Η καλή είδηση της ημέρας: Η πρώτη εμπορική τομάτα με ανοχή στην ίωση της καστανής ρυτίδωσης από την SYNGENTA δοκιμάζεται στην Ιεράπετρα

2:58 μ.μ. - Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 2020
02:12 μ.μ. - Παρ, 18/58/2020
Image: Η καλή είδηση της ημέρας: Η πρώτη εμπορική τομάτα με ανοχή στην ίωση της καστανής ρυτίδωσης  από την SYNGENTA δοκιμάζεται στην Ιεράπετρα

Με ένα «δώρο» για τους παραγωγούς από την εταιρία Syngenta κλείνει η φετινή, ιδιαίτερη λόγω κορωνοϊού χρονιά!

Ο κ. Βαγγέλης Πελεκάνης, υπεύθυνος Marketing για τους σπόρους κηπευτικών της Syngenta σε Ελλάδα, Κύπρο και Δυτικά Βαλκάνια, σε συνέντευξή του στον Ηχώ 99,8 και την εκπομπή « Καλημέρα Λασίθι» με τη Μαρία Τσαγκαράκη, ανακοίνωσε το νέο εμπορικό υβρίδιο τομάτας της εταιρίας Syngenta που θα είναι στη διάθεση των παραγωγών στα μέσα του 2021. Πρόκειται για το υβρίδιο μεγαλόκαρπης τομάτας LANSOR, το πρώτο εμπορικό υβρίδιο με ανοχή στην ίωση της καστανής ρυτίδωσης (ΤοBRFV).

hxonews

Ο κ. Πελεκάνης ανέφερε ότι η ίωση της καστανής ρυτίδωσης (ToBRFV) εξελίσσεται σε μεγάλο πρόβλημα για τους παραγωγούς τομάτας παγκοσμίως, λόγω και του ιδιαίτερα επιθετικού τρόπου εξάπλωσής της. Η λήψη μέτρων υγιεινής στο κάθε θερμοκήπιο είναι το άλφα και το ωμέγα της πρόληψης. Ο συνδυασμός προληπτικών μέτρων υγιεινής με το νέο ανεκτικό υβρίδιο LANSOR θα επιτρέψουν στους παραγωγούς την επιστροφή στην κανονικότητα!

Η εικόνα από την υπόλοιπη χώρα είναι ότι υπάρχουν μεμονωμένοι αγροί με συμπτώματα σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας, ενώ στην Πελοπόννησο το πρόβλημα είναι πιο έντονο. Οι παραγωγοί στην Ιεράπετρα είναι οργανωμένοι οπότε και έχουν αντιμετωπίσει αποτελεσματικά επιδημίες ιώσεων και στο παρελθόν. Κατά τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να δράσουν και σε αυτή την περίπτωση. Η ίωση έχει εμφανιστεί σε πολλές χώρες του κόσμου: ΗΠΑ, Μεξικό, Ολλανδία, Κύπρο, Ιταλία, Τουρκία και είναι θέμα χρόνου η επέκτασή της και σε άλλες όπως η Ισπανία και το Μαρόκο.

Εδώ λοιπόν έρχονται τα καλά νέα από την Syngenta καθώς από τα μέσα του 2021 θα έχει στη διάθεση των παραγωγών το πρώτο εμπορικό υβρίδιο τομάτας ανεκτικό στην καστανή ρυτίδωση. Πρόκειται για την μεγαλόκαρπη τομάτα LANSOR με ανοχή στο ToBRFV και όχι μόνο!

hxonews

Η LANSOR είναι ένα υβρίδιο εύρωστο, με πολύ καλό δέσιμο και υψηλή ομοιομορφία καρπών. Οι καρποί με μέσο βάρος 240- 300 γραμμάρια , έχουν άριστη υφή αλλά και γεύση. Χαρακτηριστική και η προσαρμοστικότητα της σε διάφορες γεωγραφικές ζώνες. Στην Ιεράπετρα προτείνεται για μεταφυτεύσεις από μέσα Αυγούστου, Σεπτέμβρη ακόμη και Οκτώβρη. Είναι σημαντικό ότι έχουν γίνει τοπικές δοκιμές τα τελευταία δυο χρόνια σε πολλές περιοχές της χώρας, μεταξύ αυτών και στην Ιεράπετρα, ανέφερε ο κ. Πελεκάνης.

Εν συνεχεία, κάνοντας μια ανασκόπηση του έτους όπως είπε ήταν μια ιδιαίτερη χρονιά σε ότι αφορά τον τομέα των φρέσκων λαχανικών με πολλές ανατροπές όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και όλο τον κόσμο.

Ο τουριστικός τομέας δεν άνοιξε το καλοκαίρι, οπότε είχαμε μείωση στη ζήτηση φρέσκων λαχανικών αλλά και μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων ειδικά στις νότιες χώρες. Από την άλλη καταγράφηκε αύξηση στην οικιακή κατανάλωση λαχανικών. Θετική εξέλιξη ότι στη χώρα μας είχαμε μειωμένες εισαγωγές και καταναλώσαμε κυρίως τα δικά μας προϊόντα. Οι τιμές ήταν αρκετά καλές στη πλειοψηφία των προϊόντων. Χαρακτηριστικό της χρονιάς ήταν και η αυξημένη πίεση ιώσεων ειδικά στο αγγούρι και την τομάτα. Σε αυτό συντέλεσαν μεταξύ άλλων και οι καιρικές συνθήκες που ήταν ευνοϊκές για την ανάπτυξη μεγάλων εντομολογικών πληθυσμών, σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Πελεκάνης.

Κλείνοντας ευχήθηκε στους Ιεραπετρίτες παραγωγούς μια νέα χρονιά με καλές παραγωγές και τιμές αλλά και υγεία τόσο στους ίδιους όσο και στις καλλιέργειές τους.