Κορωνοϊός: Ο ιός με τα 200 πρόσωπα – Πόσο επικίνδυνες είναι οι μεταλλάξεις του

7:38 π.μ. - Παρασκευή, 8 Μαΐου 2020
07:05 π.μ. - Παρ, 08/38/2020
Image: Κορωνοϊός: Ο ιός με τα 200 πρόσωπα – Πόσο επικίνδυνες είναι οι μεταλλάξεις του

Πώς δημιουργήθηκε και πως σχετίζεται με την νόσο Kawasaki

Νέα στοιχεία σχετικά με τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού δηλαδή αλλαγές που μπορεί να καθορίζουν την συμπεριφορά του επεσήμανε ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας.

Όπως τόνισε ο καθηγητής ο ιός συνεχίζει να μεταλλάσσεται και να προσαρμόζεται στον άνθρωπο, αλλά δεν ξέρουμε πως θα επηρεαστεί η πορεία του από αυτές τις μικροαλλαγές. Ο καθηγητής περιέγραψε μάλιστα πως δημιουργήθηκε ο ιός.

«Ο ιός αναδύθηκε με βάση τα γενετικά δεδομένα στο τέλος του 2019. Κοινός πρόγονος μεταξύ των κοροναϊών τότε που πέρασε από τα ζώα στους ανθρώπους. Σε κάποιες περιοχές ο ιός παρουσιάζει τις μικρότερες αλλαγές» συμπλήρωσε.

Η επιδημία ξεκινά από πολλούς «ασθενείς μηδέν». Ο ιός εισήλθε για παράδειγμα στο Ηνωμένο Βασίλειο πολλές φορές, από πολλούς ασθενείς.

Επίσης ανέφερε ότι μελέτη ανίχνευσε περίπου 200 υποτροπιάζουσες μεταλλάξεις.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, σε μια αναφορά από τις ΗΠΑ ένα στέλεχος έδειξε για πρώτη φορά μια μεγάλη για τον ιό απώλεια υλικού σε μια σημαντική περιοχή του γονιδιώματος που κωδικοποιεί μια πρωτεΐνη που βοηθά τον ιό να αποφύγει το ανοσιακό μας σύστημα μια πρωτεΐνη απαραίτητη για την εγκατάσταση της λοίμωξης από τον ιό.

Μια τέτοια μετάλλαξη θα μπορούσε να εξασθενίσει τον ιό παρά το γεγονός ότι θα μπορούσε να διευκολύνει την μετάδοσή του από ανθρώπους που νοσούν λιγότερο σοβαρά.

Η μελέτη αυτή αξιολογήθηκε ως πολλή σημαντική από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας γιατί παρά το γεγονός πως αφορά μεμονωμένο περιστατικό αντίστοιχες μεταλλάξεις οδήγησαν στην εξασθένιση και τελικά εξαφάνιση του ιού SARS πριν πολλά χρόνια το 2003.

Σε μια δεύτερη έκθεση από τις ΗΠΑ και από την Παγκόσμια πρωτοβουλία για την κοινή χρήση όλων των δεδομένων γρίπης (GISAID) έγινε εκτεταμένη μελέτη των μεταλλάξεων που αφορούν το μέρος εκείνου του ιού που του δίνει το χαρακτηριστικό του σχήμα και χρησιμοποιείται για να επιτεθεί στα κύτταρα του ανθρώπου.

Οι 200 μεταλλάξεις και τα συμπεράσματα

Παρόμοια ανάλυση του γενετικού υλικού του ιού από περισσότερα από 7,500 άτομα μολυσμένα με Covid-19 από όλον τον κόσμο, έγινε από μια ομάδα εργασίας από μεγάλο πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Ανιχνεύθηκαν περίπου 200 υποτροπιάζουσες μεταλλάξεις οι οποίες έδωσαν τα παρακάτω κύρια μηνύματα:

Α) Μεγάλο ποσοστό της παγκόσμιας γενετικής διαφοροποίησης του νέου κορονοϊού βρέθηκε στις χώρες που χτυπήθηκαν περισσότερο από τον ιό – αυτό σημαίνει σημαντική παγκόσμια μετάδοση πρώιμα στην επιδημία και την απουσία μοναδικών ασθενών – μηδέν –ασθενών από τους οποίους ξεκίνησε η επιδημία στις περισσότερες χώρες. Δηλαδή η επιδημία ξεκίνησε από πολλαπλά διαφορετικά σημεία εισόδου-πολλούς ασθενείς μηδέν- σε κάθε χώρα. Για παράδειγμα σε πολλές χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η ποικιλομορφία των ιών που ανιχνεύθηκαν εκεί ήταν σχεδόν τόσο μεγάλη όσο αυτή που παρατηρήθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο, πράγμα που σημαίνει ότι ο ιός εισήλθε στο Ηνωμένο Βασίλειο πολλές φορές ανεξάρτητα, παρά μέσω κάποιου συγκεκριμένου μοναδικού περιστατικού.

