Δεκάδες απολυμαντικά περιέχουν θανάσιμη τοξική ουσία - Πώς να τα αναγνωρίσετε

12:22 μ.μ. - Τετάρτη, 29 Ιουλίου 2020
12:07 μ.μ. - Τετ, 29/22/2020
Image: Δεκάδες απολυμαντικά περιέχουν θανάσιμη τοξική ουσία - Πώς να τα αναγνωρίσετε

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει εντοπίσει τουλάχιστον 77 απολυμαντικά χεριών που περιέχουν επικίνδυνα επίπεδα μεθανόλης

Πρόκειται για μία τοξική ουσία που μπορεί να προκαλέσει ναυτία, νευρική βλάβη και τύφλωση όταν απορροφηθεί μέσω του δέρματος και θάνατο, σε περίπτωση κατάποσης.

Τον Ιούνιο, η FDA εξέδωσε μια προειδοποίηση για εννέα μολυσμένα απολυμαντικά χεριών που κατασκευάστηκαν από μια εταιρεία που ονομάζεται Eskbiochem. Εκτότε, ο οργανισμός έχει επισημάνει δεκάδες επιπλέον προϊόντα που περιέχουν επικίνδυνα επίπεδα μεθανόλης, επίσης γνωστά ως αλκοόλ από ξύλο (wood alcohol) , ανέφερε η Washington Post. Ο οργανισμός διατηρεί μια λίστα με αυτά τα απολυμαντικάστον ιστότοπό του και σημειώνει ότι τα προϊόντα ενέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο για τα μικρά παιδιά, τα οποία ενδέχεται να τα καταπιούν κατά λάθος, και για ενήλικες που πίνουν σκόπιμα τα προϊόντα ως υποκατάστατο αλκοόλ.

Γιατί είναι μολυσμένα τα συγκεκριμένα προϊόντα;

Αλλά πώς τόσα πολλά προϊόντα μολύνονται με μεθανόλη; Πιθανότατα, η αύξηση προέρχεται από απρόσεκτες διαδικασίες παραγωγής, όπου οι παραγωγοί ενδέχεται να μην αφαιρούν σωστά τη μεθανόλη που προκύπτει φυσικά κατά την απόσταξη αλκοόλ ή μπορεί να παραβιάζουν τις οδηγίες της FDA ξεκινώντας με έναν ήδη αποσταγμένο διαλύτη υψηλής μεθανόλης ως βάση τους, ανέφεραν πηγές στο Live Science. (Τα αποστάγματα μεθανόλης είναι ένα κοινό συστατικό στα αντιψυκτικά και στα καύσιμα αγώνων.)

Και δυστυχώς, ενώ οι ειδικοί μπορούν να μυρίσουν τη διαφορά μεταξύ μεθανόλης και αιθανόλης, οι περισσότεροι καταναλωτές δεν θα είναι σε θέση να εντοπίσουν αυτήν τη διαφορά. Και η "μεθανόλη" δεν θα αναφέρεται στα συστατικά της φιάλης. Αντ 'αυτού, οι άνθρωποι θα πρέπει να ελέγξουν τη λίστα των προϊόντων απολυμαντικών που ανακαλούνται από το FDA για να βεβαιωθούν ότι τα δικά τους δεν είναι σε αυτό και να αποφύγουν άγνωστες μάρκες, ανέφεραν οι ειδικοί στο Live Science.

Οι θανάσιμοι κίνδυνοι

Η μεθανόλη μπορεί να είναι θανατηφόρα σε αρκετά χαμηλές δόσεις: Η κατάποση μόλις 2 κουταλιών της σούπας (30 ml) μεθανόλης μπορεί να είναι θανατηφόρα για ένα παιδί και 2 έως 8 ουγκιές (60 έως 240 χιλιοστόλιτρα) μπορεί να είναι θανατηφόρα για έναν ενήλικα. Ακόμα κι αν εφαρμοστεί μόνο στο δέρμα, η μεθανόλη μπορεί να απορροφηθεί και να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια και νευρική βλάβη, δήλωσε ο Δρ William Banner.

