Ακόμη ψάχνουν λύση για τη διαχείριση των νάιλον και των φυτικών υπολειμμάτων

10:27 π.μ. - Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2019
10:09 π.μ. - Παρ, 27/27/2019
Image: Ακόμη ψάχνουν λύση για τη διαχείριση των νάιλον και των φυτικών υπολειμμάτων

Μ. Ρουμελιωτάκη, Β. Ζαχαρόπουλος και Κ. Τσικαλουδάκη μίλησαν στον Ηχώ 99,8

Συνεδρίασε χθες Πέμπτη το τοπικό συμβούλιο Ανατολής με τη νέα του σύνθεση όπως προέκυψε από τις τελευταίες εκλογές. Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε η αντιδήμαρχος κα Μαρία Ρουμελιωτάκη καθώς ένα από τα σημαντικά θέματα που συζητήθηκαν είχε να κάνει με τη διαχείριση των νάιλον και των φυτικών υπολειμμάτων. Δυστυχώς υπάρχουν κάποιοι παραγωγοί που  επιλέγουν να  πετάνε τα νάιλον και άλλα υπολείμματα των θερμοκηπίων τους σε πρόχειρες χωματερές, σε ρέματα και ρυάκια ή δίπλα σε κάδους απορριμμάτων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία και τον κίνδυνο να εκδηλωθεί πυρκαγιά. Η κα Ρουμελιωτάκη μιλώντας στον Ηχώ 99,8 ανέφερε ότι θα γίνει μια ενημερωτική εκδήλωση ώστε να ενημερωθούν οι παραγωγοί για την υφιστάμενη κατάσταση. Ερωτηθείς εάν θα μπορούσε να διατεθεί  ένας δημοτικός χώρος όπου να  γίνεται η εναπόθεση, η κα Ρουμελιωτάκη είπε ότι αυτό είναι μια λύση αρκεί όμως να διασφαλιστεί το ποιοι θα είναι οι αποδέκτες, ποιοι θα παίρνουν δηλαδή τα υπολείμματα αυτά. Για τον λόγο αυτό θα γίνουν επαφές το επόμενο διάστημα με Περιφέρεια Κρήτης, ΕΣΔΑΚ και άλλους φορείς, ώστε  να αναζητηθεί η καλύτερη δυνατή λύση.  
 
Ακούστε εδώ την κα Ρουμελιωτάκη μετά το 4.28'':


 
Για το ίδιο θέμα μίλησε στον Ηχώ 99,8 και ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ανατολής κ. Βασίλης Ζαχαρόπουλος λέγοντας πως το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάζεται στο ξεκίνημα και στο τελείωμα των καλλιεργειών. Όταν έκλεισε η χωματερή στη θέση Μπαμπακιά λάκκος, δεν υπήρχε προγραμματισμός για το τι θα γίνει μετά. Έκλεισε μετά και η χωματερή στη Μακρυλιά επίσης χωρίς προγραμματισμό για το αύριο. Έτσι φτάσαμε στο σημείο να μην μπορούμε να διαχειριστούμε το θέμα. Το ερώτημα λοιπόν είναι που θα μεταφέρουν οι παραγωγοί τα υπολείμματά τους.. Αυτό που προέκυψε από τη συνάντηση είναι ότι θα πρέπει όλοι μαζί να συζητήσουμε, να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του και από εκεί και πέρα να αναζητήσουμε λύσεις. Οι αγρότες πληρώνουν τέλος ανακύκλωσης στις εταιρίες από τις οποίες  αγοράζουν τα νάιλον. Τι γίνεται το τέλος αυτό;  Θα μπορούσαν να το πάρουν πίσω; Υπάρχουν λοιπόν σκέψεις και προτάσεις που θα πρέπει να συζητηθούν, τόνισε.
 
Επίσης η πρόεδρος του ενιαίου αγροτικού συλλόγου κα Κατερίνα Τσικαλουδάκη η οποία υποστήριξε και εκείνη πως υπάρχουν λύσεις αρκεί να υπάρχει διάθεση να λυθεί το πρόβλημα. Οι λύσεις είναι χρονοβόρες οπότε θα πρέπει να δούμε το τώρα. Πιστεύουμε με καλή συνεργασία να προκύψει κάτι θετικό και οι ίδιοι οι παραγωγοί στο μεταξύ να φροντίσουν να διατηρούν τον τόπο καθαρό, επεσήμανε.
 
Ακούστε εδώ τον κ. Ζαχαρόπουλο και την κα Τσικαλουδάκη: