Αλχημείες με τις πανελλαδικές : Το κόλπο με τις «πράσινες» και «κόκκινες» σχολές

8:33 π.μ. - Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2018
08:12 π.μ. - Πέμ, 20/33/2018
Image: Αλχημείες με τις πανελλαδικές : Το κόλπο με τις «πράσινες» και «κόκκινες» σχολές

Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου επανήλθε χθες, στο θέμα των πανελλαδικών και το σύστημα που θα ισχύσει από το 2020 υποστηρίζοντας ότι οι σχολές στο μηχανογραφικό δελτίο θα χωρίζονται εφεξής σε «πράσινες» και «κόκκινες»

Σε νέες… αλχημείες επιδίδεται η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας  όσο αφορά τις πανελλαδικές εξετάσεις και την ελεύθερη πρόσβαση σε ορισμένα τμήματα της ανώτατης εκπαίδευσης.
 
Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου επανήλθε χθες, στο θέμα των πανελλαδικών και το σύστημα που θα ισχύσει από το 2020 υποστηρίζοντας ότι οι σχολές στο μηχανογραφικό δελτίο θα χωρίζονται εφεξής σε «πράσινες» και «κόκκινες». Με απλά λόγια, «πράσινες» βαφτίζονται οι σχολές στις οποίες οι υποψήφιοι θα εισάγονται μόνο με το απολυτήριο και «κόκκινες» αυτές τις οποίες θα πρέπει να τις δηλώνουν στο μηχανογραφικό δελτίο.
 
Ο διαχωρισμός και η δήθεν μερική κατάργηση των πανελλαδικών
Με αυτόν τον διαχωρισμό που κάνει το υπουργείο Παιδείας, δημιουργούνται υποψήφιοι δύο ταχυτήτων καθώς μία κατηγορία θα λαμβάνει μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις, και μία άλλη θα εισάγεται μόνο με το απολυτήριο. Στην πράξη, οι «πράσινες» σχολές που διαφημίζει το υπουργείο, δηλαδή αυτές της ελεύθερης πρόσβασης, είναι σχολές που τα τελευταία χρόνια συγκεντρώνουν πολύ μικρό αριθμό προτιμήσεων και έχουν χαμηλές βάσεις εισαγωγής.
 
Πρόκειται δηλαδή για τμήματα τα οποία βρίσκονται στα… αζήτητα , είτε γιατί δεν παρέχουν ελκυστικά πτυχία  (δεν συμβαίνει με όλα τα τμήματα χαμηλής ζήτησης) είτε γιατί υπάρχουν τμήματα τα οποία θεωρούνται ξεπερασμένα για τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά εργασίας. Επί της ουσίας, αυτό που  κάνει το υπουργείο Παιδείας είναι να ανοίξει τις «πύλες» ορισμένων τμημάτων στα οποία μέχρι και πέρυσι βλέπανε να εισάγονται υποψήφιοι με βαθμούς 4, 5 ή και λίγο παραπάνω.
 
Αναφορικά με τα «κόκκινα» τμήματα, αυτά δηλαδή που συγκεντρώνουν υψηλό αριθμό πρώτων προτιμήσεων στο μηχανογραφικό θα αφορούν τη μεγάλη μάζα του μηχανογραφικού δελτίου. Σε αυτά συγκαταλέγονται όλες οι Πολυτεχνικές σχολές, τα τμήματα Νομικής, Ιατρικής, Οικονομικών επιστημών, αρκετά τμήματα των ΤΕΙ, όπως Φυσικοθεραπείας, Λογοθεραπείας τα οποία έχουν υψηλές βάσεις εισαγωγής, τμήματα Φυσικής Αγωγής, καθηγητικές σχολές (Φιλολογίας, Φυσικής, Χημείας, Μαθηματικών κ.α) και πολλές ακόμη.
 
Ως εκ τούτου, γι΄ αυτούς  που θα πρέπει να παλέψουν για μία θέση στα τμήματα «φιλέτα» του μηχανογραφικού αλλά και σε όσα απαιτούν μεσαίες βαθμολογίες δεν θα αλλάξει το παραμικρό καθώς θα πρέπει να τα δηλώσουν στο μηχανογραφικό,  με τον ανταγωνισμό να παραμένει στα ίδια υψηλά επίπεδα .
 
Για τους υπόλοιπους οι οποίοι εισάγονταν σε τμήματα χαμηλής ζήτησης, τα οποία βρίσκονται ως επί το πλείστον σε ιδρύματα της περιφέρειας, θα διαμορφωθεί μία «λίστα τμημάτων ελεύθερης πρόσβασης» στα οποία θα εισάγονται με τον βαθμό του απολυτηρίου. Σε αυτή τη λίστα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα μπαίνουν τμήματα τα οποία ο αριθμός των διαθέσιμων θέσεων θα είναι ίσος ή μεγαλύτερος από τις προτιμήσεις των υποψηφίων.
 
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι μαθητές αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Β΄λυκείου, θα συμπληρώνουν μία πρώτη δήλωση προτίμησης στο μηχανογραφικό . Με βάση αυτές τις προτιμήσεις και τον αριθμό των εισακτέων που θα έχει αποφασιστεί σε κεντρικό επίπεδο για το κάθε τμήματα ξεχωριστά, θα διαμορφώνεται κάθε χρόνο η λίστα των τμημάτων ελεύθερης πρόσβασης.
 
Τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους, όταν δηλαδή θα βρίσκονται στη Γ΄ λυκείου, οι μαθητές θα δηλώνουν αν θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές ή αν θα εισαχθούν σε κάποιο από τα τμήματα ελεύθερης πρόσβασης μέσω του απολυτηρίου.
 
 
in.gr