Λικέρ αμπαρόριζας και γλυκά με ντομάτες - Γευστικά αριστουργήματα από τη Βαϊνιά

6:16 μ.μ. - Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2018
06:03 μ.μ. - Πέμ, 22/16/2018
Image: Λικέρ αμπαρόριζας και γλυκά με ντομάτες - Γευστικά αριστουργήματα από τη Βαϊνιά

Αριστουργήματα με το προιόν του τόπου τους, την ντομάτα αλλά και λικέρ αμπαρόριζας με την αυθεντική παραδοσιακή συνταγή έκαναν τα μέλη του πολιτιστικού λαογραφικού υλλόγου Βαϊνιάς στο 6ο φεστιβάλ Κρητική κουζίνας

Από το πάγκο τους κεράστηκαν εκατοντάδες επισκέπτες με το εξαιρετικό παραδοσιακό λικέρ αμπαρόριζας  αριστουργήματα που κάνει η όπως φαίνεται - απλή και ταπεινή ντομάτα- αν βρεθεί στα κατάλληλα χέρια. Γλυκό με ντομάτα και ντοματάκια, σάλτσες για το φαγητό και άλλα εκλεκτά εδέσματα με τις συνταγές των γιαγιάδων μας παρουσιάστηκαν στο φεστιβάλ.
 
Όπως μας είπαν οι κυρίες που δημιούργησαν και παρουσίασαν τα αριστουργήματα ο στόχος ήταν να συνδυαστεί η παράδοση με το κύριο προιόν που παράγει ο τόπος τους την ντομάτα. Έτσι βγήκε το εξαιρετικό αποτέλεσμα που όλοι απόλαυσαν στο φεστιβάλ.

 
Για όσους δε γνωρίζουν να αναφέρουμε ότι  το χωριό Βαϊνιά βρίσκεται τρία χιλιόμετρα από την Ιεράπτετρα. Ως το 1932 του ονομά του ήταν Γιανίντσι, πιθανότα λόγω της ισχυρής επιρροής ενός Ρώσου οικοιστή με πλούσια κοινωφελή δράση, όμως  θεωρήθηκε τουρκόφωνο και έτσι οι κάτοικοι αποφάσισαν να το αλλάξουν, επιλέγοντας το Βαϊνιά λόγω τοπωνυμίου που βρισκόταν κοντά στον οικισμό με χαρακτηριστικό του τις πολλές εκκλησίες.
 
Στην περιοχή βρίσκονται αρκετές εκκλησίες με το μεγαλύτερο πανυγήρι να γιορτάζεται προς τιμην του Αγίου Παντελεήμονα στις 27 Ιουλίου. Χαρακτηριστικές οι πολυάριθμες αρτοκλασίες του, ανάλογες των θαυμάτων που συνοδεύουν τη φήμη του ναού.
 
 
cretewoman.gr