Κορωνοϊός: Πως θα γίνει ο εμβολιασμός του πληθυσμού – Οι κρίσιμες ημερομηνίες

7:19 π.μ. - Τετάρτη, 14 Απριλίου 2021
07:04 π.μ. - Τετ, 14/19/2021
Image: Κορωνοϊός: Πως θα γίνει ο εμβολιασμός του πληθυσμού – Οι κρίσιμες ημερομηνίες

Αναλυτικά όλη η διαδικασία που θα πρέπει να κάνεις μόλις ακούσεις πως ήρθε η σειρά σου

Συνεχίζεται με γοργά βήματα το πρόγραμμα «Ελευθερία» για το εμβολιασμό του πληθυσμού για το χτίσιμο της ανοσίας κόντρα στον κοροναϊό. Ολα θα κριθούν βεβαίως από την έλευση όσο το δυνατόν περισσότερων εμβολίων όλων των εταιρειών, αν και τα προβλήματα με την AstraZeneca και χθες με το εμβόλιο της J&J ενδεχομένως να πάει πίσω τον προγραμματισμό.

Μετά τον εμβολιασμό της τρίτης ηλικίας αλλά και των 60αρηδων, από τις 23 Απριλίου θα μπορεί να κλείσει ραντεβού και η ηλικιακή ομάδα 50-54 ετών.

Την ίδια ώρα η υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε πως μετά την ένταξη εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής, εντάσσονται από 21/4 στην τρέχουσα εμβολιαστική περίοδο και οι εκπαιδευτικοί γενικής εκπαίδευσης.

Εν προκειμένω μάλιστα δεν θα υπάρξει ηλικιακή προτεραιοποίηση μεταξύ των εκπαιδευτικών, οπότε από την επόμενη Τετάρτη, 21 Απριλίου, που ανοίγει η πλατφόρμα των εμβολιασμών για τους εκπαιδευτικούς, θα μπορούν όλοι να κλείσουν ραντεβού για να προγραμματίσουν πότε θα υποβληθούν σε εμβολιασμό.

Το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών για τον Απρίλιο

Την επόμενη Παρασκευή 16 Απριλίου μέχρι και τη Δευτέρα 19 Απριλίου, ανοίγει σταδιακά η ομάδα των ασθενών με υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου, (ομάδα ευπαθών Β) έτσι ώστε να μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι ασθενείς των ηλικιών από 18-59 ετών.

Σειρά πρώτοι θα πάρουν οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη που αριθμούν περίπου 800.000 άτομα.

Την Τετάρτη 21/4 θα ανοίξει η πλατφόρμα για να μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι εκπαιδευτικοί και τα άτομα της ηλικιακής ομάδας 55-59 ετών.

Τέλος το Σάββατο 24 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα ώστε να μπορούν να κλείνουν ραντεβού τα άτομα της ηλικιακής ομάδας 50-54 ετών.

Τον Μάιο ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των 40αρηδων

Σημειώνεται πως τον Ιούνιο, σύμφωνα με τον ΓΓ Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, θα προχωρήσει και ο εμβολιασμός των νεότερων ηλικιακών ομάδων για τον κοροναϊό, γεγονός που, όπως εξήγησε, σημαίνει ότι μέσα στον Μάιο θα ανοίξει η πλατφόρμα για αυτή την κατηγορία των άνω των 40 ετών.

Για τις ειδικές επαγγελματικές κατηγορίες, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι θα αποφασιστεί στις αρχές Μαΐου αν θα προτεραιοποιηθεί ο εμβολιασμός τους, ανάλογα το πώς θα έχει κινηθεί ο εμβολιασμός των άνω των 50 ετών.

Σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή των πολιτών στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, σημείωσε ότι τη μικρότερη συμμετοχή στον εμβολιασμό την έχει η ηλικιακή ομάδα των 60-64 ετών με ποσοστό 50% και τη μεγαλύτερη η ομάδα 75-79 ετών με ποσοστό που ξεπερνά το 75%. «Και οι 85αρηδες στην αρχή ήταν διστακτικοί, το ποσοστό τους ήταν στο 50% και τώρα έχει φτάσει στο 64%», κατέληξε.

Πως θα κλείσετε ραντεβού βήμα – βήμα μέσα από το emvolio.gov.gr

Οι πολίτες μπορούν να ελέγξουν μέσω της πλατφόρμας αν ανήκουν στην πληθυσμιακή ομάδα που δύναται να εμβολιαστεί την τρέχουσα χρονική περίοδο. Μέσω της «αναζήτησης» μπορεί να δεί κανείς αν ανήκει στην πληθυσμιακή ομάδα που μπορεί να εμβολιαστεί την τρέχουσα περίοδο με βάση τον ΑΜΚΑ και το επώνυμο

Σημειώνεται ότι οι πολίτες μπορούν επίσης να απευθυνθούν στα πλησιέστερα ΚΕΠ ή Φαρμακεία για τον έλεγχο προτεραιότητας εμβολιασμού.

· Εφόσον έχουν τη δυνατότητα, η πλατφόρμα τους προτρέπει να προγραμματίσουν ραντεβού στη σελίδα emvolio.gov.gr/app

· Διαφορετικά, η πλατφόρμα εμφανίζει αυτόματο ενημερωτικό μήνυμα

Μέσω SMS

Ο Έλεγχος προτεραιότητας εμβολιασμού μπορεί να γίνει και μέσω του SMS στο 13034

Οι πολίτες μπορούν να ελέγξουν μέσω SMS αν ανήκουν στην πληθυσμιακή ομάδα που δύναται να εμβολιαστεί την τρέχουσα χρονική περίοδο. Οι πολίτες ελέγχουν τη δυνατότητα προγραμματισμού του εμβολιασμού στέλνοντας γραπτό μήνυμα (SMS) με ΑΜΚΑ (κενό) Επώνυμο στο 13034

Το ΑΜΚΑ

Σε περίπτωση που οι πολίτες ανήκουν στην τρέχουσα εμβολιαστική περίοδο και δεν έχουν ΑΜΚΑ ή ο αριθμός ΑΜΚΑ τους δεν μπορεί να αναγνωριστεί από το σύστημα, τότε μεταβαίνουν στην σελίδα «Αίτηση εξέτασης στοιχείων» (emvolio.gov.gr/aitisi).

Κατόπιν συμπλήρωσης όλων των απαραίτητων πεδίων και επιλογής της υποβολής, αποστέλλεται αίτημα για εξέταση από αρμόδια επιτροπή.

Κατόπιν εξέτασης του αιτήματος, και βάσει της απόφασης της αρμόδιας επιτροπής, θα δοθεί δυνατότητα στους συγκεκριμένους πολίτες να συνδεθούν στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr και να προγραμματίσουν το ραντεβού τους.

Υπενθύμιση ραντεβού εμβολιασμού

Οι πολίτες ενημερώνονται μέσω SMS για τις λεπτομέρειες του ραντεβού τους

► Οι πολίτες μπορούν να ζητήσουν υπενθύμιση για τις λεπτομέρειες του ραντεβού τους αποστέλλοντας SMS στο 13034 με τον Κωδικό Ραντεβού ή το ΑΜΚΑ και το επώνυμό (ΑΜΚΑ κενό Επώνυμο)

► Οι πολίτες λαμβάνουν άμεση απάντηση από το EMVOLIO παρέχοντας τις λεπτομέρειες του ραντεβού

► Επιπλέον, οι πολίτες θα λάβουν τρία (3) αυτοματοποιημένα SMS υπενθύμισης του ραντεβού τους από το EMVOLIO ως εξής:

• 3 ημέρες πριν από το ραντεβού

• 1 ημέρα πριν από το ραντεβού

• στις 7 π.μ. την ημέρα του ραντεβου

Να σημειωθεί εδώ ότι το ραντεβού μπορεί να αλλάξει μόνο μία φορά και αυτό μέχρι 72 ώρες πριν από το πρώτο ραντεβού για το εμβολιασμό.

Απαντήσεις για τον Εμβολιασμό του πληθυσμού απέναντι στον Covid-19

1. Είμαι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση και έλαβα SMS με ραντεβού το οποίο με εξυπηρετεί. Τι πρέπει να κάνω;

Στα SMS που λάβατε αναφέρεται ένας κωδικός εμβολιασμού. Για να επιβεβαιώσετε το ραντεβού πρέπει να στείλετε με τη σειρά σας ένα SMS στο 13034 γράφοντας μόνο αυτόν τον κωδικό. Τότε θα λάβετε νέο SMS που θα γράφει ότι η διαδικασία ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Η προ-κράτηση ραντεβού πρέπει να επιβεβαιωθεί μέσα σε 72 ώρες, αλλιώς παύει να ισχύει.

2. Είμαι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση και έλαβα SMS με ραντεβού το οποίο δεν με εξυπηρετεί. Τι πρέπει να κάνω;

Μπορείτε να αλλάξετε το ραντεβού που σας προτείνεται είτε στο emvolio.gov.gr, είτε σε φαρμακείο ή ΚΕΠ, με την ίδια διαδικασία που περιγράφεται στην αμέσως επόμενη ερώτηση, δηλαδή με τη διαδικασία που ακολουθούν όσοι δεν ήταν εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση.

3.Έχω κλείσει το ραντεβού μου, αλλά θέλω να το αλλάξω. Τι πρέπει να κάνω;

Τα ραντεβού αλλάζουν όπως κλείνονται: είτε στο emvolio.gov.gr, είτε σε φαρμακείο ή ΚΕΠ, με τον ίδιο τρόπο που περιγράφεται πιο πριν. Πρέπει να γνωρίζετε ότι αλλαγή ραντεβού μπορεί να γίνει μόνο μία φορά και μόνο εφόσον το ζητήσετε τουλάχιστον τρεις ημέρες πριν από το αρχικά προγραμματισμένο ραντεβού.

4. Έχω κλείσει το ραντεβού μου, αλλά δεν θυμάμαι πότε είναι. Τι πρέπει να κάνω;

Αρχικά, έχει προγραμματίσει να γίνει υπενθύμιση του ραντεβού σας τρεις φορές, με SMS στον αριθμό που μας έχετε δηλώσει: το πρώτο τρεις ημέρες πριν από το ραντεβού, το δεύτερο την παραμονή του ραντεβού και το τρίτο στις 7 πμ την ημέρα του ραντεβού.

Αν, παρ’ όλα αυτά, επιθυμείτε να αναζητήσετε το ραντεβού σας οποτεδήποτε, μπορείτε είτε να στείλετε SMS στο 13034 γράφοντας τον ΑΜΚΑ και το επώνυμό σας, είτε να μπείτε στο emvolio.gov.gr (αναζήτηση με ΑΜΚΑ και ΑΦΜ), είτε να απευθυνθείτε σε φαρμακείο ή ΚΕΠ.

5. Τι χρειάζεται να έχω μαζί μου όταν προσέλθω για να εμβολιαστώ;

Πρέπει να έχετε μαζί σας την ταυτότητά σας και πρόχειρο τον ΑΜΚΑ σας και τον κωδικό εμβολιασμού. Η εκτύπωση των στοιχείων του εμβολιασμού δεν είναι υποχρεωτική.

6. Θα επιβαρυνθώ με κάποιο κόστος για κάποιο στάδιο από τη διαδικασία;

Όλη η διαδικασία είναι απολύτως δωρεάν για τους πολίτες – τόσο η επίσκεψη στα φαρμακεία, όσο και η αποστολή και λήψη SMS.

7. Αφού εμβολιαστώ θα μπορώ να ξαναγυρίσω στον προηγούμενο τρόπο ζωής μου

Υπολογίζεται ότι θα πρέπει πρώτα να εμβολιαστεί ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού (περίπου 7 στους 10), μέχρι να αναπτυχθεί ανοσία στην κοινότητα. Επομένως, θα πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε με την ίδια συνέπεια τα μέτρα προστασίας, μέχρι να εμβολιαστεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

in.gr