Η τοπική μεθανόλη μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για παιδιά, τα οποία έχουν μεγαλύτερη αναλογία επιφάνειας δέρματος προς σωματικό βάρος σε σύγκριση με τους ενήλικες, πρόσθεσε ο Banner. Τούτου λεχθέντος, οι καταναλωτές πιθανότατα θα πρέπει να εφαρμόζουν το προϊόν επανειλημμένα (όπως το κάνει με το απολυμαντικό χεριών) για να απορροφήσει μια δόση αρκετά υψηλή που θα τους δηλητηριάσει, είπε.

Αγορά του σωστού απολυμαντικού

Στην προειδοποίησή της σχετικά με τα μολυσμένα απολυμαντικά χεριών, η FDA σημείωσε ότι τα προϊόντα είχαν λανθασμένη επισήμανση ότι περιέχουν αιθανόλη αλλά στη συνέχεια "δοκιμάστηκαν θετικά για μόλυνση με μεθανόλη". Δυστυχώς, μπορεί να μην υπάρχει ένας σίγουρος τρόπος για τους καταναλωτές να ελέγχουν τα απολυμαντικά τους για μόλυνση εάν αγοράζουν προϊόντα με λάθος ετικέτα, δήλωσε ο Banner.

"Δεν θα περίμενα από το ευρύ κοινό να γνωρίζει πώς μυρίζει η μεθανόλη", σημείωσε ο Blaum. Ενώ άλλες τοξίνες που αφαιρούνται κατά την απόσταξη έχουν ξεχωριστές μυρωδιές - ο οξεικός αιθυλεστέρας μυρίζει σαν αφαίρεση βερνικιού νυχιών, για παράδειγμα - η μεθανόλη μυρίζει παρόμοια με την αιθανόλη αλλά με ελαφρώς πιο συνθετική ή «χημική» οσμή, είπε. Άτομα εκτός της επιχείρησης απόσταξης μπορεί να μην είναι σε θέση να μυρίσουν τη διαφορά και, επιπλέον, οι σχηματικοί κατασκευαστές απολυμαντικών "μπορεί κάλλιστα να βάζουν ένα άρωμα στο απολυμαντικό χεριών" για να καλύψουν τυχόν μυρωδιές, είπε ο Blaum.

"Θα ακολουθούσα απλώς τις προειδοποιήσεις της FDA" για να παρακολουθώ ποια απολυμαντικά είναι ασφαλή και να καλέσω το κέντρο ελέγχου δηλητηριάσεων με οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με άγνωστα προϊόντα, δήλωσε ο Banner. "Να γνωρίζετε ότι μερικές φορές το" φθηνό "μπορεί να μην είναι πάντα τόσο καλό", είπε, προσθέτοντας ότι τα σκοτεινά προϊόντα που κατασκευάζονται από μικρές εταιρείες "που μόλις πήγαν σε μια αγορά" μπορεί να μην είναι τόσο αξιόπιστα όσο τα καθιερωμένα εμπορικά σήματα. Σε κάθε περίπτωση, είναι βέλτιστη πρακτική να ελέγξετε τη λίστα FDA πριν χρησιμοποιήσετε ένα νέο προϊόν.

Επιπλέον, το FDA προειδοποιεί τους καταναλωτές να είναι προσεκτικοί σε προϊόντα που διατίθενται στο εμπόριο με παραπλανητικούς ισχυρισμούς, όπως η δυνατότητα «παροχής παρατεταμένης προστασίας» έναντι του COVID-19. Κανένα απολυμαντικό χεριών δεν έχει εγκριθεί από το FDA πριν εισέλθει στην αγορά, επομένως τα προϊόντα με την ένδειξη "εγκεκριμένο από το FDA" θα πρέπει επίσης να προκαλέσουν ανησυχία. Τα προϊόντα που συσκευάζονται για να μοιάζουν με ποτά, καραμέλες ή μπουκάλια οινοπνευματωδών ποτών, καθώς και αυτά που διατίθενται στο εμπόριο ως ποτά ή κοκτέιλ, ενδέχεται να θέσουν τα παιδιά σε ιδιαίτερο κίνδυνο, επειδή η εξωτερική τους εμφάνιση μπορεί να δελεάσει τα παιδιά να τα πίνουν.

ΠΗΓΗ: livescience