Αχτίδα φωτός για τους ελαιοπαραγωγούς - Τι θα γίνει με τις αποζημιώσεις

9:00 π.μ. - Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2019
09:06 π.μ. - Πέμ, 20/00/2019
Image: Αχτίδα φωτός για τους ελαιοπαραγωγούς - Τι θα γίνει με τις αποζημιώσεις

Τι απάντησε ο Φιλ Χόγκαν στον Σταύρο Αραχωβίτη για τις αποζημιώσεις

Θετική ως προς την... εξέταση του ζητήματος, χωρίς να πει “την τελευταία λέξη”, ήταν τελικά η απάντηση του επιτρόπου Γεωργίας Φιλ Χόγκαν στον Σταύρο Αραχωβίτη, ως προς το αίτημα του ελληνικού υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για στήριξη της ελαιοπαραγωγής λόγω των ζημιών από την κλιματική αλλαγή.
 
Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Έλληνα υπουργού, ο κ. Χόγκαν δεσμεύτηκε, κατά τη διάρκεια νέας συνάντησης που είχε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ότι θα εξετάσει το αίτημα αυτό και σημείωσε ότι «πολύ σύντομα» θα έχει καταλήξει σε πρόταση, «σε συνεννόηση με τις άλλες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως η DG AGRI (Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης)».
 
Να υπενθυμίσουμε ότι ο Έλληνας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, είχε εδώ και μήνες θέσει το αίτημα για την αποζημίωση των Ελλήνων ελαιοπαραγωγών από την Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω της κλιματικής αλλαγής και των μεγάλων καταστροφών που έχει υποστεί ο ελαιοπαραγωγικός κόσμος της χώρας.
 
Βέβαια, να υπενθυμίσουμε ότι, από την πλευρά των παραγωγικών φορέων της Κρήτης και προσωπικά του προέδρου της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Πρίαμου Ιερωνυμάκη, έχει εκφραστεί με κατηγορηματικό τρόπο η άποψη ότι κακώς το ελληνικό υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έθεσε συνολικό φάκελο στις Βρυξέλλες για τον ελαιοκομικό τομέα της χώρας.
 
Συγκεκριμένα, ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης είχε θέσει στον Σταύρο Αραχωβίτη ζωντανά στην εκπομπή “60 λεπτά στην ύπαιθρο”, από το “NOTOS TV”, το αίτημα να γίνει ξεχωριστή πρόταση της χώρας μας μόνο για την Κρήτη, δεδομένου ότι τις μεγαλύτερες καταστροφές στον ελαιοκομικό τομέα από τις πλημμύρες του χειμώνα, και γενικότερα τις καιρικές συνθήκες των τελευταίων χρόνων, τις έχει υποστεί ο κρητικός ελαιώνας και πολύ λιγότερο ο ελαιώνας στην υπόλοιπη Ελλάδα. Είχε προβλέψει με κατηγορηματικό τρόπο, μάλιστα, ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης, απευθυνόμενος στον υπουργό, ότι τελικά η Ε.Ε. δε θα εγκρίνει το αίτημά μας, λόγω του γεγονότος ότι αναφέρεται συνολικά στον ελαιώνα της χώρας και όχι μόνο στον ελαιώνα της Κρήτης. Αλλά ο Σταύρος Αραχωβίτης είχε απαντήσει με περισσότερο αισιόδοξες προβλέψεις, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να υπάρχει ξεκάθαρη θέση από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς τις προθέσεις της απέναντι στη χώρα μας.
 
 
 
Η νεότερη ανακοίνωση
 
Στο μεταξύ, ολόκληρη η χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει ως εξής: «Συνάντηση του Έλληνα υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρου Αραχωβίτη, με τον Ευρωπαίο επίτροπο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Phil Hogan, παρουσία του γενικού γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπου Κασίμη, πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 17 Ιουνίου (σ.σ. προχθές Δευτέρα). Θέμα της συνάντησης ήταν η από την 8η Μαΐου επιστολή του Έλληνα υπουργού προς τον επίτροπο για τη στήριξη και την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον τομέα του ελαιολάδου. Κατά τη συνάντηση αναλύθηκαν οι συνθήκες που επικράτησαν το 2018 στη χώρα που επηρέασαν καταλυτικά το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών. Το θέμα της στήριξης των παραγωγών είχε τεθεί στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, στο Λουξεμβούργο, της 16ης Απριλίου 2019.
 
Στη συνάντηση, που διήρκεσε πάνω από μισή ώρα, παρουσιάστηκαν αναλυτικά στοιχεία στον επίτροπο, ενώ συζητήθηκαν πιθανές λύσεις. Συγκεκριμένα, την περίοδο 2018-2019, οι υψηλές θερμοκρασίες του χειμώνα, σε συνδυασμό με τις έντονες βροχοπτώσεις κατά την περίοδο της ανθοφορίας και καρπόδεσης συνετέλεσαν στη μείωση της παραγωγής, λόγω της έντονης προσβολής από δάκο και γλοιοσπόριο. Αυτό είχε σαν συνέπεια η παραγωγή του ελαιολάδου να βυθιστεί κυριολεκτικά, αγγίζοντας μόλις τους 185.000 τόνους το 2018/19 από 346.000 τόνους το 2017-18 και 287.000 τόνους κατά μέσο όρο την προηγούμενη τριετία.
 
Ο επίτροπος, ο οποίος είχε ήδη μελετήσει το αίτημα της χώρας μας, δεσμεύτηκε ότι θα το εξετάσει, όπως και τις προτάσεις που τέθηκαν, και πολύ σύντομα θα έχει καταλήξει σε πρόταση, σε συνεννόηση με τις άλλες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως η DG AGRI (Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης)».
 
 
neakriti.gr