Και οι αγρότες στο μεταφορικό ισοδύναμο απαντά ο Πλακιωτάκης στον Βαρδάκη -video

9:50 π.μ. - Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2020
09:01 π.μ. - Τρί, 21/50/2020
Image: Και οι αγρότες στο μεταφορικό ισοδύναμο απαντά ο Πλακιωτάκης στον Βαρδάκη -video

Για τους επιβάτες δρομολογείται η ένταξη σε καθεστώς στήριξης για κατοίκους με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια

Η απάντηση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Βαρδάκη με θέμα την πλήρη εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδυνάμου για την Κρήτη

«Από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μας ξεκινήσαμε έναν ειλικρινή και μεθοδικό διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στη διαμόρφωση μίας ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής για τον νησιωτικό χώρο.

Πριν από λίγες μέρες, σε συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, και αυτό γίνεται για πρώτη φορά στον νησιωτικό χώρο, συζητάμε για ενίσχυση του νησιώτη επιχειρηματία με συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία. Αναμένουμε το επόμενο διάστημα τα σχετικά πορίσματα της μελέτης του νησιωτικού παραγωγικού συστήματος που εκπονεί το Πανεπιστήμιο Πειραιά αλλά και το Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης διότι εμείς θέλουμε να είμαστε στοχευμένοι, χρηματοδοτικά προγράμματα που θα περιλαμβάνουν και θα στηρίξουν τις επιχειρήσεις του νησιωτικού χώρου με κεφάλαια κίνησης, χαμηλότοκα δάνεια και επιδοτήσεις εισφορών και εγγυήσεις.

Παράλληλα, σχεδιάζουμε, και αυτό είναι κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα, ειδικό τομεακό πρόγραμμα για ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική, για να θωρακίσουμε μακροχρόνια με αναπτυξιακούς πόρους τα νησιά μας αποφεύγοντας την αποσπασματικότητα.

Προχωράμε στην ένταξη της Κρήτης σε καθεστώς στήριξης για το μεταφορικό κόστος, αλλά σε τομείς που πραγματικά ευνοούν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, αλλά και των τομέων, όπως, η Αγροτική παραγωγή, ο τομέας των συσκευασιών. Οι αγροτικές επιχειρήσεις και ο πρωτογενής τομέας δεν είχε προβλεφθεί μέχρι σήμερα να συμμετέχει στο μεταφορικό ισοδύναμο. Εμείς θα πάρουμε τις αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες και σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε το εύρος της εφαρμογής του συγκεκριμένου μέτρου.

Για τους επιβάτες, εξετάζουμε και δρομολογούμε την ένταξη σε καθεστώς στήριξης για κατοίκους με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια».