Κρητικά αγροτικά προϊόντα - Πώς κινείται η παραγωγή από το 2010 μέχρι σήμερα

10:04 π.μ. - Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2020
10:02 π.μ. - Τρί, 11/04/2020
Image: Κρητικά αγροτικά προϊόντα - Πώς κινείται η παραγωγή από το 2010 μέχρι σήμερα

Επάρκεια σε όλα τα προϊόντα της Κρήτης

Ανοδικά κινείται η παραγωγή αγροτικών προϊόντων στο νησί - Χωρίς προβλήματα η αγορά, παρά την κακοκαιρία

Ανοδική πορεία στην παραγωγή των αγροτικών προϊόντων από το 2010 μέχρι σήμερα, τόσο στην Κρήτη όσο και σε ολόκληρη τη χώρα, «βλέπει» ο πρόεδρος του Συλλόγου Εμπόρων Οπωρολαχανικών Ηρακλείου Μιχάλης Κονσολάκης, που παρουσιάζει μια εντελώς διαφορετική εικόνα σε σχέση με την εικόνα των πιο απαισιόδοξων κύκλων, που υποστηρίζουν ότι «σήμερα η Ελλάδα δεν παράγει σχεδόν τίποτα».

Μάλιστα, παρά τις φετινές κακοκαιρίες, ο ίδιος δεν επιβεβαιώνει καμία έλλειψη αγαθών στην τοπική αγορά, ωστόσο κάνει λόγο για “τσιμπημένες” τιμές σε κάποια είδη λόγω της χαμηλής προσφοράς, η οποία όμως “συμπληρώνεται” από προϊόντα που έρχονται στην κεντρική λαχαναγορά του Ηρακλείου από άλλες περιοχές της χώρας.

«Ο κόσμος επιστρέφει στην ύπαιθρο λόγω κρίσης. Εμένα αυτή είναι η εικόνα μου», λέει στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του Συλλόγου Εμπόρων Οπωρολαχανικών Ηρακλείου Μιχάλης Κονσολάκης, επισημαίνοντας ότι «η επάρκεια υπάρχει σε όλα τα προϊόντα της Κρήτης. Απλώς ανεβαίνει η τιμή σε κάποια είδη που είναι λιγότερα και πέφτει η κατανάλωση, με συνέπεια η αγορά να αυτορρυθμίζεται. Έτσι, λοιπόν, επάρκεια πάντα υπάρχει και απλώς ανεβαίνουν οι τιμές λόγω της κακοκαιρίας...».

Στην ερώτησή μας για την ανάγκη εισαγωγών σε κάποια προϊόντα, ο κ. Κονσολάκης απαντά ότι «σε επίπεδο Κρήτης εισαγόμενα προϊόντα δεν υπάρχουν. Απλώς, λόγω της κακοκαιρίας, έχουμε ανεβασμένες τιμές στα αγγουράκια, τις μελιτζάνες και τις πιπεριές. Αλλά πάντα μιλάμε για ντόπια. Δεν έχει χρειαστεί να φέρει κάποιος εισαγόμενα είδη σε αυτά τα προϊόντα...».

Αντιθέτως, όπως επισημαίνει, την ίδια ώρα οι ντομάτες δεν έχουν “ακολουθήσει” την κακοκαιρία και ως εκ τούτου παραμένουν σε χαμηλές τιμές για τον παραγωγό και τον καταναλωτή. Στο σημείο αυτό, να διευκρινίσουμε ότι ο κ. Κονσολάκης αποφεύγει να μιλήσει για χονδρικές τιμές, γιατί θεωρεί ότι πολλοί καταναλωτές παρεξηγούν τα στοιχεία αυτά και δεν μπορούν να κατανοήσουν τους λόγους για τους οποίους η τιμή μπορεί να είναι αυξημένη μέχρι και 50% από τον χονδρέμπορο μέχρι τον λιανέμπορο, για πολλούς λόγους που επιβαρύνουν την οικονομία των λιανεμπόρων.

