Έρχεται παράταση της καραντίνας για μερικές εβδομάδες; - Το μήνυμα Τσιόδρα και Χαρδαλιά

12:58 μ.μ. - Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2020
12:03 μ.μ. - Παρ, 27/58/2020
Image: Έρχεται παράταση της καραντίνας για μερικές εβδομάδες; - Το μήνυμα Τσιόδρα και Χαρδαλιά

Καμία χαλάρωση στα μέτρα τουλάχιστον για τις επόμενες εβδομάδες

Αυτό είναι το γενικό συμπέρασμα από τις δηλώσεις του λοιμωξιολόγου Σωτήρη Τσιόρδα, ο οποίος παρέθεσε το παράδειγμα της Κίνας λέγοντας χαρακτηριστικά στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου και ενημέρωση των πολιτών την Πέμπτη 26 Μαρτίου: "Στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας, τα περιοριστικά μέτρα κράτησαν για 10 με 11 εβδομάδες...".

Ο ιός κυκλοφορεί….ελεύθερος

Ο κ. Τσιόδρας κατ΄ουσίαν μας προετοίμασε για μια περίοδο που δε φαίνεται να λήγει γρήγορα, τονίζοντας επανειλημμένα ότι είμαστε στην αρχή. Τα γρήγορα ανακλαστικά της κυβέρνησης και τα μέτρα για την απαγόρευση της κυκλοφορίας φέρνουν αποτελέσματα, αυτό όμως δε σημαίνει ότι ο ιός δεν κυκλοφορεί ..ελεύθερος, και να καταγράφονται περιστατικά που χρήζουν και περαιτέρω διερεύνησης όπως ο θάνατος του 42χρονου καθηγητή στην Κρήτη.

Συμπερασματικά, όπως όλα δείχνουν, -παρά την ψυχολογική πίεση που ασκούν τα μέτρα στους "έγκλειστους" στα σπίτια τους πολίτες- τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας είναι πολύ πιθανό να πάρουν παράταση και μετά την ημερομηνία που έχει οριστεί και μάλιστα, όπως δήλωσε αμέσως μετά τον κ. Τσιόρδα και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, οι έλεγχοι για την εφαρμογή τους θα είναι εξαντλητικοί και σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Κρίσιμο το επόμενο διάστημα

Οι ειδικοί επιστήμονες αλλά και η πολιτική ηγεσία δεν έχουν πάψει να τονίζουν ότι το επόμενο διάστημα θα είναι εξαιρετικά κρίσιμο για την διάδοση και διασπορά της νόσου, οπότε ακόμα και αν το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών συμμορφώνονται ο ιός δεν πρόκειται να εξαφανιστεί, αλλά θα εξακολουθεί να υπάρχει και να μολύνει τον πληθυσμό, με κίνδυνο να επέλθει ένα δεύτερο και τρίτο κύμα, έως ότου βρεθεί αρχικά ένα φάρμακο για την αντιμετώπιση των βαριών περιστατικών και ένα εμβόλιο, που θα αντιμετωπίσει την μετάδοση του ιού.

Οι επισημάνσεις του κ. Τσιόδρα

Ο Σωτήρης Τσιόρδας, πάντως, ήταν κάθετος ως προς τα μέτρα και δεν απέκρυψε την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε παράταση των περιοριστικών μέτρων σε όλα τα επίπεδα. "Αν τα μέτρα αρθούν, θα ακολουθήσει παρόμοια εικόνα με εκείνη στην Ιταλία" είπε κρούοντας το καμπανάκι του κινδύνου και αποκλείοντας κάθε εφησυχασμό. Επισήμανε πως δεν παρατηρείται μεγάλη αύξηση των νέων κρουσμάτων στη χώρα μας, αλλά εξήγησε ότι είμαστε ακόμα στην έναρξη της "μάχης" με τον ιό. "Ο καθένας συνεχίσει να συμβάλει από την πλευρά του, τηρώντας σχολαστικά τα μέτρα αυτοπεριορισμού", τόνισε και πρόσθεσε πως "δεν χρειάζεται εφησυχασμός, πρέπει να συνεχίσουμε να επαγρυπνούμε, παρότι δεν βλέπουμε εκθετική αύξηση των περιστατικών στη χώρα μας".

Δεκαπλασιασμός κρουσμάτων στην Ευρώπη

"Ο ΕΟΔΥ με το ευρωπαϊκό κέντρο πρόληψης νοσημάτων παρακολουθεί και εκτιμά την πορεία του κορονοϊού στην πατρίδα μας και την Ευρώπη" σημείωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας και ανέφερε πως σε 14 ημέρες ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού ανέβηκε από 3,3 σε 36,1 ανά 100.000 πληθυσμού, δηλαδή δεκαπλασιάστηκε, στην Ευρώπη. Τόνισε, δε, και πάλι πως η εξέλιξη της νόσου στη χώρα μας φαίνεται πως δεν παίρνει την επιθετική μορφή που βλέπουμε σε άλλες χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία. Οι επιστήμονες εκτιμούν συνεχιζόμενη μετάδοση και παρόμοια αύξηση δίκην Χουμπέι σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες εντός των επόμενων ημερών, συνέχισε ο κ. Τσιόδρας. "Δεν είναι δυνατόν με τα ως τώρα δεδομένα, να αξιολογήσουν το αποτέλεσμα των μέτρων για τον γενικό πληθυσμό. Η εικόνα από την Ιταλία και την Ισπανία είναι τόσο άσχημη" που τους ανησυχεί, όπως είπε. Εκεί ακριβώς ανέφσρε και το παράδειγμα της επαρχίας Χιουμπέι όπου τα μέτρα κράτησαν 10-11 εβδομάδες.

Σαρωτικοί έλεγχοι για την εφαρμογή των μέτρων

Σε αυστηρό τόνο, σαρωτικούς ελέγχους καραντίνας το επόμενο τρίμηνο προανήγγειλε ο υφυπουργός πολιτικής προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοινώνοντας ότι 5.824 πολίτες, δυνητικές επαφές η ταξιδιώτες από το εξωτερικό έχουν τεθεί σε αυτοπεριορισμό κατ’ οίκον, εκ των οποίων 825 έχουν ολοκλήρωση την 14ημερη απομόνωση. Παράλληλα, σε 1.116 δειγματοληπτικούς ελέγχους έχουν βρεθεί 92 πολίτες εκτός σπιτιού στους οποίους έχουν επιβληθεί τα σχετικά πρόστιμα.

Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε επιπρόσθετα στη δυνατότητα γιατρών να εκδίδουν επαναλαμβανόμενες συνταγές μέχρι τον Ιούνιο, για ευπαθείς ομάδες. Ανέφερε ακόμα ότι πάνω από 50 επιχειρήσεις έχουν προβεί σε κινήσεις προσφοράς και αλληλεγγύης μέσω της πλατφόρμας digitalsolidarity, προσφέροντας δωρεάν ηλεκτρονικά βιβλία, περιοδικά, κινηματογραφικές παραγωγές και άλλο ψηφιακό υλικό, ενώ υπενθύμισε ότι από το Σάββατο έχουν τεθεί σε εφαρμογή υπηρεσίες του gov.gr, παρέχοντας τη δυνατότητα εξυπηρέτησης των πολιτών χωρίς αυτοπρόσωπη παρουσία, όπως στην περίπτωση των ΚΕΠ.

ekriti.gr