Lockdown : Οι μεταλλάξεις φρενάρουν την άρση των μέτρων – Σε οριακό σημείο το ΕΣΥ και… οι αντοχές των πολιτών

8:03 π.μ. - Κυριακή, 7 Μαρτίου 2021
08:03 π.μ. - Κυρ, 07/03/2021
Image: Lockdown : Οι μεταλλάξεις φρενάρουν την άρση των μέτρων – Σε οριακό σημείο το ΕΣΥ και… οι αντοχές των πολιτών

Η κατάσταση τις τελευταίες ημέρες στα νοσοκομεία είναι οριακή και θα συνεχίσει να είναι τουλάχιστον για τις επόμενες 10 ημέρες

Την ώρα που οι αντοχές των πολιτών στα περιοριστικά μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας, είναι πλεόν οριακές, η απειλή των μεταλλάξεων του κοροναϊού, απομακρύνει το ενδεχόμενο άρσης του lockdown σύντομα.

Ο κοροναϊός εξακολουθεί να αφήνει βαριά τη σκιά του σε κάθε πτυχή της ζωής μας, παρά τα μέτρα που επιβλήθηκαν στο σύνολο της Επικράτειας πριν από 4 μήνες, ενώ το ΕΣΥ βρίσκεται, επίσης σε οριακό σημείο.

Το βρετανικό στέλεχος, που είναι κατά 50% πιο μεταδοτικό έχει επικρατήσει στην πλειοψηφία των κρουσμάτων. Στην Αττική και την Κρήτη 9 στα 10 κρούσματα είναι βρετανική μετάλλαξη, ενώ συναγερμός σήμανε στους ειδικούς μετά τον εντοπισμό των κρουσμάτων με συνδυασμό μεταλλάξεων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ένα κρούσμα αφορά παραλλαγή του βρετανικού στελέχους και το δεύτερο έχει την ίδια μετάλλαξη που περιλαμβάνεται στα στελέχη της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και καθίσταται πιο ανθεκτική στα εμβόλια που μέχρι τώρα έχουν αναπτυχθεί για την αντιμετώπιση του κοροναϊού.

Την ίδια ώρα, ανησυχία, προκαλεί και το γεγονός ότι αυξάνονται τα περιστατικά νέων και μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις, χωρίς υποκείμενα νοσήματα που χρήζουν διασωλήνωση.

Αυτή τη στιγμή στη ΜΕΘ του “Σωτηρία” υπάρχει, 20χρονος ασθενής χωρίς υποκείμενα νοσήματα, ενώ αναφέρονται και άλλοι διασωληνωμένοι ασθενείς κάτω των 38 ετών.

Η απειλή των μεταλλάξεων

Η επικράτηση των μεταλλάξεων στα μεγάλα αστικά κέντρα, από μόνη της είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς καθιστούν τον ιό πιο μεταδοτικό, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις αντοχές του ΕΣΥ, αν και λιγότερο θανάσιμο.

Οι ειδικοί γνωρίζουν πως με μαθητική ακρίβεια, ποσοστό των νέων διαγνώσεων θα καταλήξει στο νοσοκομείο και μακροπρόθεσμα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Επομένως είναι δεδομένο πως μία απότομη αύξηση κρουσμάτων θα πιέσει το σύστημα Υγείας όπως συμβαίνει τώρα.

Την ίδια ώρα ο εντοπισμός των δύο νέων μεταλλάξεων, που καταγράφηκαν από το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών, σήμανε συναγερμό στους ειδικούς καθώς η δεύτερη μετάλλαξη -που σχετίζεται με τα στελέχη της Νοτίου Αφρικής και της Βραζιλίας- φαίνεται να είναι πιο ανθεκτική στο εμβόλιο κατά του φονικού ιού.

Σύμφωνα με την πρόεδρο των νοσοκομειακών γιατρών Ματίνα Παγώνη, «υπάρχει η μεγάλη απειλή» να δημιουργηθεί ένα πολύ δυνατό στέλεχος που δεν το πιάνουν τα εμβόλια.

