Αρνητικός στις ΒΑΠΕ και ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου

8:43 μ.μ. - Σάββατο, 10 Ιανουαρίου 2015
08:01 μ.μ. - Σάβ, 10/43/2015
Image: Αρνητικός στις ΒΑΠΕ και ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου

Στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου (στις 29-9-2015) έγινε νύξη από τον Δήμαρχο για τις ΒΑΠΕ.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Γιάννης Στεφανάκης, στην καθιερωμένη ενημέρωση του Σώματος ζήτησε από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. Γιώργο Αθανασάκη να προγραμματιστεί άμεσα και εντός των προθεσμιών μία μονοθεματική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα τις ΒΑΠΕ.
 
Ο Δήμαρχος στη συνέχεια ανέφερε: «έπειτα από πρόσφατη επίσκεψή μου στην αρμόδια Γενική Γραμματεία του Υπουργείου που σκοπό είχε την διαλεύκανση της υπόθεσης των ΒΑΠΕ στον δήμο μας, διαπίστωσα πως δεν έχει υποβληθεί φάκελος στρατηγικών επενδύσεων στο Υπουργείο Οικονομίας από την εταιρεία που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την περιοχή του οροπεδίου Λασιθίου. Άρα δεν τελεί υπό την σκέπη του κράτους οπότε δεν διασφαλίζεται καμία επιπλέον ανταπόδοση προς τους κατοίκους του Δήμου. Έπειτα από αυτή την εξέλιξη και λαμβάνοντας υπόψιν και την σχετική απόφαση της Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΑΚ η οποία είναι απόλυτα τεκμηριωμένη, ως Δήμαρχος τοποθετούμαι σαφώς αρνητικά σχετικά με την εγκατάσταση αιολικού συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΒΑΠΕ) στο Οροπέδιο Λασιθίου και ανάλογη θα είναι και η εισήγηση μου στο προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο.

 
Οφείλουμε να πάρουμε μία σαφή θέση για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που άπτεται της προστασίας της φυσικής και ανθρωπογενούς κληρονομιάς ολόκληρης της Κρήτης. Ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του, στηρίζει τα ζητήματα αειφορίας αλλά και βιωσιμότητας προς όφελος των κατοίκων, σεβόμενος πάντοτε το μοναδικό απόθεμα του τόπου. Στο Λασίθι μας χρειάζεται να εφαρμοστούν άλλου τύπου «σχεδιασμοί» προκειμένου να ανασυγκροτηθεί η ύπαιθρος και να δώσουμε στη νέα γενιά την έμπνευση που χρειάζεται.»
 
ΘΑΝΟΣ ΚΟΡΟΜΠΥΛΙΑΣ
anatolh.com