Η πανήγυρη του Ι. Ναού Αγίας Άννης στη Θρυπτή Ιεράπετρας

10:33 π.μ. - Τρίτη, 25 Ιουλίου 2017
10:07 π.μ. - Τρί, 25/33/2017
Image: Η πανήγυρη του Ι. Ναού Αγίας Άννης στη Θρυπτή Ιεράπετρας

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα πανηγύρισε την Τρίτη 25 Ιουλίου, εορτή της Κοιμήσεως της Αγίας Άννης, ο φερώνυμος κατάγραφος μεταβυζαντινός Ναός της Ενορίας Επάνω Χωρίου στη Θρυπτή Ιεράπετρας

Tην παραμονή, απόγευμα της Δευτέρας 24/7, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε, ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και κήρυξε τον θείο λόγο κατά την ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού της εορτής, περιστοιχούμενος από τους Εφημερίους των όμορων Ενοριών Κάτω Χωριού, Επισκοπής, Καββουσίου και άλλων Κληρικών, ενώ έψαλλε πολυμελής χορός Ιεροψαλτών.
 
Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος μίλησε επίκαιρα στο πολυάριθμο εκκλησίασμα  για τους Θεοπάτορες Ιωακείμ και Άννα. Όπως σημείωσε η Ἁγία Άννα ως γιαγιά του Κυρίου μας Ιησού Χριστού είναι γιαγιά όλων μας και οικεία σε εμάς. Παρότι εθεωρείτο στείρα και επικρατούσε η παλαιοδιαθηκική αντίληψη του ονειδισμού της ατεκνίας, η οποία θεωρούνταν θεία τιμωρία για τις αμαρτίες των ανθρώπων, και παρά το γεγονός ότι ήταν σε προχωρημένη ηλικία ο Θεός εισάκουσε την προσευχή της. Η γέννηση της Θεοτόκου Μαρίας ήταν καρπός προσευχής, υπομονής,  πίστης,  θάρρους και ελπίδας προς τον Θεό, που ανάλογα με το συμφέρον της ψυχής μας και την κατάλληλη ώρα δίδει την εκπλήρωση του αιτήματός μας, αρκεί εμείς να επιμένουμε να κρούομε τη θύρα του ελέους Του. 
 
Επίσης, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην ευθύνη μας να διατηρήσουμε τη μεγάλη παράδοση που μας κατέλιπαν οι προπάτορές μας, οι οποίοι επέλεξαν αυτόν τον απαράμιλλου φυσικού κάλλους τόπο για να οικοδομήσουν τον ναό της Αγίας Άννης,  καθώς ζούμε σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο και στην εποχή της ειδωλοποίησης των υλικών αγαθών, όπου ο άνθρωπος λάτρεψε περισσότερο τα κτίσματα παρά τον Κτίστη. Ειδικότερα, σημείωσε ότι στον πανηγυρίζοντα ναό της ύστερης βυζαντινής περιόδου υπάρχουν χαράγματα οδοιπόρων και περιηγητών στις όμορφες τοιχογραφίες που αποτελούν αψευδή τεκμήρια της παλαιότητας του ναού, που είναι κτίσμα του 14ου αι.
Στην πανυγηρικό Εσπερινό της εορτής συμμετείχαν πολλοί πιστοί από την ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας, μεταξύ των οποίων ο πρώην Αντιδήμαρχος Ιεράπετρας κ. Εμμ. Φραγκούλης και ο τέως Βουλευτής Λασιθίου κ. Ιω. Κουνενός.
Ανήμερα της εορτής, Τρίτη 25/7, τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια η Θεία Λειτουργία.
 
www.imis.gr