Β) Αναγνωρίστηκε πως ο ιός αναδύθηκε με βάση τα δεδομένα αυτά στο τέλος του 2019. Τα αποτελέσματα προσθέτουν περαιτέρω επιστημονικά δεδομένα ότι είναι πολύ απίθανο ο ιός που προκαλεί το Covid-19 να βρίσκεται στην ανθρώπινη κυκλοφορία για πολύ πριν εντοπιστεί για πρώτη φορά στα τέλη του 2019 και πως υπάρχει ένας κοινός πρόγονος τότε ακριβώς που πέρασε από τα ζώα στους ανθρώπους.

Γ) Με τα μέχρι τώρα δεδομένα επιβεβαιώνεται αυτό που έως τώρα πιστεύουμε πως ο ιός δεν μεταλλάσσεται πέραν του αναμενόμενου γρηγορότερα ή λιγότερο – πάντως είναι σίγουρα λιγότερο από την γρίπη.

Δ) Με τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν μπορεί κάποιος να ισχυρισθεί πως ο ιός γίνεται πιο επιθετικός ή πιο μεταδοτικός.

Ε) Επιβεβαιώνονται σταδιακά –και είναι πολύ σημαντικό- πως σε κάποιες περιοχές του ιού παρατηρείται πολύ μικρός αριθμός μεταλλάξεων-δηλαδή είναι σταθερές περιοχές- περιοχές που ο ιός παρουσιάζει τις λιγότερες αλλαγές.

Αυτές οι περιοχές πρέπει να μελετηθούν περισσότερο για την διαμόρφωση νέων θεραπειών ή εμβολίων.

Σχετίζεται ο κοροναϊός με την νόσο Kawasaki

Ο καθηγητής μίλησε επίσης για ένα σπάνιο σύνδρομο που -μάλλον- συσχετίζεται με τον νέο κοροναϊό αναφερόμενος στη νόσο Kawasaki που εμφανίζεται σε μικρά παιδιά.

Όπως εξήγησε το σύνδρομο αυτό είναι φλεγμονώδες που αφορά μικρά παιδάκια κυρίως ηλικίας κάτω των πέντε ετών, με κλινικά συμπτώματα όπως το εξάνθημα και ο πυρετός.

«Πρώτον για αυτό το σύνδρομο υπάρχει θεραπεία, η οποία είναι πολύ γνωστή στους παιδίατρους. Δεύτερον είναι σπάνιο σύνδρομο. Τρίτον η συσχέτισή του με τον ιό μάλλον υπάρχει, δεν έχει τεκμηριωθεί εκατό τοις εκατό και γι’ αυτό το ψάχνουν», είπε χαρακτηριστικά.

«Αλλά καταλαβαίνετε πως όταν έχεις εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα, αυτή τη στιγμή κατά μέσο όρο στην Ευρώπη 60.000 παιδιά και στην Αμερική ενδεχομένως άλλα τόσα, κάποια παιδιά θα εμφανίσουν αυτές τις σπάνιες φλεγμονώδεις επιπλοκές για τις οποίες πρέπει να υπάρχει επαγρύπνηση» σημείωσε.

«Μάλιστα άκουσα για ένα τέτοιο περιστατικό στη βόρεια Ελλάδα, το οποίο είχε αρνητικό έλεγχο για την παρουσία του νέου κοροναϊού», συμπλήρωσε.

«Το ξέρουν πολύ καλά οι παιδίατροι, είναι σε επαγρύπνηση έχουμε επικοινωνήσει με το δίκτυο των παιδιάτρων λοιμωξιολόγων. Το σύνδρομο μάλλον έχει συσχέτιση με τον νέο κοροναϊό, αλλά δεν προβληματίζει διότι εξακολουθεί να είναι σπάνιο. Θα προβλημάτιζε αν είχαμε τεράστια διασπορά του ιού στην κοινότητα» καθησύχασε ο κ. Τσιόδρας.

«Δεν αλλάζει τις αποφάσεις μας, αλλά είναι κάτι που το παρακολουθούμε στενά. Υπάρχει θεραπεία. Είναι πολύ σπάνιο στην Πατρίδα μας. Δεν έχουμε πολλά περιστατικά από αυτή τη νόσο, είναι ελάχιστα. Και θα παραμείνουμε σε επαγρύπνηση. Αλλά δεν αλλάζει τα επιστημονικά δεδομένα για την πορεία του ιού και τα μέτρα που έχουμε πάρει» κατέληξε.

15 νέα κρούσματα – 148 θάνατοι

Τέλος, ένας θάνατος ασθενούς με κοροναϊό σημειώθηκε την Πέμπτη ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό στους 148.

Τα συνολικά κρούσματα ανέρχονται στα 2.678 μετά την επιβεβαίωση 15 νέων κρουσμάτων σήμερα, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας κατά την επίσημη ενημέρωση για τις εξελίξεις σχετικά με την πανδημία του κοροναϊού το τελευταίο 24ωρο.

Εκ των κρουσμάτων τα 603 σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό και 1.340 με ήδη γνωστό κρούσμα, ενώ το 56% να αφορά άνδρες.

Ακόμα, εκ των 15 νέων κρουσμάτων τα 9 παραμένουν υπό διερεύνηση για τη μετάδοση.

Σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 33 συμπολίτες μας, με μέση ηλικία τα 67 έτη και 8 εξ αυτών να είναι γυναίκες. Επιπλέον, το 97% των ανθρώπων που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή είναι άνω των 70 ετών.

Τέλος, 85 συμπολίτες μας έχουν βγει από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

in.gr