Κρήτη: Στη Δικαιοσύνη για τις μεγάλες καταστροφές από το δάκο οι αγρότες

6:48 μ.μ. - Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2018
06:11 μ.μ. - Τετ, 21/48/2018
Image: Κρήτη: Στη Δικαιοσύνη για τις μεγάλες καταστροφές από το δάκο οι αγρότες

Στη Δικαιοσύνη σκέφτονται να προσφύγουν μαζικά οι ελαιοπαραγωγοί που είδαν τις καλλιέργειες τους να καταστρέφονται από το δάκο, ζητώντας αποζημιώσεις για τις ευθύνες που φέρουν οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Στην Κρήτη, οι ποσότητες λαδιού που παράγονται μέσα από τα ελαιουργεία του Νομού Ηρακλείου, επιβεβαιώνουν πως η έξαρση του δάκου έφερε μεγάλη ζημιά στην παραγωγή.
Αυτή είναι μια τραγική πραγματικότητα που βιώνουν οι ελαιοπαραγωγοί,  καθώς το λάδι που παράγουν οι ελαιώνες φέτος, είναι βαρύ σε οξέα σε τέτοιο βαθμό, ώστε να χάνει τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα σε σχέση με το λάδι άλλων χωρών, με κυριότερο αυτό της ποιότητας.
 
Η επέλαση του δάκου, η σχινοκαρπία και οι καιρικές συνθήκες συνολικά, έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην τωρινή πρωτοφανή κατάσταση. Και αν για τον αστάθμητο παράγοντα που ειναι οι καιρικές συνθήκες δεν μπορούσαν να γίνουν πολλά πράγματα, στο θέμα της δακοπροστασίας, οι αγρότες εκφράζουν την οργή τους για την έλλειψη σχεδιασμού.
 
Ήδη, ελαιοπαραγωγοί από την Κρήτη προσανατολίζονται στην κατάθεση αγωγών εναντίον των υπευθύνων, για τη ζημιά που υπέστησαν.
Μια οργή που γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, μετά την ανακοινωση της πρόσφατης απόφασης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, σύμφωνα με την οποία οι αγρότες θα πρέπει να καταβάλλουν ένα ποσό για τη δακοκτονία!
 
Σύμφωνα λοιπόν με την ανακοινωση, διευκρινίζεται πως το ύψος και ο τρόπος καταβολής της εισφοράς που πρέπει να καταβάλλουν για την δακοκτονία οι ελαιοπαραγωγοί την ελαιοκομική περίοδο 2018/19 που ήδη άρχισε φτάνει τα 3 ευρώ ανά 100 κιλά λάδι, κάτι που επιβεβαιώνει και ο Γ.Γραμματέας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κάτω Ασιτών Μιχάλης Καμπιτάκης.
 
Ένα ποσό που θα καταβάλλεται από τον αγρότη στον ελαιουργό, ο οποίος είναι και ο άνθρωπος που αναλαμβάνει να παράξει από τον ελαιόκαρπο, το ελαιόλαδο της νέας χρονιάς.
Οι αγρότες που είναι δικαίως οργισμένοι, αφού βλέπουν πως έμειναν απροστάτευτοι απέναντι στο δάκο, για αυτό και ζητούν τη λήψη δραστικών μέτρων, βλέπουν πως τους ζητούν και τα.... ρέστα.
 
Από την πρώτη στιγμή οι εκπρόσωποι του αγροτικού και δη του ελαιοπαραγωγικού κλάδου, επισήμαναν την ανάγκη για ένα σχέδιο ρεαλιστικό και ουσιαστικό. Για αυτό και πρότειναν είτε να περάσει η διαδικασία δακοπρόληψης στα χέρια κάθε Περιφέρειας, είτε στα χέρια των ίδιων των αγροτών, προκειμένου  - επιτέλους - να εφαρμόζεται πλήρως το μέτρο των ψεκασμών.
 
Σημειώνεται ότι η χώρα έχει ήδη καταθέσει αίτημα τεκμηριωμένο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και ζητά ποσό για να καλύψει τη ζημιά που έχει προκληθεί. Την ίδια ώρα κατατίθεται το επόμενο διάστημα μια τροπολογία, με την οποία θα προδεσμεύονται τα χρήματα για τη δακοκτονία, με στόχο να ξεκινάει η διαδικασία τέλος Απριλίου. 
Στην εν λόγω τροπολογία θα περιλαμβάνεται και η δημιουργία ενός συντονιστικού κέντρου που θα συνεργάζεται με τις περιφέρειες.
 
 
ekriti.gr