Αποχαιρετούν τον Δημήτρη Οικονόμου η ΚΟ Λασιθίου του ΚΚΕ και η ΟΒ Λασιθίου της ΚΝΕ

7:42 μ.μ. - Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2018
07:11 μ.μ. - Τρί, 13/42/2018
Image: Αποχαιρετούν τον Δημήτρη Οικονόμου η ΚΟ Λασιθίου του ΚΚΕ και η ΟΒ Λασιθίου της ΚΝΕ

Οι Κομματικές Οργανώσεις Λασιθίου του ΚΚΕ και οι οργανώσεις βάσης Λασιθίου της ΚΝΕ με λύπη μας αποχαιρετάμε τον Σύντροφο μας Τάκη που απεβίωσε χθες Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018

Ο Δημήτρης Οικονόμου ήταν άξιο μέλος του Κόμματος μας, εμβληματική προσωπικότητα του λαού της περιοχής μας με πλούσια δράση σε όλη τη διάρκεια της ζωής του, σε όποιο μετερίζι και αν υπηρέτησε στις μάχες που έδινε το Κόμμα και ο λαός μας τα τελευταία 70 χρόνια.
Γεννημένος στον Πειραιά το 1924, μετακόμισε οικογενειακώς στο Παλαίκαστρο από την αρχή του Β' Παγκοσμίου πολέμου και ήδη από 16 ετών εντάχθηκε στην Εθνική αντίσταση στην ομάδα του Ασυρμάτου που κρύβοταν σε ετούτα εδώ τα χώματα της Ανατολικής Κρήτης και συνέβαλε με τις δυνάμεις του στην οργάνωση της μάχης, της επικοινωνίας των επιτελείων της εθνικής αντίστασης.
Στη συνέχεια ναυτικός στο εμπορικό ναυτικό ήρθε σε επαφή με το ταξικό εργατικό κίνημα και το ΚΚΕ, το κόμμα της εργατικής τάξης, το Κόμμα του Τάκη που αφιέρωσε τη ζωή του και την πλούσια δράση του. Δεν φοβήθηκε να αναλάβει ευθύνες, από την καθημερινή πάλη μέχρι σε σημαντικές απεργιακές μάχες της εποχής των μαύρων δεκαετιών του 60 και του 70, στην αντιπαράθεση με το εφοπλιστικό κεφάλαιο. Για την δράση του η εργοδοσία και το αστικό καθεστώς , είτε αυτό ήταν δημοκρατικό είτε δικτατορικό τον "επιβράβευσε" με τη δίωξη του που έφτανε από την απόλυση του κατα καιρούς από τη δουλειά του, τη στέρηση του ναυτικού του δελτίου, την απαγόρευση ναυτολόγησης του μέχρι και σε βασανιστήρια. Ο σύντροφος Τάκης όρθιος τους νίκησε, αφού ποτέ δεν λύγισε μπροστά στον ταξικό αντίπαλο, ποτέ δεν έβαλε νερό στο κρασί του, ποτέ δεν θαμπώθηκε από τις σειρήνες του δρόμου του «ρεαλισμού». Έφτασαν στο σημείο να τον κατηγορήσουν, όντας ναυαγός το 1966 και αφού έσωσε έναν άλλο ναυαγό στη μάχη με τα κύματα, πάνω από 10 ώρες, ότι πήρε εντολή από τη ΕΣΣΔ να βυθίσει το πλοίο "ΗΡΑΚΛΕΙΟ".
 Μετά τη de facto νομιμοποίηση του Κόμματος και ενώ ο σύντροφος Τάκης είχε πια επιστρέψει στο χωριό του, στο Παλαίκαστρο Σητείας, συνέχισε με όλες του τις δυνάμεις να συμβάλλει στους αγώνες που έδινε το Κόμμα μας, από εκλογικές μάχες, απεργίες, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κάθε μικρό και μεγάλο αγώνα που έβαζε στόχο την βελτίωση της ζωής του Λαού μας. Ο Τάκης κράτησε ψηλά τη σημαία του Κόμματος και δεν τα δίπλωσε όταν κοσμογονικές αλλαγές συνέβαιναν με την ανατροπή της ΕΣΣΔ που είχαν ως αντίκτυπο τη διάσπαση του Κόμματος μας, όταν οπορτουνιστές και θιασώτες του ΕΕυρωμονόδρομου επιχείρησαν να διαλύσουν το Κόμμα μας. Ο Τάκης πιστός στα ιδανικά της τάξης του και του Κόμματος της έμεινε όρθιος, άλλωστε οι αναποδιές τον δυνάμωναν και τον πείσμωναν.
Ο σύντροφος Τάκης θα είναι για εμάς πάντα σημείο αναφοράς. Μας δίδαξε με τη στάση ζωής του, με όχι πολλά λόγια, αλλά ανθρώπινα και λαϊκά στο πως ο κομμουνιστής πάει κόντρα στο ρεύμα. Πως υπερασπίζεται με πείσμα και πίστη το δίκιο της εργατικής τάξης και του Λαού, σφυρηλατημένος με την ιδεολογία του Μαρξισμού-Λενινισμού, στέκει όρθιος, αταλάντευτος μέχρι την τελική νίκη για την κοινωνική επανάσταση και την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής-κομμουνιστικής κοινωνίας με το Λαό ελεύθερο και απαλλαγμένο από την εκμετάλλευση, να απολαμβάνει τους καρπούς του κόπου του.
Σύντροφε Τάκη, να είσαι σίγουρος ότι το τεράστιο κενό που θα αφήσει η απουσία σου,  θα το καλύψουν χιλιάδες νέοι και νέες, χιλιάδες άνθρωποι του μόχθου που ακολουθούν και θα ακολουθήσουν το δρόμο που περπάτησες και χάραξες ταπεινά και με το δικό σου αποτύπωμα. Η ανάμνηση σου, θα γεμίζει  τις καρδιές μας με δύναμη, υπομονή και αποφασιστικότητα, αρετές που σε κρατούσαν πάντα ψηλά, μέσα στο λαό για το λαό.
 
13 Νοεμβρίου 2018
ΚΟ Λασιθίου του ΚΚΕ  -  ΟΒ Λασιθίου της ΚΝΕ