Α. Πανταζής: Ξεκίνησε τις εργασίες της η Επιτροπή Ανάπτυξης Πρωτογενή Τομέα της ΚΕΔΕ

7:39 π.μ. - Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021
07:02 π.μ. - Παρ, 26/39/2021
Image: Α. Πανταζής: Ξεκίνησε τις εργασίες της η Επιτροπή Ανάπτυξης Πρωτογενή Τομέα της ΚΕΔΕ

Δείτε τα θέματα της ημερήσιας διάταξης

Στην έναρξη των εργασιών της προχώρησε η επιτροπή ανάπτυξης πρωτογενή τομέα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας μετά από πρόσκληση του προέδρου της κ. Τζιαχρήστα Δημήτρη. Η συνεδρίαση έγινε με τηλεδιάσκεψη των μελών της, την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου στις 10:30 π.μ

Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν:

1ον Ενημέρωση των μελών για την λειτουργία της επιτροπής

2ον Ενημέρωση από τον πρόεδρο της επιτροπής για τρέχοντα θέματα

3ον Αναγκαία η Eπαναπροκύριξη του Yπομέτρου 6.3

<<Ανάπτυξη Μικρών γεωργικών Εκμεταλλεύσεων ΠΑΑ 2014-2020>>

Την συνεδρίαση παρακολούθησε πέραν των άλλων μελών και ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕΔΕ Δημήτρης Καφαντάρης όπου προχώρησε σε ενημέρωση των μελών για τα τρέχοντα θέματα που απασχολούν την Διοίκηση της ΚΕΔΕ και έχουν να κάνουν με τον πρωτογενή τομέα. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην ανάγκη αλλαγής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) για μια καλύτερη και πιο δίκαιης κατανομής τους.

Η ΚΕΔΕ αναφέρθηκε, μετά τα αιτήματα των μελών της ζητάει από τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών ένα δισεκατομμύριο ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια προκειμένου να κατανεμηθούν στην επαρχία και σε αγροτικούς Δήμους της χώρας, για την αγροτική οδοποιία και άλλα αναγκαία έργα που πρέπει γίνουν. Στα πλαίσια της ενημέρωσης του ο Γ.Γ αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται για την ένταξη πόρων για τον πρωτογενή τομέα και στο ταμείο ανάκαμψης. Με την σειρά του ο πρόεδρος της επιτροπής κ. Τσιαχρήστας ενημέρωσε για τον τρόπο λειτουργίας της επιτροπής και την γκάμα των θεμάτων που μπορούν να συζητηθούν ενώ έκανε αναφορά για τις προτάσεις θεμάτων που έχει παραλάβει ο γραμματέας της επιτροπής από τα μέλη της και δεσμεύτηκε για την δυνατότητα να συζητηθούν άμεσα σε επόμενη συνεδρίαση.

Σχετικά με το 3ο θέμα η επιτροπή αποφάσισε να προτείνει την επαναπροκύρηξη του υπομέτρου 6,3 σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας προκειμένου να απορροφηθούν τα εναπομείναντα – αναξιοποίητα κεφάλαια του προγράμματος που ανέρχονται στο 40% του αρχικού κεφαλαίου, δηλαδή περίπου 26 εκ. ευρώ με δεδομένο ότι τα αρχικά κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα ήταν αυστηρά και είχαν ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό 547 αιτήσεων. Οι ‘’έγκυρες’’ αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα σε επίπεδο επικράτειας ήταν 3.120. Όσο αφορά την Περιφέρεια Κρήτης η απορρόφηση έφτασε μόλις το 50%, της χρηματοδότησης που της αναλογούσε.

Οι όροι που προτάθηκαν από την επιτροπή για την εκ νέου συμμετοχή στο πρόγραμμα έχουν ως εξής:

1ον Να ανέβει το πληθυσμιακό κριτήριο σε κοινότητες από 5.000 κατοίκους σε έως 8.000. για την συμμετοχή στο πρόγραμμα.

2ον Να γίνει αναπροσαρμογή στο ατομικό εισόδημα των αιτούντων από 3.000 σε έως 5.000 διατηρώντας το οικογενειακό εισόδημα στις 15.000

3ον Ν α επιτρέπεται η συμμετοχή στο πρόγραμμα σπουδαστών -σπουδαστριών που σπουδάζουν και οι σπουδές τους έχουν αντικείμενο τον πρωτογενή τομέα.

Το μέλος της Επιτροπής Ανάπτυξης του Πρωτογενή Τομέα της ΚΕΔΕ

Δημοτικός Σύμβουλος Ιεράπετρας

ΑΡΓΥΡΗΣ Θ. ΠΑΝΤΑΖΗΣ