Κορωνοϊός: Αυξάνονται τα κρούσματα – Συναγερμός για εξάπλωση και στα νοσοκομεία

7:31 π.μ. - Πέμπτη, 6 Αυγούστου 2020
07:08 π.μ. - Πέμ, 06/31/2020
Image: Κορωνοϊός: Αυξάνονται τα κρούσματα – Συναγερμός για εξάπλωση και στα νοσοκομεία

Έντονη ανησυχία συνεχίζουν να προκαλούν στους ειδικούς επιστήμονες τα επιδημιολογικά δεδομένα για τη δραστηριότητα του νέου κορωνοϊού στη χώρα

Συναγερμός έχει σημάνει σε κυβέρνηση και ειδικούς για τη συνεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων.

Χθες, Τετάρτη ανακοινώθηκαν 124 κρούσματα, κάτι που σημαίνει ότι η διασπορά του ιού στη χώρα είναι μεγάλη, οι εστίες είναι πολλές και ο κίνδυνος να ξεφύγει η κατάσταση τεράστιος.

Την κρισιμότητα του Αυγούστου για την εξέλιξη της επιδημίας επεσήμανε χθες και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Όπως δήλωσε, «είναι ένας δύσκολος μήνας ο Αύγουστος και όλα θα εξαρτηθούν από την ατομική μας συμπεριφορά, από το φιλότιμό μας και από την αγάπη για τον συνάνθρωπο.

Οι εστίες υπερμετάδοσης

Οι εστίες υπερμετάδοσης του ιού που παρατηρούνται κυρίως στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα προκαλούν ανησυχία και στον ΕΟΔΥ και στις Αρχές.

Στην αρχή ήταν οι γάμοι σε Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη, από τους οποίους προέκυψαν και προκύπτουν καθημερινά δεκάδες κρούσματα κοροναϊού.

Στη συνέχεια ήταν το εργοστάσιο στην Καβάλα, ενώ από τον χθεσινό απολογισμό του ΕΟΔΥ με τα 124 επιβεβαιωμένα κρούσματα, προέκυψαν τρεις ενδονοσοκομειακές εστίες.

Από τα 124 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες από τον ΕΟΔΥ, τα δέκα αφορούν γιατρούς από νοσοκομεία στην Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα, ξυπνώντας «μνήμες» από τον περασμένο Μάρτιο, όταν και αρκετοί γιατροί νόσησαν στα πρώτα στάδια εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Από τα δέκα κρούσματα στον χώρο της Υγείας, τα τέσσερα αφορούν επαγγελματίες στην ουρολογική κλινική του νοσοκομείου «Γεννηματάς» και τα άλλα έξι αφορούν γιατρούς από τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας, οι οποίοι έκαναν διακοπές στη Χαλκιδική. Ηδη έχει ξεκινήσει διαδικασία ιχνηλάτησης, ενώ τα νοσοκομεία έχουν προχωρήσει σε διαδικασίες απολύμανσης και ελέγχων στο προσωπικό.

Φόβοι για εξάπλωση των κρουσμάτων τον Δεκαπενταύγουστο

Κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι αγωνιούν για την πορεία της νόσου τις επόμενες δύο εβδομάδες, καθώς ο Αύγουστος είναι ο πιο δύσκολος μήνας, με την έξοδο του Δεκαπενταύγουστου να προκαλεί πονοκέφαλο.

Την κρισιμότητα της κατάστασης επεσήμανε και με μήνυμα του ο πρωθυπουργός, καλώντας τους πολίτες, και κυρίως τους νέους, να τηρούν τα μέτρα.

in.gr