Α. Παντελάκης: Σκέψεις, τα χωριά να καταθέσουν δικό τους συνδυασμό -Προβληματισμός για τις αλλαγές στους ΟΤΑ

11:31 π.μ. - Τρίτη, 4 Απριλίου 2017
11:04 π.μ. - Τρί, 04/31/2017
Image: Α. Παντελάκης: Σκέψεις,  τα χωριά να καταθέσουν δικό τους συνδυασμό -Προβληματισμός για τις αλλαγές στους ΟΤΑ

Σε διαβούλευση έχει τεθεί το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών, για τους ΟΤΑ το οποίο περιέχει 119 άρθρα

Το σχέδιο νόμου  φέρει τον τίτλο «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) – Ρυθμίσεις σχετικές με την οργάνωση, τη λειτουργία, τα οικονομικά και το προσωπικό των Ο.Τ.Α. – Ευρωπαϊκοί Όμιλοι Εδαφικής Συνεργασίας και άλλες διατάξεις» και  περιέχει πολύ σημαντικές ρυθμίσεις που αφορούν τα μισθολογικά των αιρετών, τις παροχές των εργαζομένων, τις ρυθμίσεις οφειλών προς τους Δήμους κ.α.
 
Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μύρτου μίλησε στον ΗΧΩ fm 99,8 για τις αλλαγές που προωθούνται   που προβλέπουν μεταξύ άλλων ότι θα εφαρμοστεί η απλή αναλογική, τα 5 χρόνια θητείας μια δημοτικής αρχής μειώνονται  σε τέσσερα,  καταργούνται  τα τοπικά συμβούλια κλπ, 
 
Ο κ. Παντελάκης ανάρτησε τις θέσεις του και στο διαδίκτυο και στο fb γράφοντας : 
«Για όσους δεν το έχουν αντιληφθεί, σιγά σιγά μετά τον Καποδίστρια και στη συνέχεια τον Καλλικράτη, με τις υποχρεωτικές συνενώσεις δήμων και Κοινοτήτων.
Θυμίζω οτι σε πρώτη φάση οι Πρόεδροι των 5μελων Κοινοτήτων ήταν και Δημοτικοί Σύμβουλοι, με δικαίωμα ψήφου κλπ
Στη συνέχεια μειώθηκαν τα μέλη, οι δε Πρόεδροι δεν έχουν δικαίωμα ψήφου με ο,τι αυτό συνεπάγεται.
Έστω όμως και έτσι υπάρχουν οι κυματοθραύστες της τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα Τοπικά Συμβούλια, που απορροφούν τους κραδασμούς, προγραμματίζουν και διεκδικούν για τις Τοπικές Κοινωνίες.
Σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών, προσπαθεί να φέρει με νέο νόμο που θα περάσει στη βουλή την εφαρμογή της Απλής Αναλογικής στις Αυτοδιοικητικές εκλογές, προσωπικά Συμφωνώ αν συνοδεύεται και απο άλλες προϋποθέσεις, επαναφορά τετραετούς θητείας και κατάργηση των Προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων.
Απευθύνω έκκληση προς όλους τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων να είναι σε επαγρύπνηση, αν δεν τροποποιηθεί ο νόμος ίσως χρειαστεί να διεκδικήσουμε τη δημιουργία νέων δήμων, σύμφωνα με τις ανάγκες των πολιτών και σε περίπτωση αποτυχίας του εγχειρήματος ίσως ο μοναδικός τρόπος προστασίας των τοπικών Κοινοτήτων είναι η αυτόνομη κάθοδος στις επόμενες εκλογές έτσι ώστε μέσα από τις κατάλληλες συνεργασίες μετα τις εκλογές να διαφυλάξουμε τις Τοπικές Κοινότητες.
Ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μύρτου
Αλέκος Παντελάκης
ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Πριν κάποιοι με χρήσουν υποψήφιο ας μελετήσουν καλά αυτά που γράφω», καταλήγει ο πρόεδρος του Μύρτου  
 