Ωστόσο όπως ξεκαθάρισε, μιλώντας στον Alpha,  «μεταλλάξεις πάντα υπάρχουν και για τους ιούς και για τους κοροναϊούς. Αυτό που πρέπει να ξέρει ο κόσμος είναι πως δεν πρέπει να φοβηθούμε, γνωρίζουμε ότι είναι πολύ επιθετικοί, αλλά μέχρι τώρα οι μεταλλάξεις που είχαμε μέχρι προχθές ήταν όλες ελεγχόμενες, εκτός από την τελευταία που περιμένουμε τα αποτελέσματα».

Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο00:0000:52

«Χωρίς προστασία θα είχαμε ένα σημαντικό τρίτο κύμα γιατί οι μεταλλάξεις έχουν πολύ μεγάλη δυναμική στη διασπορά», σημείωσε, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Κίνδυνο οι μεταλλάξεις να ξεφύγουν από τα σημερινά εμβόλια και να είμαστε σε μία διαρκή μάχη να δημιουργούμε νέα εμβόλια», διαβλέπει από την πλευρά του ο καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής, Γιάννης Τούντας. 

hxonews

Είναι αποτελεσματικά τα εμβόλια στις νέες μεταλλάξεις;

Όσο ο κοροναϊός συνεχίζει να εξαπλώνεται, μεταλλάξεις θα συμβαίνουν και καινούριες παραλλαγές θα εμφανίζονται.

Ανάμεσα στις επικρατούσες παραλλαγές που κυκλοφορούν, διαπιστώθηκε ότι τα εμβόλια mRNA αντιμετωπίζουν τη βρετανική μετάλλαξη, αλλά είναι λιγότερο αποτελεσματικά στην νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, κάτι που συνέβη και στο υπό δοκιμή εμβόλιο της Novavax, μειώνοντας την αποτελεσματικότητα από 89% σε 60%. (Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το όριο της αποτελεσματικότητας έχει τεθεί στο 50%).

Σε οριακό σημείο τα νοσοκομεία – Καμπανάκι για τις νοσηλείες νέων

Η κατάσταση τις τελευταίες ημέρες στα νοσοκομεία είναι οριακή και θα συνεχίσει να είναι τουλάχιστον για τις επόμενες 10 ημέρες.

Πάνω από 3.200 άτομα νοσηλεύονται με κορονοϊό στην επικράτεια, καθημερινά καταγράφονται 330 εισαγωγές, ενώ στα νοσοκομεία της Αττικής οι κλίνες ΜΕΘ είναι κατειλημμένες στο 87%.

Μόνο το τελευταίο 24ωρο έγιναν 356 εισαγωγές, ενώ οι ειδικοί προβλέπουν ότι την επόμενη εβδομάδα άλλοι 200 ασθενείς θα χρειαστούν ΜΕΘ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το νοσοκομείο Ιπποκράτειο στην Αθήνα κατά την εφημερία του το Σάββατο, 6 Μαρτίου, είχε μόνο μία κλίνη ελεύθερη.

Σοκ προκάλεσε άλλωστε και η δήλωση της διευθύντριας της 7ης Πνευμονολικής κλινικής του νοσοκομείου Σωτηρία, Μίνα Γκάγκα, η οποία επισήμανε πως στο νοσοκομείο υπάρχει διασωληνωμένος ασθενής 20 ετών, χωρίς υποκείμενα νοσήματα, ενώ υπάρχουν και άλλοι διασωληνωμένοι ασθενείς κάτω των 38 ετών.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ: Οι νοσηλείες ασθενών από 0-39 ετών αντιστοιχούν σε ποσοστό 2%, ενώ οι ασθενείς από 40-64 ετών ανέρχονται σε ποσοστό 35,4%

Ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων είναι τα 68 έτη, δεδομένου ότι στις μεγαλύτερες ηλικίες έχει προχωρήσει ο εμβολιασμός.

