Η Τουρκία στέλνει στρατεύματα στη Λιβύη

3:36 μ.μ. - Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2020
03:01 μ.μ. - Πέμ, 16/36/2020
Image: Η Τουρκία στέλνει στρατεύματα στη Λιβύη

Λίγες μέρες πριν τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη και παρά το ότι προ ημερών έγιναν προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός στον εμφύλιο στη Λιβύη, η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι στέλνει στρατεύματα προκειμένου να ενισχύσουν τον Φαγιέζ αλ Σάρατζ, ηγέτη της αυτοαποκαλούμενης Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) απέναντι στον στρατό του Χαλίφα Χαφτάρ

Η τουρκική κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι τελικά θα στείλει στρατεύματα στη Λιβύη προκειμένου να υποστηρίξει την ΚΕΕ, λίγες μέρες πριν τη Διάσκεψη του Βερολίνου, όπου αναμένεται να συζητηθεί το ζήτημα του εμφυλίου στη χώρα Σύμφωνα με πληροφορίες του Russia Today, η τουρκική κυβέρνηση αναφέρει πως «θα στηρίξουμε τη νόμιμα αναγνωρισμένη κυβέρνηση».

Η Τουρκία ήδη ανέπτυξε δυνάμεις με σκοπό να εκπαιδεύσουν στρατεύματα της λιβυκής κυβέρνησης, σύμφωνα και με τη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών. Σύμφωνα με το Reuters, η Άγκυρα επαναλαμβάνει ότι η ανάπτυξη των στρατευμάτων θα γίνει μόνο αν ο στρατός του Χαφτάρ επιτεθεί. Υπενθυμίζεται ότι στη διάσκεψη του Βερολίνου παρόντες θα είναι τόσο ο στρατάρχης του Εθνικού Λιβυκού Στρατού Χαλίφα Χαφτάρ όσο και ο Φαγιέζ Αλ Σάρατζ.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι στην Ανατολική Μεσόγειο ανοίγονται πόρτες «για μια καλύτερη εποχή» και ότι η Τουρκία θα αρχίσει να χορηγεί άδειες έρευνας και εξόρυξης στην περιοχή το 2020, κατ΄εφαρμογή του μνημονίου που έχει υπογράψει με την κυβέρνηση της Τρίπολης, ενώ το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis θα αρχίσει σεισμικές έρευνες στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία των δύο χωρών για συνεργασία στον στρατιωτικό και στον τομέα της ασφάλειας εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο από την Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας, που αποφάσισε τα στρατεύματα να πολεμήσουν στο πλευρό της κυβέρνησης Σάρατζ.

Η Ρωσία και η Τουρκία προ ημερών είχαν ζητήσει από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη να προχωρήσουν σε κατάπαυση πυρός στις 12 Ιανουαρίου. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο Χαφτάρ και η ΚΕΕ βρέθηκαν στη Μόσχα για τη συμφωνία, ωστόσο ο Χαφτάρ αρνήθηκε τους όρους και αποχώρησε.

Μετά την εξέλιξη αυτή, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι η Τουρκία έκανε ό,τι μπορούσε για να διασφαλίσει μία εκεχειρία, προσθέτοντας ότι, «εάν ο Χάφταρ συνεχίσει να ενεργεί με τον τρόπο αυτόν, η σύνοδος κορυφής για την Λιβύη που θα διεξαχθεί στο Βερολίνο την Κυριακή δεν θα έχει νόημα».

Ευχολόγια από ΟΗΕ για κατάπαυση πυρός

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, που αναμένεται να συμμετάσχει στη Διάσκεψη του Βερολίνου, ισχυρίστηκε ότι ο ΟΗΕ ζητά την άνευ όρων κατάπαυση του πυρός και πρόσθεσε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει ξένη παρέμβαση.

«Καλώ όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές να στηρίξουν άμεσα την άνευ όρων κατάπαυση των εχθροπραξιών, όπως αυτή ζητήθηκε, με πρωτοβουλία των προέδρων της Ρωσίας και της Τουρκίας και να δεσμευθούν με εποικοδομητικό τρόπο σε αυτόν τον στόχο, περιλαμβανομένης της διαδικασίας του Βερολίνου

Καλώ όλες τις χώρες μέλη και τους περιφερειακούς οργανισμούς να στηρίξουν σθεναρά τη διάσκεψη κορυφής του Βερολίνου. Οποιαδήποτε ξένη στήριξη στις αντιμαχόμενες πλευρές, απλώς θα ενισχύσει την τρέχουσα σύγκρουση και θα περιπλέξει τις προσπάθειες για μια ξεκάθαρη, διεθνή δέσμευση προς μια ειρηνική επίλυση της κρίσης στη χώρα».

thepressproject.gr