Εικόνες του μέλλοντος από το Φράγμα Μπραμιανών – Που πάνε τα 60 εκατομ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

10:19 π.μ. - Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου 2021
10:10 π.μ. - Παρ, 15/19/2021
Image: Εικόνες του μέλλοντος από το Φράγμα Μπραμιανών – Που πάνε τα 60 εκατομ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

9.600.000 κ.μ. νερού στο Φράγμα Μπραμιανών

Το ποσό των 60 εκατομμυρίων ευρώ, εγκρίθηκε από το Ταμείο Ανάκαμψης για την ανακαίνιση υφιστάμενου φράγματος και ταμιευτήρων Μπραμιανού, την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή Γρα Λυγιάς και νέου φράγματος Μύρτου. Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας κ. Μανώλης Παπαδάκης μίλησε στον Ηχώ 99,8 κάνοντας αναφορά στα παραπάνω έργα. Καταρχάς όπως ανέφερε αυτή την περίοδο στο Φράγμα υπάρχουν 9,6 εκατομμύρια κ.μ. νερού.

Σε ότι αφορά τα παραπάνω έργα, που είναι γνωστά ως συνοδά έργα του φράγματος, πρόκειται να κατασκευαστεί φράγμα στους Μύθους, κόστους 28 εκατομμυρίων ευρώ και χωρητικότητα 2,5 εκατομμύρια κ.μ. νερού.

Σχετικά την αντιπλημμυρική προστασία στη Γρά Λυγιά, θα γίνει διαπλάτυνση και εκβάθυνση στο υπάρχον ποτάμι. Του οποίου η εκτόνωση θα πηγαίνει σε διαπλατυμένη εκβολή στην παραλία της Γρα Λυγιάς. Παράλληλα εκεί θα δημιουργηθεί ένα λιμενικό έργο.

Ένα ακόμη έργο είναι η διαπλάτυνση σωλήνων που έρχονται από την Καλαμαύκα στο Φράγμα Μπραμιανών.

Τέλος προβλέπεται ο καλλωπισμός του φράγματος με τη δημιουργία χώρων αναψυχής.

Ο κ. Παπαδάκης αναφέρθηκε ακόμα στις ανατιμήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα λέγοντας ότι είναι ένα μεγάλο αγκάθι για τους ΤΟΕΒ και γενικότερα τον πρωτογενή τομέα. Ειδικότερα για τον ΤΟΕΒ Ιεράπετρας είναι ενδεικτικό ότι τον προ περασμένο Αύγουστο πλήρωσαν για ρεύμα 65.000,00 ευρώ , το επόμενο έτος την ίδια περίοδο 72.000,00 ευρώ και φέτος το ποσό, πάλι για την ίδια περίοδο ήταν 137.000,00 ευρώ. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι μια τέτοια επιβάρυνση είναι πολύ δύσκολη να καλυφθεί. Γίνονται επαφές ώστε να εξεταστεί το θέμα και να αναζητηθεί λύση γιατί το πρόβλημα είναι μεγάλο και σοβαρό τόνισε ο πρόεδρος και η ενημέρωση που έχουν είναι ότι το θέμα συζητείται στο Υπουργείο Γεωργίας αυτές τις ημέρες. Πρόσθεσε ότι η λύση της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών έχει υπάρξει αντικείμενο συζήτησης με την Περιφέρεια ωστόσο επιτρέπεται να καλυφθεί μόνο το 29% των αναγκών του ΤΟΕΒ ο οποίος μάλιστα θα πρέπει με ιδία έξοδα να καλύψει το κόστος εγκατάστασης οπότε είναι ασύμφορο. Επιπλέον ακόμα και να έκαναν ένα τέτοιο έργο μπορεί να γλίτωναν το κόστος κατανάλωσης ρεύματος όχι όμως τα πάγια που είναι πάρα πολύ υψηλά και αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που η λύση αυτή είναι ασύμφορη.