Σε αυτή τη φάση της πανδημίας, υπάρχουν αρκετά παιδιά και έφηβοι που χρήζουν νοσηλείας, αν και στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν έχουν σοβαρές επιπλοκές. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η νοσηλεία τους ενδεχομένως να οφείλεται στην επικράτηση των μεταλλάξεων, που είναι πιο μεταδοτικές, άρα δίνουν περισσότερες μολύνσεις και στις νεότερες ηλικίες. 

hxonews

Οι ειδικοί βλέπουν φως στο… Πάσχα

Από την πλευρά τους οι ειδικοί κάνουν έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί αυτή την περίοδο και να τηρήσουν τα νέα μέτρα προκειμένου να δούμε σύντομα  φως στο τούνελ.

Μάλιστα εκτιμούν πως αν τηρήσουμε τώρα στα νέα μέτρα, θα μπορέσουμε να κάνουμε ένα κανονικό (όσο γίνεται Πάσχα).

Βέβαια σε αυτό μεγάλο ρόλο θα παίξει και η πορεία των εμβολιασμών. Η χώρα μας περιμένει τον επόμενο μήνα πάνω από 1.000.000 δόσεις εμβολίων από την Pfizer, ενώ θα έρθουν επιπλέον δόσεις της AstraZeneca. 

hxonews

Βασιλακόπουλος στο MEGA : Το Πάσχα θα πάμε στα χωριά μας με προσοχή

«Είναι δεδομένο ότι δεν μπορούμε να είμαστε για πάντα κλειστοί. Πρέπει να βρούμε την χρυσή τομή μέχρι το εμβόλιο να δώσει τη λύση. Γιατί η λύση είναι απλή, είναι ο εμβολιασμός». Με αυτά τα λόγια ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ Θόδωρο Βασιλακόπουλος, αναφέρθηκε, μιλώντας στο MEGA, στα νέα μέτρα κατά του κοροναϊού.

Όσον αφορά τις παρενέργειες του εμβολιασμού ο κ. Βασιλακόπουλος ξεκαθάρισε: «Έχουν γίνει πάνω από 200 εκατομμύρια παγκοσμίως και δεν έχουν υπάρξει σοβαρές παρενέργειες. Κανένας δεν έχει χάσει τη ζωή του από τον εμβολιασμό για τον κοροναϊό. Καμία αναφυλακτική αντίδραση δεν υπήρξε που να μην αντιμετωπιστεί με ανησυχία. Δεν πρέπει ο κόσμος να φοβάται τα εμβόλια. Πρέπει να τονίσω ότι τα εμβόλια που έχουμε στην Ευρώπη δεν είναι με εξασθενημένο κοροναϊό, άρα δεν κινδυνεύει κάποιος που κάνει το εμβόλιο να κολλήσει. Είναι πολύ ασφαλές».

«Υπάρχουν δεδομένα που έρχονται συνεχώς και λένε ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά για τα μεταλλαγμένα στελέχη. Για κάποια από τα επικίνδυνα μεταλλαγμένα στελέχη πιθανόν τα αντισώματα που φτιάχνουμε να είναι λίγο λιγότερο ικανά στην εξουδετέρωση του ιού, να χρειαζόμαστε περισσότερη συγκέντρωση. Παρόλα αυτά η συγκέντρωση που πετυχαίνουμε μετά τον εμβολιασμό είναι ικανά να αντιμετωπίσουμε τις μεταλλάξεις» τόνισε ο ίδιος και συμπληρώσε: «Όπου εφαρμόστηκε ευρέως το εμβόλιο όπως στο Ισράηλ, σε περιοχή που υπήρχαν μεταλλαγμένα στελέχη, η αποτελεσματικότητα του ιού ήταν ίδια με αυτή που είχε διαπιστωθεί στην αρχική μελέτη».

