Βασικά σημεία της ομιλίας του Μανόλη Θραψανιώτη στη Βουλή για τον Πτωχευτικό Κώδικα

8:10 π.μ. - Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2020
08:10 π.μ. - Τρί, 27/10/2020
Image: Βασικά σημεία της ομιλίας του Μανόλη Θραψανιώτη στη Βουλή για τον Πτωχευτικό Κώδικα

Δελτίο Τύπου του Βουλευτή Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Μανόλη Θραψανιώτη, με τα βασικά σημεία της ομιλίας του στην συζήτηση της πρότασης Δυσπιστίας στον Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα για τον νέο πτωχευτικό κώδικα

Η Κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να αποκρύψει το έγκλημα που μεθοδεύει σε βάρος της κοινωνίας με το νέο πτωχευτικό κώδικα, επέβαλε σιωπητήριο και στη Βουλή! Περιόρισε την διάρκεια της συζήτησης της Πρότασης Δυσπιστίας κατά του Υπουργού Οικονομικών κ. Σταϊκούρα που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., με συνέπεια δεκάδες βουλευτές να μην μπορέσουν να τοποθετηθούν. Αυτός ο περιορισμός δεν επέτρεψε στον Βουλευτή Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Μανόλη Θραψανιώτη να μιλήσει στην Ολομέλεια.

Επειδή το θέμα είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη ζωή των πολιτών σας παραθέτουμε τα βασικά σημεία της ομιλίας που θα έκανε.

Σήμερα, υπό άλλες συνθήκες, την εθνική αντιπροσωπεία θα έπρεπε να απασχολούν δυο πολύ σημαντικά θέματα, υπερκομματικής σημασίας.

Τα εθνικά μας θέματα, οι προκλήσεις της Τουρκίας, η αμφισβήτηση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, με την ανοχή και το αδιάφορο σφύριγμα “συμμάχων”, αλλά και η έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού, με τις επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών και την οικονομία.

Αντί να συζητάμε λοιπόν γι αυτά, φέρνετε ένα νομοσχέδιο για την προστασία δήθεν της πρώτης κατοικίας. Αλήθεια ποιον προσπαθείτε να κοροϊδέψετε λέγοντας ότι προστατεύεται την πρώτη κατοικία ;

Δεν θα σταθώ στο τι λένε τα κόμματα της αντιπολίτευσης, γιατί όλα συμφωνούν ότι δεν πρόκειται για προστασία αλλά στο πώς τοποθετήθηκαν οι εκπρόσωποι των φορέων,

Ακούστε πώς τοποθετήθηκαν οι εκπρόσωποι φορέων:

Η υλοποίηση του νόμου δεν αποτελεί δεύτερη ευκαιρία αλλά χαριστική βολή για χιλιάδες επιχειρήσεις, επισημαίνει η ΓΣΕΒΕ.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, το λέει πιο κομψά, “οδηγεί σε αποφλοίωση της πρώτης κατοικίας σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς”, υπονοεί δηλαδή ότι υπήρχε κέλυφος προστασίας ο νόμος Κατσέλη -Σταθάκη.

Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας επισημαίνει ότι “η ψήφιση του νομοσχεδίου θα οδηγήσει άμεσα και βίαια εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην πτώχευση, χωρίς δεύτερη ευκαιρία”.

Κύριοι Βουλευτές, είναι ολοφάνερη η απειλή της χρεοκοπίας, της φτωχοποίησης, της δήμευσης περιουσιών, προς χάρη των τραπεζών και την εκχώρηση τους σε λίγους. Ο τι περισσεύει από το νομοσχέδιο από την εκτός σχεδίου δόμηση, το εκποιείτε με τον πτωχευτικό κώδικα.

Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι φέρατε το νομοσχέδιο στην ολομέλεια σε μία και μόνη συζήτηση και ψήφιση.

Γιατί; Για ποιο λόγο; Για να μην αντιληφθεί ο κόσμος, οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, τι τους περιμένει και να περάσει χωρίς αντιρρήσεις, έτσι, στα μουλωχτά;

Όλες αυτές τις μέρες βλέπουμε την προσπάθεια αποσιώπησης που κάνουν τα συστημικά ΜΜΕ, με το να μην μεταδίδουν καθόλου πληροφορίες για τον πτωχευτικό κώδικα και από τη συζήτηση στη Βουλή.

