Ανεμογεννήτριες: Νέο ραντεβού διαμαρτυρίας στις 10.00 στο Δημαρχείο Ιεράπετρας

8:06 π.μ. - Τρίτη, 12 Μαΐου 2020
08:05 π.μ. - Τρί, 12/06/2020

Τι έγινε κατά τη χθεσινή διαμαρτυρία σε Παχειά Άμμο και Επισκοπή από μέλη της «Πρωτοβουλία για ένα βιώσιμο περιβάλλον»

Μετά την κινητοποίηση της Κυριακής και χθες συνεχίστηκε η διαμαρτυρία πολιτών που διαφωνούν για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών σε λόφο της Επισκοπής. Υποστηρίζοντας ότι η επένδυση γίνεται σε αρχαιολογικό χώρο, καταστρέφεται το φυσικό περιβάλλον και η διάνοιξη δρόμων δεν έγινε νόμιμα. Μάλιστα αποδίδουν ευθύνες για την όλη αυτή εξέλιξη στις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και στην υπηρεσία Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου.

hxonews
hxonews

Οι πολίτες και μέλη της Επιτροπής Πρωτοβουλίας για βιώσιμο Περιβάλλον με το που πληροφορήθηκαν λοιπόν εχθές ότι τμήματα από ανεμογεννήτριες φορτώθηκαν σε φορτηγά και ήταν καθοδόν από Ηράκλειο προς Ιεράπετρας αποφάσισαν αρχικά να συγκεντρωθούν στην Παχειά Άμμο. Λίγες ώρες αργότερα μετέβησαν στον δρόμο που οδηγεί προς το χώρο των ανεμογεννητριών ώστε να εμποδίσουν την διέλευση των βαρέων οχημάτων να φτάσουν στο σημείο. Η αστυνομία μετέβη στο σημείο, έγιναν κάποιες συζητήσεις με τους διαμαρτυρόμενους, δεν χρειάστηκε πάντως να παρέμβουν.

hxonews
hxonews

Ο κ. Μιχάλης Λιαπάκης μέλος της Επιτροπής Πρωτοβουλίας για βιώσιμο περιβάλλον μίλησε στον Ηχώ 99,8 εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια της Επιτροπής για το ότι δεν προσήλθε στον χώρο ο Δήμαρχος κ. Θεοδόσης Καλαντζάκης παρά τις προσπάθειες να επικοινωνήσουν μαζί του τηλεφωνικά. Δυσαρέσκεια όμως γενικότερα και για το δημοτικό συμβούλιο που δεν ήρθε να στηρίξει την απόφαση που ομόφωνα είχε λάβει με την οποία εξέφραζαν την αντίθεσή τους στην επένδυση. Μόνο ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Ιεράπετρα Δήμος Πρότυπο κ. Αντώνης Πετράς πήγε στον χώρο και συνομίλησε με τους πολίτες. Μετά από αρκετές ώρες και αφού είχε βραδιάσει αποφασίστηκε να αποχωρήσουν και ανανέωσαν τη συνάντησή τους σήμερα Τρίτη στις 10.00 έξω από το Δημαρχείο. Σχολιάζοντας την μη συμμετοχή του κόσμου ο κ. Λιαπάκης είπε δεν υπήρχε ο απαιτούμενος χρόνος ενημέρωσης και το κάλεσμα έγινε κυρίως διαδικτυακά. Επιπλέον ο κόσμος παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει φαίνεται πως δεν είναι ενημερωμένος για τις επιπτώσεις, σημείωσε ο κ. Λιαπάκης καλώντας τον κόσμο να έρθει στις 10.00 στο Δημαρχείο.

-

hxonews

Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο κ. Γιώργος Τομαδάκης μέλος της επιτροπής και μέλος του Τοπικού Συμβουλίου Κάτω Χωριού λέγοντας ότι είναι θέμα ηθικό η απουσία του Δημάρχου , της δημοτικής αρχής που ούτε καν επισκέφθηκαν το σημείο όπου πολίτες του Δήμου διαμαρτύρονταν. Παρόλο που υπάρχει ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ότι είναι αντίθετοι στην επένδυση. Μετά την κινητοποίηση στο Δημαρχείο δεν αποκλείεται να αποφασιστούν και άλλες δράσεις ακόμη και επίσκεψη στην Εφορία Αρχαιοτήτων Λασιθίου ώστε να συναντηθούν με την προϊσταμένη κα Σοφιανού είπε ο κ. Τομαδάκης.

Πρόσθεσε ότι αυτό που συμβαίνει στην Επισκοπή δεν αποκλείεται να το δούμε και σε άλλες περιοχές του νομού καθώς οι προβλέψεις είναι ότι στο Λασίθι θα γεμίσουμε ανεμογεννήτριες. Ο πλούτος της Κρήτης είναι περιβάλλον και αρχαία. Θα φτωχύνουμε εάν αυτό καταστραφεί και ελπίζουμε ότι εγκαίρως αυτό θα γίνει αντιληπτό και δεν θα το επιτρέψουμε να γίνει, κατέληξε.

hxonews
hxonews

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας στις 25/1/2019:

hxonews

* Video από την διαμαρτυρία της Κυριακής 10/05/2020 στην Επισκοπή