Ανάστατοι οι έμποροι της λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης από τα τερτίπια της Βουλγαρικής κυβέρνησης

10:15 π.μ. - Τρίτη, 16 Ιουνίου 2020
10:06 π.μ. - Τρί, 16/15/2020
Image: Ανάστατοι οι έμποροι της λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης από τα τερτίπια της Βουλγαρικής κυβέρνησης

Πρόβλημα και στα κηπευτικά της Κρήτης από τον αθέμιτο ανταγωνισμό και την παράβαση όρων της Ε.Ε. – Ενημερωμένο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Για αθέμιτο ανταγωνισμό στην αγορά λαχανικών και κηπευτικών και παράβαση των όρων που προβλέπει η Ε.Ε. από τη Βουλγαρία κάνει λόγο ο πρόεδρος του συλλόγου Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης κ.  Χαραλαμπίδης σε συνέντευξή του στον Ηχώ 99,8.  Όπως είπε σύμφωνα με νομοθεσία που πρόσφατα ψηφίστηκε από το υπουργείο της Βουλγαρίας θέτουν πλέον συγκεκριμένες προϋποθέσεις εισροής προϊόντων στη χώρα τους. Πιο συγκεκριμένα, στα σύνορα  ζητείται να γίνεται έλεγχος σε κάθε αυτοκίνητο με προϊόντα προς τη Βουλγαρία με τη λήψη δειγμάτων για κάθε κωδικό. Σημειωτέων ότι αρκετά  οχήματα μεταφέρουν πολλές φορές πολλούς διαφορετικούς κωδικούς  Που  σημαίνει καθυστέρηση μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των ελέγχων και καθυστέρηση στο να φτάσουν τα ευπαθή προϊόντα στον προορισμό τους  με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Επιπλέον το κόστος για κάθε δείγμα που ελέγχεται  αντιστοιχεί σε περίπου 200 ευρώ.  Η Ε.Ε. προβλέπει να γίνεται δειγματοληπτικός έλεγχος σε ένα ποσοστό του  2% .

Επίσης το ποσό που ζητείται για τον δειγματοληπτικό έλεγχο είναι πολύ μεγάλο. Για τα θέματα αυτά υπάρχει επικοινωνία με το Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τον κ. Βορίδη αλλά και με τον Έλληνα Ακόλουθο στη Βουλγαρία. Μπορεί η Βουλγαρία να θέλει να προστατέψει τα προϊόντα και τους παραγωγούς της ωστόσο όμως δεν μπορεί να γίνει αυτό με παραβίαση των όρων της Ε.Ε. ή  υπό συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού στην αγορά. Περιμένουμε από την κυβέρνηση και την Ε.Ε. να λάβουν τα μέτρα που προβλέπονται. Και τελικά αυτό είναι προς όφελος των καταναλωτών της Βουλγαρίας; τόνισε ο κ. Χαραλαμπίδης αναλύοντας στη συνέχεια τις επιπτώσεις στην ελληνική  και όχι μόνο αγορά και διάθεση αγροτικών προϊόντων.