Διασύνδεση ΟΠΕΚΕΠΕ και ΔΕΔΔΗΕ για καταγραφή γεωτρήσεων και χρήση αγροτικού τιμολογίου

11:31 π.μ. - Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου 2018
11:01 π.μ. - Τετ, 10/31/2018
Image: Διασύνδεση ΟΠΕΚΕΠΕ και ΔΕΔΔΗΕ για καταγραφή γεωτρήσεων και χρήση αγροτικού τιμολογίου

Στη δημιουργία «ηλεκτρονικού εργαλείου» δήλωσης των αρδευτικών γεωτρήσεων σχεδιάζει να προχωρήσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος

Έτσι, οι αγρότες αντί να απευθύνονται στη ΔΕΗ για να έχουν αγροτικό ρεύμα, θα γίνει η διασύνδεση της πλατφόρμας δεδομένων του αρχείου ηλεκτροδοτήσεων του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος διαθέτει σε ετοιμότητα πληροφοριακό σύστημα καταγραφής για τις γεωργικές ενισχύσεις (ΟΣΔΕ). «Θα εγκαταστήσουμε μια εφαρμογή που θα συνδέει τα στοιχεία που έχει η ΔΕΔΔΗΕ με τα στοιχεία που έχει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε να έχουμε μία ενιαία πληροφορία όλων των γεωτρήσεων αγροτικής χρήσης», δηλώνει ο Αναπληρωτής Υπουργός, Σωκράτης Φάμελλος, προσθέτοντας ότι με την αίτηση (ΟΣΔΕ) που θα κάνουν οι αγρότες κάθε χρόνο θα δηλώνουν ταυτόχρονα και τον αριθμό της παροχής τους, ώστε με μία αίτηση να είναι δυνατή η δήλωση της χρήσης ύδατος με μειωμένο αγροτικό τιμολόγιο.
 
Η διασύνδεση θα διευκολύνει συνολικά τη διαδικασία αδειοδότησης χρήσεων ύδατος από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και ακολούθως την έκδοση του απαιτούμενου Δελτίου Γεωργοτεχνικών και Γεωργοοικονομικών στοιχείων από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας, για θέματα αγροτικού εξηλεκτρισμού. Εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Μαΐου 2019.
 
Συνδυάζοντας τις διαθέσιμες βάσεις δεδομένων, παρέχεται η δυνατότητα δημιουργίας ενός επικαιροποιημένου αρχείου, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί: 
 
α) τόσο για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων των δικαιούχων μειωμένου αγροτικού τιμολογίου απέναντι στον Προμηθευτή Ηλεκτρικής Ενέργειας,
 
β) όσο και για την ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων, στο πλαίσιο εφαρμογής των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής των Υδατικών Διαμερισμάτων της χώρας.
 
Πάντως αλλαγές αναμένεται να υπάρξουν και ως προς το καθεστώς αδειοδότησης των γεωτρήσεων. Το σημερινό σύστημα είναι αναποτελεσματικό και δεν έχει καταφέρει να «τρέξει» από τις Διευθύνσεις Υδάτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.
 
 
froutonea.gr