Εξάλλου, λόγω της κακοκαιρίας, όπως προσθέτει ο Μιχάλης Κονσολάκης, είναι “τσιμπημένες” και οι “πρασινάδες”, δηλαδή από μαϊντανό, άνηθο, κρεμμυδάκι κ.λπ., μέχρι παντζάρια, αντίδια, μαρούλια, κ.λπ. «Δηλαδή υπάρχουν, αλλά λόγω της κακοκαιρίας είναι μειωμένη η προσφορά τους. Αλλά η αγορά καλύπτεται από εγχώρια. Αν δεν είναι κρητικά, θα είναι από την υπόλοιπη Ελλάδα. Δεν υπάρχουν εισαγόμενα», λέει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του Συλλόγου Εμπόρων Οπωρολαχανικών Ηρακλείου Μιχάλης Κονσολάκης.

Στην πατάτα

«Εισαγόμενο είδος αυτή την εποχή», λέει εξάλλου ο κ. Κονσολάκης, «μπορούμε να πούμε ότι είναι μόνο οι αιγυπτιακές πατάτες, που επειδή αυτή την εποχή είναι καλύτερες από τις ντόπιες έρχονται και σε μεγαλύτερες τιμές...».

Ο Μιχάλης Κονσολάκης καλεί τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις πατάτες, ώστε να μην πέφτουν θύματα ελληνοποιήσεων. «Σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει», σύμφωνα με τον ίδιο, «να αγοράζουν πατάτες που έχουν πλυθεί. Δεν υπάρχει λόγος να πλυθούν οι πατάτες για να πουληθούν. Όταν βλέπουν τέτοιες πατάτες θα πρέπει να υποψιάζονται ότι δεν είναι ντόπιες όπως τους τις πλασάρουν...».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των χονδρεμπόρων της κεντρικής λαχαναγοράς του Ηρακλείου, συνήθως αυτές οι παρανομίες γίνονται από πλανόδιους μικροπωλητές, που μπορεί να είναι και παραγωγοί αλλά μπορεί και όχι. «Είναι για παράδειγμα ο ίδιος παραγωγός και βγάζει μια ποσότητα και την πουλάει. Αλλά στη συνέχεια παίρνει και τις αιγυπτιακές πατάτες, τις πλένει και λέει ότι είναι κι αυτές δικές του...».

Βέβαια, σήμερα που η αιγυπτιακή πατάτα είναι καλύτερη ποιοτικά από την κρητική και ταυτόχρονα είναι και ακριβότερη, δε συντρέχουν οι προϋποθέσεις εκείνες που ευνοούν τέτοιες πρακτικές. «Σήμερα υπάρχουν και αποθέματα πατάτας τόσο μεσαρίτικης όσο και λασιθιώτικης. Όμως, οι αιγυπτιακές μπαίνουν στην τοπική αγορά επειδή είναι καλύτερης ποιότητας και αυτό δεν έχει να κάνει με την κακοκαιρία...».

Πώς μπορούν να διαθέτουν τα προϊόντα τους οι μικροπαραγωγοί

Τι πρέπει να ξέρει όμως κάποιος που θέλει να παράγει προϊόντα και να τα πουλάει στην κεντρική λαχαναγορά του Ηρακλείου, είτε επειδή έχασε τη δουλειά του, είτε επειδή επιθυμεί να αυξήσει το εισόδημά του; Ο Μιχάλης Κονσολάκης εξηγεί: «Ένας μικροπαραγωγός είναι δύσκολο να πουλάει προϊόντα σε μας. Αυτό αφορά στη λαχαναγορά, όπου οι τριάντα επιχειρήσεις που είναι εδώ είναι πιστοποιημένες, και αναγκαστικά, για να πάρουν ένα προϊόν, θα πρέπει αυτό να τηρεί κάποιες προδιαγραφές. Και δεν είναι εύκολο ένας μικροπαραγωγός που έβαλε ένα στρέμμα πατάτες να πουλήσει σε μας. Όμως, του δίνει η Πολιτεία τη δυνατότητα να πουλήσει τα προϊόντα του απευθείας στον καταναλωτή. Ή να συνεργαστεί με λιανικά καταστήματα και να διαθέσει τα προϊόντα του σε αυτά. Πάντα όμως χρειάζεται μια πιστοποίηση και πάντα θα πρέπει να έχει και έναν κωδικό από τη Διεύθυνση Γεωργίας, ώστε μέσω αυτού του κωδικού να είναι εύκολος ανά πάσα στιγμή ο έλεγχός του...».

neakriti.gr