Lockdown: Τι ισχύει για τις διαδημοτικές μετακινήσεις τα Σαββατοκύριακα

8:07 π.μ. - Πέμπτη, 1 Απριλίου 2021
08:04 π.μ. - Πέμ, 01/07/2021
Image: Lockdown: Τι ισχύει για τις διαδημοτικές μετακινήσεις τα Σαββατοκύριακα

Μετακινήσεις από δήμο σε δήμο τα Σαββατοκύριακα με αυτοκίνητο και περιορισμό στα άτομα φέρνει η χαλάρωση του lockdown

Το πρώτο δειλό βήμα για την χαλάρωση του lockdown ξεκινάει από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Η πίεση στο σύστημα Υγείας, ο σταθερά υψηλός αριθμός κρουσμάτων και ο φόβος για εικόνες συνωστισμού στις πλατείες οδήγησαν σε ηπιότερες παρεμβάσεις από το αναμενόμενο, ύστερα και από την εισήγηση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

Η κυβέρνηση επέλεξε την άρση του απαγορευτικού, με χρήση του κωδικού 6 και μόνο για άσκηση και έως τρία άτομα ή μία οικογένεια, μόνο για τα σαββατοκύριακα.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στην έκτακτη παρουσία του στην ενημέρωση για τον κοροναϊό ξεκαθάρισε πως το μέτρο είναι πιλοτικό και μπορεί να αρθεί, διευκρινίζοντας τι θα ισχύει και πώς θα μπορούν να γίνουν οι διαδημοτικές μετακινήσεις.

Η χαλάρωση του lockdown και οι μετακινήσεις

Συγκεκριμένα οι μετακινήσεις με όχημα και με SMS στο 13033 με κωδικό 6 θα γίνονται για τη μετάβαση σε υπαίθριο χώρο με σκοπό την άσκηση και μόνο τα Σαββατοκύριακα.

Βαρόμετρο για την συνέχεια θα αποτελέσει το προσεχές σαββατοκύριακο 3 και 4 Απριλίου, καθώς αν παρατηρηθούν εικόνες συνωστισμού σε συγκεκριμένα μέρη και καταστρατήγηση της σχετικής χαλάρωσης θα επανεξεταστεί το μέτρο.

Σε αυτές τις μετακινήσεις επιτρέπονται να βρίσκονται μαζί έως 3 άτομα ή μία οικογένεια.

Η επιτροπή, σύμφωνα με πληροφορίες, απέφυγε να πάρει θέση στο συγκεκριμένο ζήτημα και το πήρε πάνω της η κυβέρνηση λαμβάνοντας υπόψιν την κόπωση των πολιτών.

Επιπλέον, υπάρχει η πεποίθηση ότι η μεταφορά δραστηριοτήτων σε ανοιχτούς χώρους, με τη βοήθεια των καιρικών συνθηκών, είναι πιο ασφαλής σε σχέση με μαζώξεις σε σπίτια και κλειστούς χώρους.

Προσοχή! Οι διαδημοτικές μετακινήσεις θα είναι ελεύθερες μόνο τα Σαββατοκύριακα και εντός νομού.

«Θέλουμε να εκτονωθεί και να ασκηθεί ο κόσμος, όμως αυτό πρέπει να γίνει με κανόνες. Αρα από το Σάββατο αυτό πιλοτικά ανά οικογένεια ή μέχρι 3 άτομα η μετακίνηση αλλά με ξεκάθαρη σύσταση εκ μέρους μας αποφυγής συνωστισμών και κατάχρησης της δυνατότητας αυτής και κυρίως με υποχρεωτική χρήση μάσκας. Χρησιμοποιούμε με φειδώ με μέτρο με σύνεση τη δυνατότητα διαδημοτικής μετακίνησης τα Σαββατοκύριακα έτσι ώστε να μην χρειαστεί να αναγκαστούμε να προχωρήσουμε σε άρση του μέτρου λόγω νέων συγχρωτισμών λόγω νέων συνωστισμών. Ας βγούμε λοιπόν από τα σπίτια μας, με μέτρα, ας εκτονωθούμε μακριά όμως από συνωστισμούς σε σπίτια και μικρούς χώρους που ούτως ή άλλως το γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ευνοούν τη διασπορά και τη μετάδοση του ιού», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

in.gr