περίπτωση ανοίγει ένα φως να διεκδικήσουμε και για το Λασίθι αποζημιώσεις για πληγέντες παραγωγούς που έχουν πάθει ζημιά για ανάλογες περιπτώσεις. Θα κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση, επισημαίνει ο αντιπεριφερειάρχης.

Αναφέρει ακόμη ότι δεν έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη σχετικά με τον φάκελο για την ζημιά στην ελαιοπαραγωγή. από δάκο κυρίως, αλλά και τη ζημιά των παραγωγών αγροτικών προϊόντων λόγω κορωνοϊού.

Ακούστε εδώ αναλυτικά τον κ. Γουλιδάκη: