Έριξαν φως στο γονιδίωμα φυτικού είδους

7:17 μ.μ. - Σάββατο, 18 Ιανουαρίου 2020
07:01 μ.μ. - Σάβ, 18/17/2020
Image: Έριξαν φως στο γονιδίωμα φυτικού είδους

Φως στο γονιδίωμα ενός φυτικού είδους έριξε η ομάδα Μοριακής Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Φυτών του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και του Πανεπιστημίου Κρήτης

Φως στο γονιδίωμα ενός φυτικού είδους έριξε η ομάδα Μοριακής Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Φυτών του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και του Πανεπιστημίου Κρήτης, με επικεφαλής τον καθηγητή Παναγιώτη Σαρρή, σε συνεργασία με την ομάδα του Δρ. Παύλου Παυλίδη (Ινστιτούτο Πληροφορικής – ΙΤΕ). Οι επιστήμονες δημοσίευσαν μία νέα ενδιαφέρουσα μελέτη στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό BMC Genomics (https://bmcgenomics.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12864-019-6439-x).

Όπως αναφέρει ο καθηγητής κος Π. Σαρρής, «για πρώτη φορά στην Ελλάδα καταφέραμε την πλήρη αλληλούχιση και ανάλυση του γονιδιώματος ενός φυτικού είδους, γηγενούς της Κρήτης και συγγενικού πολλών σημαντικών καλλιεργούμενων ειδών μεγάλης οικονομικής σημασίας.

Η ομάδα μου και οι συνεργάτες μου πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι πολλές πιθανές λύσεις για πολλά και σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα, σε παγκόσμιο επίπεδο, η παραγωγή τροφίμων, βρίσκονται κριμένα στα γονιδιώματα των άγριων συγγενικών φυτικών ειδών. Αυτών των ειδών, που αποτέλεσαν την βάση για τη δημιουργία όλων των καλλιεργούμενων ειδών που σήμερα παράγουν την τροφή μας.

Τα είδη αυτά βρίσκονται έξω στην φύση, εκτεθειμένα σε πολλά και ποικίλα μίκρο-περιβάλλοντα και έχουν καταφέρει, στο πέρασμα των αιώνων, να αναπτύξουν αντοχές και να αντεπεξέλθουν επιτυχώς σε ένα μεγάλο αριθμό προκλήσεων, κίνδυνων και εχθρών οι οποίοι περιλαμβάνουν πολλούς βιοτικούς και αβιοτικούς παράγοντες.

Οι σκέψεις αυτές μας οδήγησαν στην δημιουργία ενός επιστημονικού consortium που σκοπό του έχει να θέσει τις βάσεις στην Ελλάδα, στην Κρήτη (ΙΜΒΒ-ΙΤΕ, ΙΠ-ΙΤΕ και Τμήμα Βιολογίας, Παν. Κρήτης και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Έξετερ στην Μεγάλη Βρετανία) για την μελέτη των γονιδιωμάτων τέτοιων ειδών».

Οι επιστήμονες μας τονίζουν ότι έπεται συνέχεια με την αλληλούχιση και την ανάλυση πολλών ακόμα ειδών (φυτών και μικροοργανισμών), όπως για παράδειγμα το γονιδίωμα του εμβληματικού φυτού της Κρήτης, Δίκταμος (Origanum dictamnus) του οποίου πολύ πρόσφατα ολοκληρώσαμε την αλληλούχιση του γονιδιώματος, του και σύντομα θα προχωρήσουν στην ανάλυσή του.

patris.gr