Από το Οροπέδιο Λασιθίου έως το Ρέθυμνο διανέμονται τα προϊόντα της Ιεράπετρας

8:44 π.μ. - Δευτέρα, 13 Απριλίου 2020
08:04 π.μ. - Δευ, 13/44/2020
Image: Από το Οροπέδιο Λασιθίου έως το Ρέθυμνο διανέμονται τα προϊόντα της Ιεράπετρας

Συνεχίζεται η προσπάθεια καταγραφής της ζημιάς των παραγωγών για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων

Με συγκρατημένη αισιοδοξία βλέπουν οι παραγωγοί της Ιεράπετρας την κατάσταση στην αγορά των κηπευτικών μετά και την μικρή άνοδο των τιμών στα προϊόντα τους όταν μέχρι πριν λίγες μέρες οι τιμές "είχαν πιάσει πάτο" όπως λένε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του Α.Σ. Ανατολή κ. Φώντας Δουλούμης μιλώντας στον Ηχώ 99,8 ανέφερε ότι μπορεί να μην περάσουμε το Πάσχα όπως τα προηγούμενα χρόνια όμως ο κόσμος Μένει Σπίτι λόγω κορωνοϊού οπότε και λόγω και της νηστείας θα στραφούν προς την αγορά κηπευτικών. Αυτό οδηγεί σε αυξημένη ζήτηση των προϊόντων τους. Οι τιμές έχουν πάρει μια μικρή άνοδο και έτσι ένας μέσος όρος στο Αγγούρι είναι στα 0,80-0,90 – κέρατο 1,00 – Μελιτζάνα 0,70-0,80 και Τομάτα 0,80-1,10.

Οι τιμές αυτές είναι ίσως μια ανάσα ωστόσο όμως το γενικό πρόσημο για τον παραγωγό είναι αρνητικό. Και αυτό γιατί οι χαμένες προηγούμενες ημέρες με τα αδιάθετα προϊόντα και εκείνα που πωλήθηκαν διατέθηκαν σε τιμές κάτω του κόστους ήταν μεγάλη ζημιά για τους αγρότες. Πολλά προϊόντα πετάχτηκαν ακόμη και σε χωματερές γιατί δεν υπήρχε ζήτηση/. Εάν θέλουν να μείνουμε στα χωράφια και να έχουμε ποιοτικά, ντόπια ,προϊόντα και όχι εισαγωγής θα πρέπει να προβλέψουν για τον Έλληνα παραγωγό. Θα πρέπει να τον στηρίξουμε, τόνισε.

Πρόσθεσε ότι συντεταγμένα γίνεται μια προσπάθεια ώστε σε περίπτωση που ζητηθούν στοιχεία για τυχόν αποζημιώσεις, να υπάρχει ετοιμότητα. Παράλληλα αντιλαμβανόμενοι τις ανάγκες του κόσμου και ειδικά ευπαθών ομάδων, ανθρώπων σε κοινωνικές δομές θα διανέμουν δωρεάν κηπευτικά σε δομές του νησιού μετά και από συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης.