Ηράκλειο: Κινητικότητα για τη δημιουργία Open Mall

11:36 π.μ. - Πέμπτη, 7 Ιουνίου 2018
11:06 π.μ. - Πέμ, 07/36/2018
Image: Ηράκλειο: Κινητικότητα για τη δημιουργία Open Mall

Η συζήτηση για τη δημιουργία open mall στο Ηράκλειο «φούντωσε», καθώς το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης προχώρησε στην προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού για τη δημιουργία open malls σε όλη τη χώρα

Η συζήτηση για τη δημιουργία open mall στο Ηράκλειο «φούντωσε», καθώς το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης προχώρησε στην προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού για τη δημιουργία open malls σε όλη τη χώρα, αρκεί να κατατεθούν μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου ολοκληρωμένες προτάσεις.
Όπως; δήλωσε στο «Ράδιο Κρήτη» και στην Ελένη Μπουρμά ο πρόεδρος του ΕΣΗ Μανώλης Κουμαντάκης, πεποίθηση όλων είναι ότι, παρά την 8ετή οικονομική κρίση και τη στενότητα των νοικοκυριών, χώρος για ένα ανοιχτό εμπορικό κέντρο στο Ηράκλειο υπάρχει υπό προϋποθέσεις. «Έχουμε προσπαθήσει πολλές φορές, και κατά το παρελθόν, αλλά δεν υπήρχε ανταπόκριση από το Υπουργείο. Τώρα μας παρουσιάζεται μία μοναδική ευκαιρία την οποία πρέπει να αρπάξουμε…» επισήμανε ο κ. Κουμαντάκης ενώ πρόσθεσε ότι είναι απαίτηση και των ίδιων των επιχειρηματιών του Ηρακλείου αλλά κυρίως των καταναλωτών.
Η δράση των Οpen Malls, εκτιμάται ότι θα αλλάξει ριζικά την αρχιτεκτονική όψη των κέντρων των πόλεων, κατά το Υπουργείο. Μέσω EΣΠΑ προβλέπονται ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο, με αύξηση του προϋπολογισμού και μετατόπιση του κέντρου του σχεδιασμού από τη μεμονωμένη επιχείρηση στον δημόσιο χώρο.
Το «Οpen Mall» δεν θα είναι μια σύνδεση κάποιων επιχειρήσεων που έτυχε να συνυπάρχουν χωρικά, αλλά θα λειτουργεί ως «τοπόσημο» για την πόλη, τονίζουν κύκλοι του Υπουργείου.
Ο προϋπολογισμός ξεκινά από τα 50 εκατ. ευρώ, δεν πρόκειται δηλαδή για μεγάλα ποσά, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΣΗ, και αφορά σε παρεμβάσεις σε όλη τη χώρα.
Στο πλαίσιο αυτό, καλούνται οι δήμοι σε συνεργασία με τους εμπορικούς συλλόγους να καταθέσουν κοινή πρόταση που θα αφορά στη δημιουργία ανοικτού κέντρου εμπορίου. Σε περίπτωση που ο εμπορικός σύλλογος δε συμφωνεί, τότε ο δήμος θα μπορεί να καταθέσει σχετική πρόταση από κοινού με το επιμελητήριο, όπως ρητά ορίζει ο νομοθέτης.
Στο Ηράκλειο, η συζήτηση για ένα open mall γίνεται εδώ και πολλά χρόνια, ενώ στο παρελθόν όταν και πάλι αυτή η υπόθεση βρισκόταν στην επικαιρότητα, αποτέλεσε σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ των εμπλεκομένων. Τα τελευταία χρόνια όμως, κοινή διαπίστωση είναι ότι αυτό θα συμβάλει καθοριστικά στην τόνωση της αγοραστικής κίνησης.
ΕΣΗ και Λότζια έχουν κατά νου συγκεκριμένους δρόμους όπου θα μπορούσε να λειτουργήσει μία τέτοιου τύπου ανοιχτή αγορά όμως ακόμη δεν έχουν καταλήξει σε συγκεκριμένη πρόταση.
Αντίστοιχες συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και στην υπόλοιπη Κρήτη ενώ στην Ιεράπετρα θετική στάση τηρεί το Νομαρχιακό Τμήμα Λασιθίου του Τμήματος Ανατολικής Κρήτης του ΤΕΕ που συνεδρίασε και για αυτό το θέμα. Αντίστοιχα και στον Άγιο Νικόλαο οι επαφές βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.
Κατά τα άλλα, ο Μ. Κουμαντάκης, στις δηλώσεις του στο «Ράδιο Κρήτη» απηύθυνε κάλεσμα στους καταναλωτές να στηρίξουν την τοπική αγορά ενόψει των θερινών εκπτώσεων, που ξεκινούν την ερχόμενη Δευτέρα 9 Ιουλίου, τονίζοντας ότι οι προσδοκίες δεν είναι μεγάλες αλλά οι καταστηματάρχες, ανταποδίδοντας την αυξημένη κίνηση που εκτιμούν πως θα υπάρξει, θα προσφέρουν πολύ μεγάλες εκπτώσεις που θα φτάσουν ή και θα ξεπεράσουν το 50-60% στα περισσότερα είδη.
 
 
ekriti.gr