Κατρακυλούν οι τιμές των κηπευτικών, αλλά στο ράφι... χρυσάφι

7:19 μ.μ. - Σάββατο, 3 Φεβρουαρίου 2018
07:02 μ.μ. - Σάβ, 03/19/2018
Image: Κατρακυλούν οι τιμές των κηπευτικών, αλλά στο ράφι... χρυσάφι

Χωρίς προηγούμενο είναι η πτώση της τιμής παραγωγού των κηπευτικών σε Ιεράπετρα και Μεσαρά

Χωρίς προηγούμενο είναι η πτώση της τιμής παραγωγού των κηπευτικών σε Ιεράπετρα και Μεσαρά, ενώ οι περισσότεροι αποδίδουν την κατρακύλα στην υπερπροσφορά και την περιορισμένη ζήτηση, λόγω- κυρίως- της διαρκώς συμπιεσμένης οικονομικής κατάστασης των καταναλωτών.
Ωστόσο, για άλλη μία φορά, παρατηρείται το φαινόμενο, τα αγροτικά προϊόντα να ξεκινούν από πολύ χαμηλές τιμές για τον παραγωγό και να καταλήγουν στο … ράφι σε τριπλάσια ή και τετραπλάσια τιμή!
Είναι ενδεικτική η τιμή παραγωγού της τομάτας που στην Ιεράπετρα έφτασε να έχει τιμή παραγωγού 3- 5 λεπτά (!) εδώ και περίπου ενάμιση μήνα και στις λαϊκές των Αθηνών, όπου πωλούνται τα κρητικά κηπευτικά, η τιμή ξεκίνησε νωρίς το πρωί από το 1 ευρώ, σταδιακά έπεσε για να φτάσουν να πωλούνται τα 4 κιλά στην τιμή του ενός ευρώ!
Στο δημοπρατήριο Τυμπακίου η εικόνα είναι κάπως διαφοροποιημένη, ωστόσο, και πάλι η τιμή παραγωγού είναι εξαιρετικά χαμηλή. Για παράδειγμα στο δημοπρατήριο του αγροτικού συνεταιρισμού Τυμπακίου, η τιμή της τομάτας Α’ ποιότητας κυμαίνεται από 0,20 έως 0,40 λεπτά το κιλό και η Β’ ποιότητας στα 0,10 λεπτά ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στον εν λόγω συνεταιρισμό υπάρχει κατώτερη τιμή ασφαλείας γι’ αυτό και δεν παρατηρείται η ραγδαία πτώση που καταγράφεται σε άλλες περιοχές της Κρήτης.
Την ίδια ώρα, στο δημοπρατήριο της Ένωσης Μεσαράς η τιμή για το ίδιο προϊόν ανέρχεται στα 30 έως και 40 λεπτά.
Τα προϊόντα εξακολουθούν, πάντως, να φτάνουν στο «ράφι» με τιμές δυσανάλογα αυξημένες. Για παράδειγμα, η τομάτα πωλείται σε σούπερ μάρκετ, από 80 λεπτά έως και 1,20 ευρώ το κιλό.
Στις δε λαϊκές αγορές, η τομάτα Α’ ποιότητας φτάνει τα 0,70 ευρώ το κιλό και λίγο φθηνότερα η Β΄ ποιότητας  ενώ στο ένα ευρώ φτάνει η τιμή των 3 κιλών μετά τις 11 το πρωί. Σε άλλα προϊόντα, οι τιμές ποικίλουν.
Για παράδειγμα, η πατάτα πωλείται προς 50-60 λεπτά το κιλό, το κολοκυθάκι έχει ελαφρώς τσιμπημένη τιμή και φθάνει στα 1,5 – 2 ευρώ, όπως και το αγγουράκι που φθάνει το 1-1,30 ευρώ το κιλό ενώ η πιπεριά κυμαίνεται από 1,30 έως 1,50 ευρώ.
 
Πηγή: ekriti.gr