ΔΕΗ: Ποια η αλήθεια πίσω από τους φουσκωμένους λογαριασμούς

2:52 μ.μ. - Τρίτη, 25 Απριλίου 2017
02:04 μ.μ. - Τρί, 25/52/2017
Image: ΔΕΗ: Ποια η αλήθεια πίσω από τους φουσκωμένους λογαριασμούς

Στις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, όπου μάλιστα η ΔΕΗ εισηγείται... περαιτέρω αυξήσεις

Εντοπίζονται τα αίτια των φουσκωμένων λογαριασμών που έχουν αρχίσει να έρχονται στα νοικοκυριά της χώρας.
 
«Δείτε τις κιλοβατώρες σας», λένε οι εκπρόσωποι της ΔΕΗ στο Τσαλικάκι, καλώντας την κοινή γνώμη να λάβει σοβαρά υπόψη της ότι στους φόρους που πληρώνουμε μέσω ρεύματος, στην κατηγορία "Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας", υπάρχουν κλίμακες που, όταν τις υπερβαίνουμε, αυξάνονται οι χρεώσεις.
 
Αυτό έγινε φέτος λόγω της βαρυχειμωνιάς, με αποτέλεσμα αρκετά νοικοκυριά να δουν τους λογαριασμούς τους αυξημένους, σε ποσοστά πάντως που, σύμφωνα με τους υπηρεσιακούς παράγοντες της ΔΕΗ στο Ηράκλειο, δε δικαιολογούν μια γενικευμένη άποψη περί υπέρογκων αυξήσεων στα τιμολόγια του ρεύματος.
 
Αναλυτικότερα, όταν ο καταναλωτής έχει κατανάλωση ρεύματος μέχρι 1.600 κιλοβατώρες στη διάρκεια του τετραμήνου, για κάθε 1.000 κιλοβατώρες χρεώνεται με 6,99 ευρώ. Η χρέωση από 1.600 μέχρι 2.000 κιλοβατώρες έχει ανά 1.000 κιλοβατώρες χρέωση 15,70 ευρώ.
 
Από 2.001 μέχρι και 3.000 κιλοβατώρες η χρέωση είναι 39,87 ευρώ. Και αν η κατανάλωση ξεπεράσει τις 3.000 κιλοβατώρες, η χρέωση ανέρχεται στα 44,88 ευρώ, που προστίθενται βέβαια στο συνολικό λογαριασμό του ρεύματος.
 
Κι ενώ μέχρι και πρόσφατα είχαμε τους περισσότερους καταναλωτές στην πρώτη κατηγορία κατανάλωσης των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, τώρα μετά το χειμώνα που περάσαμε, με το πετρέλαιο να είναι πολύ ακριβό και τον περισσότερο κόσμο να καταφεύγει κυρίως σε ενεργοβόρες συσκευές ηλεκτρικής ενέργειας για να ζεσταθεί, έχουμε σημαντική αύξηση των καταναλωτών εκείνων που έχουν περάσει στη δεύτερη, κυρίως, κατηγορία επιβάρυνσης.
 
Υπηρεσιακός παράγοντας της ΔΕΗ στο Τσαλικάκι έλεγε στην εφημερίδα μας χθες ότι ένας καταναλωτής δεν πρέπει να βιάζεται να βγάζει συμπεράσματα από το τελικό ποσό που τον καλούν να πληρώσει, αλλά θα πρέπει να βλέπει και τους προηγούμενους λογαριασμούς και να κάνει τις συγκρίσεις του.
 
Και βέβαια, ακόμη καλύτερα, αν και εφόσον έχουμε αυτή τη δυνατότητα, να βάζουμε κάτω τους λογαριασμούς τους φετινούς και τους περυσινούς, ώστε να βλέπουμε κατά την αντίστοιχη περίοδο τις διαφορές στην κατανάλωση.
 
Αλλά τα ίδια επισήμανε και ο επικεφαλής της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Νίκος Μπουλαξής, που οι αυξημένες αντιδράσεις των καταναλωτών τον οδήγησαν να παραδεχτεί, μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ότι υπάρχουν σοβαρές στρεβλώσεις στο σύστημα και η ΡΑΕ θα εισηγηθεί αλλαγές, προκειμένου να αποφευχθούν υπέρμετρες αυξήσεις στο μέλλον.
 
Ο ίδιος σημείωσε ότι το κόστος των ΥΚΩ δεν πρέπει να επιβαρύνει απευθείας τους λογαριασμούς ρεύματος και συνεπώς τους καταναλωτές, αλλά να καλύπτεται από τον προϋπολογισμό όπως συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη. «Αυτό είναι καθαρά πολιτική απόφαση», είπε.
 
 
Χειρότερη η ρύθμιση
 
Εξάλλου, δύο είναι οι ρυθμίσεις που ισχύουν για ποσά άνω των 1.000 ευρώ. Οι οφειλέτες καλούνται είτε να καταβάλλουν το 15% του συνολικού τους χρέους και το υπόλοιπο ποσό να το πληρώσουν σε 36 δόσεις ή να πληρώσουν το 10% ως προκαταβολή και το υπόλοιπο σε 18 δόσεις.
 
Η προηγούμενη ρύθμιση, δηλαδή, ήταν ευνοϊκότερη, αφού προέβλεπε την πληρωμή, ως προκαταβολή από τον οφειλέτη, του ενός τριακοστού έκτου του συνολικού ποσού του χρέους προς τη ΔΕΗ.
 
Εξάλλου, για οφειλή έως 1.000 ευρώ υπάρχει και η ρύθμιση σε 24 μηνιαίες δόσεις, χωρίς προκαταβολή. Η 1η δόση καταβάλλεται άμεσα.
 
Οι πελάτες με οφειλή έως 500 ευρώ στις 28/02/2017 μπορούν να αιτηθούν την αναστολή πληρωμής του ποσού αυτού για ένα έτος και τη χορήγηση έκπτωσης 10% στους τρέχοντες λογαριασμούς, υπό την προϋπόθεση ότι θα τους εξοφλούν εμπρόθεσμα. Για να ενταχθούν στο πρόγραμμα θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση μέχρι και τις 30 Απριλίου του τρέχοντος έτους.
 
Πάντως, σύμφωνα με υπηρεσιακό παράγοντα της ΔΕΗ, ενώ σε προγενέστερο διάστημα περνούσαν από την Επιχείρηση στο Τσαλικάκι πάνω από 600 άτομα τη μέρα για να ρυθμίσουν τα χρέη τους, τον τελευταίο καιρό, με τις νέες ρυθμίσεις, είναι ζήτημα αν περνούν γύρω στους 100 με 150. Και αυτό το αποδίδει στη μείωση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών χωρίς ρύθμιση, αφού ένα μεγάλο ποσοστό έχει ενταχθεί σε ρύθμιση κυρίως από τις επιχειρήσεις.
 
 
Από το κακό στο χειρότερο: Έρχονται νέες αυξήσεις
 
Την ίδια ώρα, η κατάσταση αναμένεται να χειροτερεύσει, αφού το χέρι στην τσέπη θα κληθούν να βάλουν για μια ακόμη φορά οι καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος. Η ΔΕΗ ζητά παραπέρα αύξηση των χρεώσεων για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας.
 
Όπως υποστηρίζει η Επιχείρηση, οι συγκεκριμένες χρεώσεις έχουν να αναθεωρηθούν από το 2012, με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να έχει απώλειες της τάξης των 600 εκατ. ευρώ.
 
Οι χρεώσεις αυτές αφορούν στο ρεύμα των πολυτέκνων, στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο, στη διασύνδεση των νησιών, κ.ά.
 
Στο μεταξύ, αυξήσεις στα τιμολόγια με «κοινωνική ευαισθησία» προανήγγειλε η ΔΕΗ, με αφορμή το αίτημά της να ανακτήσει 700 εκατ. ευρώ για το κόστος που έχει επωμιστεί την περίοδο 2012-2015, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας.
 
Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης
Πηγή: neakriti.gr