Κορωνοϊός: Πρόστιμα-φωτιά, αστυνομία έξω από εκκλησίες και drones το Πάσχα – Τι φοβάται η ΕΛ.ΑΣ

8:41 π.μ. - Παρασκευή, 10 Απριλίου 2020
08:04 π.μ. - Παρ, 10/41/2020
Image: Κορωνοϊός: Πρόστιμα-φωτιά, αστυνομία έξω από εκκλησίες και drones το Πάσχα – Τι φοβάται η ΕΛ.ΑΣ

Το μεγάλο στοίχημα δεν είναι μόνο να μπει ένα «στοπ» στους απείθαρχους εκδρομείς, αλλά και σε όσους βάζουν την πίστη πάνω από την υγεία τους

Ένα ολοκληρωμένο και αυστηρό σχέδιο παρουσίασε η κυβέρνηση τις προηγούμενες μέρες σχετικά με το πώς θα αναγκάσει τους πολίτες να ξεχάσουν την σούβλα και να μείνουν σπίτια τους το Πάσχα.

Βέβαια το μεγάλο στοίχημα δεν είναι μόνο να μπει «στοπ» στους απείθαρχους εκδρομείς, αλλά και να μείνουν σπίτι τους όσοι βάζουν την πίστη πάνω από την υγεία τους.

Για το λόγο αυτό έχουν ληφθεί μέτρα και για να αποφευχθεί ο συνωστισμός έξω από τις εκκλησίες, ενώ στο τραπέζι έχει πέσει και η πρόταση για ολική απαγόρευση της κυκλοφορίας την Κυριακή του Πάσχα, ώστε να κοπούν οι βόλτες, οι άσκοπες μετακινήσεις και οι συγκεντρώσεις.

hxonews

Εκτός, λοιπόν,  από το αν θα ανακοινωθεί ή όχι «ΤΟ μέτρο των μετρών», η κυβέρνηση αναμένεται να δημοσιεύσει οδηγίες για το σούβλισμα του οβελία καθώς και τα ανάλογα πρόστιμα για όποιον αποφασίσει να γιορτάσει… μόνος του.

Ο μεγαλύτερος φόβος της ΕΛ.ΑΣ

Όπως πρώτο είχε αποκαλύψει το in.gr η μεγαλύτερη ανησυχία της ΕΛ. ΑΣ είναι η συγκέντρωση πιστών έξω από εκκλησίες, παρ΄όλο που και μετά από ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδους δεν θα επιτρέπεται η είσοδός τους στους ναούς.

Οι επιτελείς της ΕΛΑΣ  και της Πολιτικής Προστασίας  φοβούνται ότι κοντα σε ορισμένους από τους 12.000-13.000 ναούς της χώρας-ιδιαίτερα σε επαρχιακές περιοχές – όπου θα πραγματοποιηθούν λειτουργίες  κεκλεισμένων των θυρών, θα υπάρξουν συγκεντρώσεις πιστών με λαμπάδες ή ακόμη και κάποιοι που θα επιζητήσουν να υπάρχει μια μικρή περιφορά Επιταφίου κ.λπ.

Μάλιστα υπάρχουν φόβοι ότι αυτό ίσως γίνει σε κάποιες από τις 20 περιοχές της χώρας όπου δεν υπάρχει ακόμη κρούσμα κοροναϊού και ορισμένοι θα έχουν αποκτήσει «αίσθηση ασφαλείας». Επιπλέον φαίνεται να έχει υπάρξει ενημέρωση  ότι σε 4 – 5 εκκλησίες της χώρας έχουν αναρτηθεί ανακοινώσεις για τον χρόνο που μπορεί να δώσουν παρόν οι πολίτες σε αυτές.

Αυτό φαίνεται να οδηγεί στη απόφαση να υπάρχει και παρουσία  αστυνομιών κοντα στις μεγάλες τουλάχιστον εκκλησίες για να αποφευχθούν συγκεντρώσεις πολιτών.

Σημειώνεται ότι η Εκκλησία της Ελλάδος έχει μελετήσει και την δημιουργία site όπου θα καταχωρούνται οι διαδικτυακές μεταδόσεις σε περισσότερους από 80 μητροπολιτικούς ναούς της χώρας, και ήδη υπάρχει προεργασία για την απόκτηση ορισμένων καμερών.

Όσον αφορά τα διόδια αυτά θα είναι απροσπέλαστα καθώς όχι μόνο θα υπάρχουν μπλόκα αλλά και έλεγχος από αέρος.

Σε όλη την επικράτεια και σε όλες τις διαδρομές που αφορούν σε εθνικές οδούς και στους παράδρομους σε εθνικούς περιφερειακούς δρόμους και σε συνδετήριους δρόμους από και προς τα αστικά κέντρα, η Ελληνική Αστυνομία καθιστά σημεία ελέγχου των μετακινήσεων όλων των ιδιωτικής χρήσεως οχημάτων, αλλά και κάθε οχήματος σε 24ωρη βάση.

hxonews

Από την πλευρά του το Λιμενικό Σώμα έχει πάρει ήδη εντολή και προχωρά σε αντίστοιχους ελέγχους σε όλους τους πορθμειακούς σταθμούς.

Όσον αφορά στα αεροδρόμια, στα λιμάνια, σε σιδηροδρομικούς σταθμούς και στα ΚΤΕΛ θα επιτρέπεται μόνο η μετακίνηση των μονίμων κατοίκων προς τη φερόμενη βάση της Ε1 δήλωση της μόνιμης κατοικίας και χωρίς δυνατότητα επιστροφής μέχρι τη λήξη των γενικών μέτρων. Εξαιρούνται, είπε, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και το νοσηλευτικό προσωπικό, το προσωπικό της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και το τεχνικό προσωπικό κρίσιμων υποδομών του κράτους.

