Δουλούμης: Αν σταματήσει η παραγωγή αγροτικών προϊόντων θα πεινάσουμε

9:11 π.μ. - Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2020
09:03 π.μ. - Παρ, 27/11/2020
Image: Δουλούμης: Αν σταματήσει η παραγωγή αγροτικών προϊόντων θα πεινάσουμε

Εάν δεν στηριχτούμε τώρα ίσως δεν μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε του χρόνου

Στις χωματερές κατέληξαν αγροτικά προϊόντα της Ιεράπετρας που εξαιτίας της μειωμένης κατανάλωσης και της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην αγορά λόγω κορωνοϊού έμεινα απούλητα ή πωλούνται σε χαμηλές τιμές ασύμφορες για τον παραγωγό.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στον Ηχώ 99,8 ο πρόεδρος του Α.Σ. Ανατολή κ. Φώντας Δουλούμης την τελευταία εβδομάδα επικρατεί ένας χαμός στην αγορά. Η κατανάλωση έχει πέσει κατακόρυφα, είναι γονατισμένη, οι άνθρωποι είναι κλεισμένοι σπίτι τους και δεν έχουν και χρήματα για να ψωνίσουν να καταναλώσουν. Μεγάλο πλήγμα δέχονται τα νωπά προϊόντα όπως τα αγροτικά μας προϊόντα. Προϊόντα που κόβονται αυτή την περίοδο είτε δεν πωλούνται είτε η διάθεσή τους είναι σε πολύ χαμηλή τιμή. Αυτή η κατάσταση επικρατεί σε όλη την Ελλάδα. Εξαγώγιμα προϊόντα προωθούνται όμως και στην Ευρώπη η κατάσταση είναι επίσης δύσκολη και η αγορά δεν κινείται.

Ως Δημοπρατήριο πετάξαμε ένα μεγάλο και ένα μικρό φορτηγό προϊόντα που είχαν μείνει απούλητα ώστε να είμαστε έτοιμοι να διαθέτουμε φρέσκα προϊόντα. Πετάμε εδώ και καιρό όμως, σταδιακά και όλα αυτά καταγράφονται. Τα προϊόντα που πετάγονται μεταφέρονται σε ειδικό χώρο στο Καπίστρι όπου παραγωγοί μεταφέρουν εκεί και τα φυτικά τους υπολείμματα, ανέφερε.

Στο γιατί δεν δόθηκαν σε ανθρώπους ή φορείς που μπορεί να τα έχουν ανάγκη είπε ότι τα προϊόντα που πετάχθηκαν, δεν κόπηκαν σήμερα και πετάχτηκαν σήμερα. Είναι απούλητα κάποιες μέρες. Εάν τα δώσουμε δωρεάν θα γίνουν ουρές και πρέπει να αποφεύγεται ο συνωστισμός. Σε κοινωνικά παντοπωλεία σε γηροκομείο, έτσι κι αλλιώς δίνουμε όλο τον χρόνο, σημείωσε ο κ. Δουλούμης

Το πως θα στηριχτεί η παραγωγή σήμερα και την επόμενη μέρα είναι ότι καταρχάς θα πρέπει να βγούμε αλώβητοι και υγιείς. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να δούμε συντεταγμένα τις απώλειες και ποιες κινήσεις θα κάνουμε έπειτα. Εάν καταφέρουμε να εργαστούμε ομαδικά και συλλογικά θα είναι ότι καλύτερο. Επίσης είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προσέχουμε, να μην έχουμε δείγματα κορωνοϊού τόσο τώρα όσο και μετά πχ κρούσματα σε δημοπρατήρια για να μπορέσουμε να επανέλθουμε πιο ομαλά να επιστρέψουμε όταν περάσουν όλα αυτά, στην κανονικότητα . Ήδη πάντως ενημερώνεται η κυβέρνηση και περιμένουμε κινήσεις πραγματικής και ουσιαστικής στήριξης γιατί διακυβεύεται εάν θα καλλιεργήσουμε του χρόνου, κατέληξε.