Δεν πρόκειται να καθαριστεί ούτε φέτος η Χρυσή από τα αυθαίρετα

6:28 μ.μ. - Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2019
06:01 μ.μ. - Δευ, 21/28/2019
Image: Δεν πρόκειται να καθαριστεί ούτε φέτος η Χρυσή από τα αυθαίρετα

Με τη Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης επικοινώνησε η ΑΝΑΤΟΛΗ ρωτώντας την, με την ευκαιρία του νέου έτους, τί συνέβη και δεν εκτελέστηκε ούτε ένα από τα πρωτόκολλα κατεδάφισης μέχρι τέλος του 2018

Όπως είχε ανακοινωθεί και επισήμως, καθώς επίσης και αν υπάρχει τέτοια πρόθεση να δρομολογηθούν κατεδαφίσεις αυθαιρέτων εντός του νέου έτους.
 
Σαφής η απάντηση της Συντονίστριας κ. Κοζυράκη ότι «δεν ήρθε καμία σχετική πίστωση ούτε για το 2018 ούτε για το 2019…»! Αλλά και ότι δεν έχει καμία σχετική ενημέρωση επί του πρακτέου…
 
Ρωτήσαμε την  κ. Κοζυράκη αν η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης σχεδιάζει μέσα στους επόμενους μήνες, πριν την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου, να προβεί σε καθαρισμό από τα παράνομα παραπήγματα, σε συλλογή και απομάκρυνση από τη Χρυσή των υλικών που θα μαζευτούν από την αποξήλωση όλων αυτών των αυθαίρετων κατασκευών.
 
Απάντησε ότι την περασμένη άνοιξη υπήρξε συνεργασία για το θέμα αυτό με το Δήμο Ιεράπετρας, αλλά όταν ετέθη ξανά το ζήτημα το περασμένο φθινόπωρο, η δημοτική αρχή Ιεράπετρας δήλωσε ότι δεν επιθυμούσε να εμπλακεί με τη διαδικασία αυτή εξηγώντας ότι είχε θέματα με τη νομιμότητα του τρόπου μεταφοράς των προϊόντων καθαίρεσης των παραπηγμάτων. Ετσι, οι σχετικές αποφάσεις της Διεύθυνσης Δασών έχουν και αυτές μπει στη γνωστή λίστα αναμονής για δρομολόγηση της κατεδάφισης… Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να βάλω τη Δασική Υπηρεσία να καθαιρεί παραπήγματα και να συγκεντρώνει τα υλικά σε χώρους πάνω στο νησί γιατί έτσι δημιουργούνται εστίες μόλυνσης και κινδύνου εκδήλωσης πυρκαϊάς. Δεν μπορώ να το κάνω, για το περιβάλλον και για τους επισκέπτες… Αν δεν υπάρχει εργολαβία ανάθεσης των καθαιρέσεων και  της απομάκρυνσης των υλικών επισήμως και νόμιμα από το νησί ή αν δεν προκύψει συνεργασία με το Δήμο για να βρούμε τρόπο, όπως έγινε την περασμένη άνοιξη, δεν μπορεί να γίνει κάτι διαφορετικό», είπε η κ. Κοζυράκη.
 
Στην παρατήρηση της ΑΝΑΤΟΛΗΣ, ότι το αδιέξοδο, όπως το περιγράφει, οδηγεί «de facto» στην ανοχή της ανομίας πάνω στη Χρυσή, η κ. Κοζυρακη σχολίασε: «Δυστυχώς, όταν με κανένα τρόπο δεν μπορεί να γίνει καμία ενέργεια, συνήθως θριαμβεύει η ανομία, η διαφθορά, η διαπλοκή… Όταν μου επιτρέψουν να έχω τα εργαλεία και τα χρήματα, θα το κάνω. Η Χρυσή, όχι μόνο λόγω επισκεψιμότητας αλλά και λόγω της πολύ μεγάλης επισκεψιμότητας τουριστών, θα είναι στις προτεραιότητές μας, αλλά μέχρι τότε, δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο…», κατέληξε.
 
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ
 
 
πηγή  anatolh.com