Παρ όλη την εικονική πραγματικότητα που φιλοτεχνούν τα φιλοκυβερνητικά μέσα που τόσο προκλητικά ευνοείτε, η πραγματικότητα πολλές φορές είναι πολύ πιο σκληρή απ ότι φαίνεται και στο τέλος εκδικείται…

Θα αναρωτηθείτε ίσως και ποια είναι αυτή η πραγματικότητα;

Είναι αυτή που βιώνουν οι κάτοικοι των περιοχών που έχουν πληγεί είτε από την ανεργία είτε από ακραία καιρικά φαινόμενα και στη χειρότερη περίπτωση και από τα δύο. Περιοχές όπως της Εύβοιας, της Καρδίτσας, της Κοζάνης, της Χερσονήσου και του Βραχασίου στην Κρήτη. Να σας πω λοιπόν για τις περιοχές Βραχάσι και Σίσι στο Λασίθι που επισκέφτηκα προχθές, αλλά και άλλες περιοχές που η σφοδρή χαλαζόπτωση κατάστρεψε την ελαιοκαλλιέργεια σε ποσοστό που φθάνει, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμα και στο εκατό τοις εκατό.

Ακούστε εργαζόμενο ξενοδοχοϋπάλληλο, ο οποίος παράγει και λάδι, παντρεμένος με δύο ανήλικα παιδιά και που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης;

“Περίμενα να βγάλω γύρω στα 200 τσουβάλια ελιές, δεν θα βγάλω πάνω από 20 με 30 ”. Για όσους γνωρίζουν, αυτό μεταφράζεται σε ένα ποσό κοντά στις 3.500 ευρώ στην πρώτη περίπτωση και 400 με 500 ευρώ στην δεύτερη, ανάλογα με την τιμή.

“Πέρυσι δούλεψα στο ξενοδοχείο, έπαιρνα 1500 ευρώ τον μήνα, δούλεψα 7 μήνες, λάδι δεν έβγαλα, γιατί κατέστρεψε τις ελιές ό δάκος αλλά δεν αντιμετώπισα ιδιαίτερο πρόβλημα. Φέτος, προσέξτε, δούλεψα δυο μήνες γιατί δεν είχε κόσμο με τον κορωνοϊού, με 700 ευρώ, λιγότερο από τα μισά δηλαδή, 1400 για δύο μήνες. Περίμενα να πάρω δύο το πολύ τρεις χιλιάδες από το λάδι. Τώρα δεν ξέρω τι να κάνω. ΄Έχω δάνειο για το σπίτι, έχω μπει στο νόμο Κατσέλη, αλλά φοβούμε πολύ”.

Αυτή είναι η πραγματική εικόνα κυρίες και κύριοι Βουλευτές της κυβέρνησης. Δεν έχω προσθέσει ούτε ένα και σε αυτά που είπε ο συγκεκριμένος εργαζόμενος.

Σπέρνετε δυστυχώς τον φόβο στην κοινωνία που τα φέρνει δύσκολα, και από την άλλη χαρίζονται με δική σας ευθύνη, εκατοντάδες εκατομμύρια από τις τράπεζες σε εφοπλιστές, σε καζινάρχες, στους χρηματοδότες σας, στα κόμματα σας, στους εαυτούς σας.

Και εδώ επιτρέψτε μου να αναφερθώ και στην χορηγία των εφοπλιστών για την ενίσχυση του ΕΣΥ λόγω κορονοϊού. Έξι ολόκληρα εκατομμύρια προσφέρθηκαν να προσφέρουν για την ενίσχυση του. Αλλά προσέξτε: και σε εμένα να χάριζε η τράπεζα 500 εκατομμύρια ευρώ από αυτά που δανείστηκα, όχι έξι εκατομμύρια θα χάριζα, αλλά πολύ περισσότερα θα έκανα! Και μην αντιτάξει κανείς, ότι αυτά τα ρυθμίζουν οι τράπεζες, γιατί εσείς που έρχεστε να δημεύσετε τις περιουσίες του κόσμου, απαλλάξατε τα τραπεζικά στελέχη που κάνουν χαριστικές ρυθμίσεις από κάθε ευθύνη, με νόμο. Γιάννης κερνά, Γιάννης πίνει!

Αποσύρετε λοιπόν αυτό το νομοσχέδιο, μην προχωρήσετε καταστρέφοντας ένα μεγάλο μέρος, την πλειοψηφία της κοινωνίας, που προσπαθεί να επιβιώσει εν μέσω πανδημίας.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