 
Ακολουθεί συνέντευξη κ. Παντελάκη 



Ειδικότερα στο σχέδιο νόμου σύμφωνα με το aytodioikisi.gr  υπάρχουν άρθρα, που έρχονται να ρυθμίσουν:
 
— Αντιμισθία Αντιδημάρχων – Αποζημιώσεις δημοτικών συμβούλων
 
— Την παροχή Μέσων Ατομικής Προστασίας και μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στους Ο.Τ.Α.το
 
— Την  χορήγηση του επίδοματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας
 
— Θέματα Δημοτικών Αστυνομικών – Με Άρση δυσμενών συνεπειών από τη διαθεσιμότητα και την υποχρεωτική κινητικότητα
 
— Διορισμός καταταγέντων σε πίνακες διοριστέων του ΑΣΕΠ σε περίπτωση κατάργησης ή λύσης των νομικών προσώπων ΟΤΑ στα οποία έχουν κατανεμηθεί.
Διορισμοί βάσει πινάκων οριστικών αποτελεσμάτων του ΑΣΕΠ που έχουν εκδοθεί από 1.1.2009 έως 31.12.2015
 
— Κάλυψη οργανικών θέσεων σε Ο.Τ.Α. α’ βαθμού από προσωπικό που κατατάχθηκε σε προσωρινούς πίνακες διοριστέων του Α.Σ.Ε.Π. και απασχολήθηκε, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 21 παρ. 4 του ν. 3584/2007
 
–Παροχή κινήτρων σε εργαζόμενους από Ο.Τ.Α. παραμεθόριων και νησιωτικών περιοχών
 
— Παύση πειθαρχικών διώξεων δημοτικών υπαλλήλων και αρμοδίων προς διορισμό οργάνων των ΟΤΑ για μη χορήγηση στοιχείων εργαζομένων
 
— Μετατάξεις και αποσπάσεις προσωπικού στο Δημόσιο και τους Ο.Τ.Α.
 
Επίσης καθορίζονται μια σειρά από ζητήματα όπως: 
 
— Χρήση «Τερματικών συσκευών ασφαλών πληρωμών» στους ΟΤΑ
 
— Ρυθμίσεις οφειλών προς Ο.Τ.Α. α’ Βαθμού
 
— Τροποποίηση διαδικασίας επιβολής και είσπραξης προστίμων του άρθρου 21 του ν. 4039/2012 (Α’ 15)
 
— Μεταβίβαση σχολικών ακινήτων στους Δήμους
 
— Παύση πειθαρχικών διώξεων δημοτικών υπαλλήλων και αρμοδίων προς διορισμό οργάνων των ΟΤΑ για μη χορήγηση στοιχείων εργαζομένων
 
— Μετατάξεις και αποσπάσεις προσωπικού στο Δημόσιο και τους Ο.Τ.Α.
 
Η ανακοίνωση του ΥΠΕΣ
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση του, το ΥΠΕΣ σημείνει ότι απεστάλη από το Υπουργείο Εσωτερικών στους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης το Σχέδιο Νόμου.
 
Σύμφωνα με το υπουργείο, το σχέδιο Νόμου απαρτίζεται από διατάξεις με τις οποίες επιδιώκεται να διευκολυνθεί η λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης A’ και Β΄Βαθμού και να διευρυνθεί το δίχτυ προστασίας για τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ. Παράλληλα, προωθούνται διατάξεις που σχετίζονται γενικότερα με ζητήματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ιδιαίτερη σημασία έχει η παρέμβαση για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης.
 
Το Σχέδιο Νόμου δόθηκε στην ΕΝΠΕ, την ΚΕΔΕ και στους εκπροσώπους των εργαζομένων. Πριν από την εισαγωγή του προς συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, θα εξεταστεί από την ΚΕΝΕ (Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή) και από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους».