Κορωνοϊός: Στο «μικροσκόπιο» ο εμβολιασμός των παιδιών – Τι δείχνουν οι μελέτες

8:42 π.μ. - Δευτέρα, 7 Ιουνίου 2021
08:06 π.μ. - Δευ, 07/42/2021
Image: Κορωνοϊός: Στο «μικροσκόπιο» ο εμβολιασμός των παιδιών – Τι δείχνουν οι μελέτες

Στις ΗΠΑ και τον Καναδά τα εμβολιασμένα παιδιά έχουν ήδη ξεπεράσει τα 2,5 εκατομμύρια, ενώ πολλές χώρες και στην ΕΕ έχουν ήδη ξεκινήσει ή προγραμματίσει τους εμβολιασμούς των νέων και των παιδιών

Έντονη είναι η συζήτηση γύρω από τον εμβολιασμό των παιδιών, ο οποίος μπαίνει στο μικροσκόπιο, με τους γονείς να είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι και τους επιστήμονες επιφυλακτικούς.

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο Γιώργος Χρούσος, ομότιμος καθηγητής παιδιατρικής και ενδοκρινολογίας, σημείωσε ότι οι μελέτες που έρχονται από το εξωτερικό δείχνουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

«Από 16 και πάνω έχουν γίνει αρκετές μελέτες και είναι από καιρό εγκεκριμένο το Pfizer & Moderna. Από 12 – 15 είναι καλές οι πρώτες μελέτες».

Ο καθηγητής σημείωσε πως στις ΗΠΑ και τον Καναδά τα εμβολιασμένα παιδιά έχουν ήδη ξεπεράσειτα 2,5 εκατομμύρια, ενώ πολλές χώρες και στην ΕΕ έχουν ήδη ξεκινήσει ή προγραμματίσει τους εμβολιασμούς των νέων και των παιδιών.

Ωστόσο, η Επιτροπή παραμένει επιφυλακτική, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο εμβολιασμός δε θα ανοίξει.

«Ο εμβολιασμός των παιδιών θα ανοίξει, περιμένουμε αποτελέσματα από μελέτες και όσα έρχονται είναι καλά».

Ο κ. Χρούσος τόνισε πως το εμβόλιο θα είναι προαιρετικό και όχι υποχρεωτικό, με τους γονείς να επιλέγουν αν τελικά θα το κάνουν τα παιδιά τους.

«Θα είμαστε ξεκάθαροι, θα πούμε ακριβώς τι συμβαίνει και θα αποφασίσουν από μονοί τους αν θα το κάνουν στα παιδιά τους ή όχι».

Για τα παιδιά κάτω των 12 ετών, γίνονται μελέτες αυτήν την στιγμή, με τον καθηγητή να σημειώνει πως τα αποτελέσματα που θα έρθουν θα είναι «εντάξει και θα γίνουν και για αυτές τις ηλικίες αποδεκτά».

Σχετικά με τα προνόμια των εμβολιασμένων, ο κ. Χρούσος υπογράμμισε πως το μεγαλύτερο προνόμια που κατέχουν είναι η ανοσία, ενώ όσον αφορά τις μάσκες, σημείωσε ότι μετά τον Σεπτέμβριο είναι πιθανό να τις πετάξουμε.

in.gr