«Όταν ανοίξουμε δεν θα ξανακλείσουμε»

Σχετικά με το τέλος του lockdown o κ. Βασιλακόπουλος ανέφερε: «Η πρόβλεψή μου είναι ότι όταν ανοίξουμε δεν θα ξανακλείσουμε. Αυτόν τον μήνα θα έχουμε κατακόρυφη αύξηση των εμβολίων που θα κάνουμε, πολλές από τις δόσεις θα έρθουν τον Μάρτιο άρα θα γίνουν πολύ περισσότερα εμβόλια. Θα ήθελα να προτείνω ένα εναλλακτικό σενάριο. Αν ανοίξουμε για ένα τρίωρο, δεν γλιτώνουμε τον συνωστισμό. Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι πρέπει να ανοίξουμε με ραντεβού στα μεγάλα κέντρα μόνο στα μικρά μαγαζιά και αφού τιθασεύσουμε την επιδημία να ανοίξουν τα μεγάλα μαγαζιά».

Στην ερώτηση για την μετακίνηση των πολιτών την περίοδο του Πάσχα στην επαρχία ο καθηγητής ήταν αισιόδοξος. «Θα έχουμε τιθασεύει αυτό το κύμα μέχρι το Πάσχα. Θα έχουμε εμβολιάσει άλλο ένα 15-20% μέχρι τότε. Το Πάσχα θα πάμε στα χωριά μας με προσοχή, με τα μέτρα ασφαλείας και την τήρηση των μέτρων».

Εξαδάκτυλος: Θα κάνουμε ένα κανονικό Πάσχα – Τι είπε για λιανεμπόριο, σχολεία

Αισιόδοξος για άνοιγμα του λιανεμπορίου στα μέσα Μαρτίου και πιο επιφυλακτικός για τα σχολεία, είναι ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής των ειδικών, ενώ εκτιμά ότι μπορεί να εορταστεί κανονικά φέτος το Πάσχα.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ,ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε ότι το άνοιγμα δραστηριοτήτων θα συζητηθεί όταν ξεκινήσει να αντιστρέφεται τάση που αυτή τη στιγμή είναι είτε ήπια ανοδική, είτε στάσιμη. 

hxonews

Τόνισε ότι για την επαναλειτουργία της αγοράς ενδεχομένως να χρειαστεί και μια εβδομάδα επιπλέον μετά την Καθαρά Δευτέρα.

Ειδικά για το λιανεμπόριο εξήγησε ότι η ανησυχία των ειδικών δεν αφορά το εσωτερικό των καταστημάτων, όπου ισχύουν οι αποστάσεις και τα μέτρα προστασίας, αλλά οι εικόνες συνωστισμού που μπορεί να επικρατήσουν στην αγορά, με λαοθάλασσα σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους τις ώρες αιχμής.

«Αν μπορέσουμε να παρακαμφθεί αυτό, δεν θα έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΙΣ.

Για τα σχολεία τόνισε ότι το ζήτημα είναι πολύπλοκο, καθώς υπάρχει αναγκαστική μετακίνηση μεγάλου αριθμού ανθρώπων δύο φορές την ημέρα αλλά και πολύωρη συνύπαρξη σε μικρό χώρο, συνεπώς τα επιδημιολογικά δεδομένα θα πρέπει να είναι ακόμη καλύτερα για να ληφθούν αποφάσεις.

Για το Πάσχα, εξήγησε ότι από τις 11 Φεβρουαρίου θεωρεί ότι θα εορταστεί κανονικά και πως η η εκτίμησή του αυτή, πηγάζει από το γεγονός ότι σε αυτό το τρίτο κύμα δεν υπήρξε καμία καθυστέρηση, οι αρχές κινήθηκαν γρήγορα «γιατί και ο ιός κινείται γρήγορα».

Επεσήμανε ότι σε αυτό το τρίτο κύμα της πανδημίας, η πίεση στο Σύστημα Υγείας είναι ηπιότερη σε σύγκριση με το δεύτερο κύμα, χάρη στην προσπάθεια όλων και ενώ όλοι ανέμεναν ότι λόγω των μεταλλάξεων ότι το ΕΣΥ θα «ζοριστεί» περισσότερο.

in.gr