Απαγόρευση κυκλοφορίας: Διαδημοτικές μετακινήσεις με 13032 - Τι ισχύει από Δευτέρα 5 Απριλίου

8:00 π.μ. - Δευτέρα, 5 Απριλίου 2021
08:04 π.μ. - Δευ, 05/00/2021
Image: Απαγόρευση κυκλοφορίας: Διαδημοτικές μετακινήσεις με 13032 - Τι ισχύει από Δευτέρα 5 Απριλίου

Τι ισχύει για την απαγόρευση κυκλοφορίας, τις μετακινήσεις και τις προϋποθέσεις κυκλοφορίας από την Δευτέρα 5 Απριλίου

Έπειτα από τη πιλοτική εφαρμογή του μέτρου που επέτρεπε στους πολίτες τις διαδημοτικές μετακινήσεις (μετακίνηση από δήμο σε δήμο) τα Σαββατοκύριακα για λόγους άθλησης, η κοινωνία επιστρέφει στους ρυθμούς που κινείται τις... καθημερινές. Σε ισχύ παραμένει λοιπόν ο περιορισμός στις μετακινήσεις σε όλη την επικράτεια, κάτι που ισχύει και για την ενιαία πλέον απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 έως τις 05:00 το πρωί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και των μέτρων του lockdown.

Ετσι, από Δευτέρα (5/4) και για όλες τις καθημερινές απαγορεύεται η μετακίνηση από δήμο σε δήμο με SMS στο 13033 με τον κωδικό 6. Ωστόσο μπορούν οι πολίτες να μετακινηθούν για αγορές από κατάστημα με SMS στο 13032. Όπως μάλιστα διευκρίνισε ο ΓΓ Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης «για ψώνια επιτρέπονται διαδημοτικές μετακινήσεις τις καθημερινές, πάντοτε με κλείσιμο ραντεβού τηλεφωνικά ή διαδικτυακά». Ο πολίτης που θέλει να προχωρήσει σε αγορά θα πρέπει πρώτα να κανονίσει το ραντεβού του με το κατάστημα και στη συνέχεια να στείλει SMS στο 13032 για να το παραλάβει.

  1. Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικές οδηγίες για το πώς θα κάνετε τα ψώνια σας

Το sms στο 13032

Οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να ψωνίσουν στα καταστήματα όλης της χώρας  στέλνοντας SMS στο 13032, με το μήνυμα στο νέο πενταψήφιο αριθμό για έχει τρίωρη διάρκεια. Η διάρκεια του SMS στο 13032 θα είναι λοιπόν τρίωρη με τους καταναλωτές να μπορούν να μετακινηθούν σε άλλους δήμους του νομού τους. Eκτός από μήνυμα στο 13032 θα πρέπει όμως να έχουν και ένα SMS ή ένα mail με το ραντεβού τους στο συγκεκριμένο κατάστημα. Επίσης πλαφόν στα ψώνια εκτός από το 13032 μπαίνει και στην παραμονή τους στο κατάστημα, καθώς δεν θα επιτρέπεται η παραμονή τους περισσότερο από 30 λεπτά. Στο μήνυμα γράφεται μόνο το ονοματεπώνυμό του καταναλωτή, ο οποίος λαμβάνει απαντητικό μήνυμα «Μετακίνηση σε εμπορικό κατάστημα». Εάν ο καταναλωτής στείλει από το ίδιο κινητό τηλέφωνο δεύτερη φορά μέσα στην ημέρα μήνυμα στο 13032, τότε λαμβάνει το εξής μήνυμα: «Η μετακίνηση σε εμπορικό κατάστημα δεν είναι εφικτή. Επιτρέπεται μία μετακίνηση ημερησίως».

Το SMS στο 13033

Αναλυτικά, τι ισχύει για τις μετακινήσεις, όχι όμως για επίσκεψη σε κατάστημα:

Εκτός από λόγους εργασίας (βεβαίωση τύπου Α), για μεμονωμένες μετακινήσεις (τύπου Β), υπάρχουν 3 επιλογές για τις μετακινήσεις σας: 

  1. αποστολή SMS,
  2. εκτυπωμένο και συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης
  3. χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης.

1. Αποστολή SMS

Μπορείτε να στείλετε από το κινητό σας μήνυμα SMS στον αριθμό 13033 χωρίς χρέωση.

Το SMS στο 13033 πρέπει να είναι της μορφής:

όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

  1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό ή αιμοδοσία ή εμβολιασμό COVID-19, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
  2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους, μόνο εντός του οικείου δήμου ή έως δύο χιλιόμετρα μακριά από την κατοικία.
  3. Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή, μόνο εντός του οικείου δήμου ή έως δύο χιλιόμετρα μακριά από την κατοικία.
  4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο.
  5. Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά τρία άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου. Η μετακίνηση θα γίνεται μόνο πεζή ή με ποδήλατο και οι πολίτες δεν θα μπορούν να μετακινηθούν με αυτοκίνητο ή μοτοσυκλέτα για τη συγκεκριμένη κατ’ εξαίρεση μετακίνηση.

Θα λαμβάνετε ως απάντηση:

  1. Μετακίνηση [κενό] X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη από κινητά τηλέφωνα με κάρτα SIM των παρόχων κινητής τηλεφωνίας που λειτουργούν στην Ελλάδα (Cosmote, Vodafone GR, Wind). Προκειμένου να κάνουν χρήση της υπηρεσίας 13033 οι πολίτες με συσκευή που έχει κάρτα SIM δικτύου του εξωτερικού, μπορούν να προμηθευτούν μια σύνδεση καρτοκινητού από τα σημεία πώλησης των παρόχων. Υπενθυμίζεται ότι η χρήση της υπηρεσίας 13033 είναι δωρεάν.

Τα μηνύματα του 13033 αφορούν αποκλειστικά σε επιβεβαίωση κατ'εξαιρεση μετακίνησης. Το 13033 δεν στέλνει μηνύματα που παραπέμπουν σε εγκατάσταση λογισμικού ή σε ιστοσελίδα άλλη από το forma.gov.gr

2. Συμπλήρωση Εντύπου

Εναλλακτικά, μπορείτε να κατεβάσετε, να συμπληρώσετε, και να φέρετε μαζί σας ένα από τα ακόλουθα έντυπα, κατά περίπτωση.

  1. Βεβαίωση Κατ' Εξαίρεση Μετακίνησης Πολιτών (PDF)
  2. Βεβαίωση Κατ' Εξαίρεση Μετακίνησης Πολιτών (DOCX)

3. Χειρόγραφη Βεβαίωση

Η χειρόγραφη βεβαίωση πρέπει να έχει τις εξής πληροφορίες:

  1. Όνομα/Επίθετο
  2. Διεύθυνση Κατοικίας
  3. Λόγο μετακίνησης που εμπίπτει στις παραπάνω επιτρεπόμενες κατηγορίες και διεύθυνση προορισμού
  4. Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή

ethnos.gr