Κούλογλου: Φαίνεται ότι θα χρησιμοποιήσουμε ως διαπραγματευτικό χαρτί το προσφυγικό

11:53 π.μ. - Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2016
11:02 π.μ. - Παρ, 26/53/2016
Image: Κούλογλου: Φαίνεται ότι θα χρησιμοποιήσουμε ως διαπραγματευτικό χαρτί το προσφυγικό

Για το φλέγον ζήτημα του προσφυγικού μίλησε στον Ηχώ ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Στέλιος Κούλογλου .

Αυτή η προσφυγική κρίση, η οποία έχει προκύψει, είναι μία κρίση που την είχαν στήσει, την είχαν προετοιμάσει εδώ και καιρό, σχολίασε ο κ. Κούλογλου.
 
Συνέχισε λέγοντας ότι κατηγορούσαν την Ελλάδα είτε με ανυπόστατα λόγια είτε λέγοντας ότι καθυστερούμε τα hot spot. Τώρα όμως που φτιάχτηκαν έκλεισαν τα σύνορα και καλούμαστε εμείς να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κατάσταση.
 
Το θετικό
 
Το θετικό σύμφωνα με τον κ. Κούλογλου είναι ότι η εικόνα της Ελλάδας έχει αναβαθμιστεί διότι μόνο οι Έλληνες προσπάθησαν να βοηθήσουν αυτούς τους ανθρώπους.
 
Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα
 
Με βάση αυτή την εικόνα αυτό που μπορεί να κάνει η χώρα μας είναι να απειλήσει με βέτο στην ΕE και να ζητήσει οικονομική βοήθεια ώστε να διαχειριστεί τις προσφυγικές ροές παράλληλα με την κατανόηση των εταίρων για τα υπόλοιπα ζητήματα, που αφορούν το χρέος, τα μνημόνια, την αξιολόγηση, διότι δεν μπορεί αυτή η χώρα, που σηκώνει όλα τα βάρη και υπερασπίζει όλη την Ευρώπη και τις αξίες της, να αφεθεί στην τύχη της.
 
Σένγκεν
 
Σε ερώτηση για το αν θα ήταν καλό να φύγουμε από τη Σενγκεν ο κ. Κούλογλου απάντησε ότι αν είχαμε φύγει πριν κανένα χρόνο ίσως να ήταν καλό αλλά αυτή τη στιγμή δε θα ήταν σωστή κίνηση. Άλλωστε τον πρόσφυγα που έρχεται από τη Συρία δεν τον ενδιαφέρει η Σενγκεν.
 
ΝΑΤΟ
 
Τι θα κάνει το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο; Ο κ. Κοόλογλου απαντά ότι επειδή δεν μπορεί να χτιστεί φράχτης μέσα στη θάλασσα το ΝΑΤΟ θα λειτουργεί ως εικονικός φράχτης. Ενδεχομένως θα γυρνάνε πίσω στην Τουρκία όσους προσπαθούν να περάσουν στην Ελλάδα.
 
Hot Spot στην Κρήτη;
 
Ο κ. Κούλογλου δε γνωρίζει αν θα δημιουργηθεί hot spot στη Κρήτη αλλά αν γίνει δεν πρέπει να είμαστε αποτρεπτικοί μιας και πρέπει να κατανοήσουμε ότι οι πρόσφυγες δεν έρχονται στη χώρα μας για να μείνουν.

Συνέντευξη