Γιατρός με «φακελάκι» στο ΠΑΓΝΗ: Ματαίωση της δίκης λόγω covid -19

10:25 π.μ. - Δευτέρα, 15 Ιουνίου 2020
10:06 π.μ. - Δευ, 15/25/2020
Image: Γιατρός με «φακελάκι» στο ΠΑΓΝΗ: Ματαίωση της δίκης λόγω covid -19

Σήμερα επρόκειτο ν΄ αναβιώσει στις δικαστικές αίθουσες η υπόθεση του χειρουργού που φέρεται πως ζήτησε 2.000 ευρώ από ασθενή που είχε χειρουργήσει

  Σήμερα επρόκειτο να αναβιώσει η εκδίκαση της υπόθεσης του χειρουργού του ΠΑΓΝΗ, ο οποίος συνελήφθη τον περασμένο Νοέμβριο για “δωροληψία”, καθώς φέρεται να ζήτησε και να έλαβε “φακελάκι” από ασθενή, τον οποίο είχε χειρουργήσει το προηγούμενο διάστημα.  

Η υπόθεση επρόκειτο να εκδικαστεί λίγα 24ωρα μετά τη σύλληψη του γιατρού, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας. Ωστόσο, μετά από αναβολή που δόθηκε στο πρόσωπο του συνηγόρου υπεράσπισης, η δικάσιμος ορίστηκε για σήμερα Δευτέρα.

Ωστόσο όμως, ούτε σήμερα εκδικάστηκε καθώς λόγω covid- 19, ματαιώθηκε. 

Υπενθυμίζεται ότι, περίπου ένα μήνα μετά το επίμαχο συμβάν, το Πειθαρχικό Συμβούλιο αποφάσισε να θέσει σε εξάμηνη αργία τον γιατρό.

Το χρονικό

Το διάστημα που είχε προηγηθεί της σύλληψής του, ο κατηγορούμενος είχε προβεί σε χειρουργική επέμβαση στον ασθενή που τον κατήγγειλε. Μετά την επέμβαση, ο ασθενής συναντήθηκε με τον χειρουργό του.

Όπως έγινε γνωστό, ο γιατρός φέρεται να είχε ήδη συμφωνήσει με τον ασθενή του για την καταβολή χρηματικού ποσού. Ειδικότερα, φαίνεται ότι ο χειρουργός είχε ζητήσει από τον άνδρα, με καταγωγή από την ενδοχώρα του νομού Ηρακλείου, “φακελάκι” με περιεχόμενο περίπου 2.000 ευρώ. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, ο γιατρός φέρεται να προσέβαλε τον ασθενή του. Όπως είναι λογικό, έχοντας θιχτεί από τη συμπεριφορά του γιατρού, ο ασθενής δεν έμεινε με “σταυρωμένα χέρια”. Το διάστημα που ακολούθησε, μετέβη στην Ασφάλεια Ηρακλείου, όπου κατήγγειλε το επίμαχο συμβάν. Κατόπιν, σε συνεννόηση με τους αστυνομικούς, ο ασθενής μετέβη εκ νέου στο ΠΑΓΝΗ, προκειμένου να παραδώσει στον χειρουργό κι άλλα χρήματα. Ωστόσο, τα χαρτονομίσματα που αντιστοιχούσαν στο ποσό αυτό είχαν προσημειωθεί από την ΕΛ.ΑΣ. Ο ασθενής παρέδωσε όντως τα χρήματα αυτά στον χειρουργό... Τελικά, αστυνομικοί της Ασφάλειας Ηρακλείου εντόπισαν στην κατοχή του γιατρού τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα και του πέρασαν χειροπέδες.

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας

«Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηρακλείου σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας σε βάρος γιατρού νοσοκομείου της Κρήτης, για δωροληψία υπαλλήλου.

Προηγήθηκε καταγγελία, σύμφωνα με την οποία απαίτησε χρηματικό ποσό για ιατρική πράξη που είχε πραγματοποιηθεί το προηγούμενο χρονικό διάστημα στο νοσοκομείο.

Η σύλληψη πραγματοποιήθηκε σήμερα 22/11/2019, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης συνάντησης και μετά την παραλαβή προσημειωμένου χρηματικού ποσού, το οποίο και κατασχέθηκε», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση που είχε εκδώσει τον περασμένο Νοέμβριο η ΕΛ.ΑΣ.

Οι εργαζόμενοι

Εξάλλου, σε δήλωση που είχε κάνει τότε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, κ. Δημήτρης Βρύσαλης, είχε αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως «όχι μόνο καταδικάζουμε απερίφραστα τέτοια φαινόμενα και απαιτούμε πλήρη και γρήγορη διαλεύκανση, αλλά και εκτιμάμε ότι το “φακελάκι” στον χώρο της Υγείας δυσφημεί και σπιλώνει το ηρωικό έργο της συντριπτικής πλειοψηφίας των γιατρών - και των υπόλοιπων υγειονομικών - που μοχθούν για την υγεία του λαού νυχθημερόν σε απερίγραπτα αντίξοες συνθήκες.

Τέτοια φαινόμενα γίνονται αφορμή να συκοφαντηθεί στο σύνολό του το υγειονομικό κίνημα, όπως εκφράζεται μέσα από τους συλλόγους και τα σωματεία. Το φαινόμενο του χρηματισμού δεν είναι τωρινό. Έχει και “χθες” και “αύριο”, όσο παραμένει εμπορευματοποιημένο το σύστημα υγείας, λόγω έλλειψης προσωπικού, όσο οι λίστες αναμονής στα χειρουργεία και οι καθυστερήσεις στα ραντεβού εξαναγκάζουν συχνά ασθενείς και τις οικογένειές τους να υποκύπτουν σε εκβιασμούς, όσο εμπεδώνεται η αντίληψη στο σύστημα που ζούμε ότι τελικά η υγεία είναι εμπόρευμα.

(...) Σε καμιά περίπτωση οι όποιες κακές συνθήκες εργασίας και οι χαμηλές αμοιβές δεν αποτελούν άλλοθι για κανένα γιατρό να χρηματίζεται απ’ τον ασθενή. Καλούμε όλο τον λαό που υποφέρει να ενωθεί με τους τίμιους μαχόμενους υγειονομικούς στον αγώνα για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αξιοπρεπείς μισθούς και βελτίωση των συνθηκών εργασίας».

Η υπεράσπιση: «Η ιστορία μού βρομάει»

Επισημαίνεται, πάντως, ότι τον περασμένο Νοέμβριο ο συνήγορος υπεράσπισης του γιατρού, κ. Γιώργος Κοκοσάλης, είχε αναφέρει ότι όλη αυτή η ιστορία του «βρομάει». «Από την πρώτη στιγμή έχω πει ότι εμένα όλη η ιστορία αυτή μου “βρομάει”. Μου “βρομάει” για τον χρόνο που έγινε, για το ότι δεν είναι η συνήθης πρακτική αυτή. Δεν μπορεί να μη δίνεις “φακελάκι” για την επίσπευση της εγχείρησης, δεν μπορεί να μη δίνεις “φακελάκι” πριν την εγχείρηση, δεν μπορεί να μη δίνεις “φακελάκι” αμέσως μετά την εγχείρηση, και 10 μέρες μετά να πηγαίνεις να πετάς έναν φάκελο και όλως τυχαίως να είναι πίσω σου οι αστυνομικοί, που δεσμεύουν κατευθείαν τον φάκελο και σε οδηγούν στο αυτόφωρο», δήλωσε χαρακτηριστικά τότε ο κ. Κοκοσάλης.

neakriti.gr