Οι έλεγχοι θα ισχύσουν μέχρι τις 27 Απριλίου. Σύμφωνα με το υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, η Ελληνική Αστυνομία θα προχωρά σε έλεγχο όλων των οχημάτων.

Drones και κιάλια νυχτός για τους παραβάτες- νυχτοπούλια

Βέβαια τα μπλόκα και ο αυστηρός έλεγχος δεν είναι τα μόνα «όπλα» για να επιτραπεί η έξοδο των απείθαρχων.

Εκτός των άλλων, η ΕΛ.ΑΣ. θα επιστρατεύσει και drones που θα παρακολουθούν την κίνηση στους δρόμους, καθώς και δύο ελικόπτερα, με την Πυροσβεστική να συνεισφέρει πιθανότατα στην επιχείρηση.

Από τη στιγμή που δεν επαρκεί εκ των πραγμάτων το προσωπικό και ο στόλος της Αστυνομίας για να ελέγξει την κίνηση σε όλη την Ελλάδα τις ημέρες αυτές, με τα drones θα γίνεται η ενημέρωση για το τι συμβαίνει στο έδαφος. Επίσης, θα επιστρατευτούν και μπάρες νερού σε συγκεκριμένα σημεία.

hxonews

Μπλόκα σε 16 σημεία στην εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου

Μάλιστα μετά από δύο τηλεδιασκέψεις που έγιναν στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. με τους αστυνομικούς διευθυντές όλης της χώρας, αναλύθηκαν οι χάρτες με τα ύποπτα σημεία και τους παράδρομους που μπορεί κάποιοι να χρησιμοποιήσουν προκειμένου να φύγουν τη Μεγάλη Εβδομάδα και θα οριοθετηθούν συγκεκριμένα σημεία για μπλόκα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες υπολογίζεται πως τουλάχιστον 16 σημεία πρόσβασης στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας και τουλάχιστον άλλα 12 σημεία στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου θα έχουν μπλόκα, ενώ το ίδιο θα συμβεί σε όλους τους νομούς της χώρας.

hxonews

Πρόστιμα φωτιά

Όσοι από την άλλη σκέφτονται πως αξίζει να επισκεφτούν το χωριό τους, αν είναι να πληρώσουν μόνο 150 ευρώ, τότε κάνουν λάθος καθώς όχι μόνο θα πληρώσουν τα διπλάσια αλλά και θα γυρίσουν από εκεί που ξεκίνησαν.

Σε περιπτώσεις, λοιπόν, που θα διαπιστωθεί άσκοπη μετακίνηση το Πάσχα, εκτός του νομού κατοικίας, το πρόστιμο θα διπλασιαστεί στα 300 ευρώ, θα αφαιρεθούν οι πινακίδες για 60 ημέρες και το όχημα θα επιστρέφει από εκεί όπου ξεκίνησε.

«Στις περιπτώσεις που θα διαπιστωθεί άσκοπη μετακίνηση, εκτός του νομού κατοικίας, το πρόστιμο θα διπλασιάζεται στα 300 ευρώ, θα αφαιρούνται οι πινακίδες και το όχημα θα επιστρέφει από εκεί που ξεκίνησε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς.

Κλειστές οι εκκλησίες το Πάσχα

«Οι ναοί θα είναι ανοιχτοί αποκλειστικά για τους ιερείς και το απαραίτητο προσωπικό. Η Ιερά Σύνοδος αποτρέπει τους πιστούς να πάνε στην εκκλησία την Μεγάλη Εβδομάδα. Οφείλουμε να παραμείνουμε στο σπίτι. Οι εκκλησίες είναι κλειστές για το κοινό, δεν πρέπει να διακυβευτεί η εθνική προσπάθεια, θα αρκεστούμε στην ατομική μας προσευχή από το σπίτι αποδεικνύοντας έμπρακτα την αγάπη μας για τους συνανθρώπους μας» ξεκαθάρισε χτες στην  ενημέρωση των δημοσιογράφων ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει επέμβαση της αστυνομίας αν έξω από εκκλησίες συγκεντρωθούν 50 με 100 άτομα τις ημέρες του Πάσχα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα συμβεί αυτό.

«Κανείς δεν μπορεί να ευαγγελίζεται την πίστη και να αγνοεί τις συστάσεις της εκκλησίας», τόνισε.

hxonews

Οι διευκρινίσεις της Ιεράς Συνόδου

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα ότι οι ιεροί ναοί θα είναι ανοιχτοί 11 με 1 από τη Μεγάλη Δευτέρα έως και τη Μεγάλη Πέμπτη και από τη μία έως τις 5 τη Μεγάλη Παρασκευή, λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κοροναϊό αλλά η ΔΙΣ διευκρίνισε ότι οι ναοί θα είναι ανοιχτοί μόνο για ιερείς και αναγκαίο προσωπικό, όχι για τους πιστούς ή για ατομική προσευχή.

Στη διευκρινιστική εγκύκλιο περιλαμβάνεται η προτροπή να κατανοήσουν όλοι πως τη Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση θα πρέπει να μείνουν σπίτι και να προσηλωθούν στην κατ΄οίκον προσευχή.

Ο μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος διευκρίνισε τα εξής:

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος απέστειλε στους μητροπολίτες την από 7-4-2020 Εγκύκλιό της με την οποία τους διαβίβαζε την νέα Διϋπουργική Απόφαση της 6-4-2020 και τους παρακαλεί για την εφαρμογή όσων προβλέπονταν σε αυτή και του μέτρου για το «κεκλεισμένων των θυρών». Η Εγκύκλιος απευθυνόταν προς τους μητροπολίτες και όχι προς τον λαό για να τον προσκαλεί σε συγκέντρωση.

in.gr