Μ. Δελημπαλταδάκης: Στα ίδια επίπεδα με πέρσι οι φετινές φυτεύσεις στα θερμοκήπια της Ιεράπετρας | Συνέντευξη

4:34 μ.μ. - Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2015
04:09 μ.μ. - Τρί, 29/34/2015
Image: Μ. Δελημπαλταδάκης: Στα ίδια επίπεδα με πέρσι οι φετινές φυτεύσεις στα θερμοκήπια της Ιεράπετρας | Συνέντευξη

Ενδιαφέρουσα συνέντευξη με πολλά στοιχεία για την φετινή καλλιεργητική περίοδο μας έδωσε ο Μ. Δελημπαλταδάκης εκπρόσωπος της Syngenta.

Στον απολογισμό της περσινής χρονιάς ο κ. Δελημπαλταδάκης είπε ότι για την Ιεράπετρα ήταν μια μέτρια χρόνια.
 
Οι χώρες που κυρίως έγιναν εξαγωγές ήταν η Βουλγαρία και η Γερμανία. Συγκεκριμένα η Βουλγαρία κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό των εξαγωγών, αγγίζει το 39% ενώ η Γερμανία έρχεται δεύτερη με αρκετό ποσοστό πιο κάτω δηλαδή 25%.
 
Για την φετινή χρονιά και σύμφωνα με τα στοιχεία των φυτώριων, κυρίως έχουν φυτευτεί τα ίδια προϊόντα με πέρσι με μικρές διαφοροποιήσεις ανά περιοχή.
 
Στην ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας από Κερατόκαμπο έως Γούδουρα έχουμε ντομάτα και αγγούρι στα ίδια με πέρσι όπως και η πιπεριά. Στην περιοχή του Τυμπακίου έχουμε περισσότερη ντομάτα ενώ στα Χανιά οι φυτεύσεις είναι και εκεί στα ίδια επίπεδα με πέρσι.
 
Για της ανταγωνίστριες χώρες η Ισπανία ζορίζεται οικονομικά από το Μαρόκο και την Σενεγάλη λόγω και των φθηνών εργατικών χεριών σ’ αυτές τις χώρες. Οι Ισπανοί όπως και οι Ισραηλίτες είναι σταθεροί στις φυτεύσεις τους κάθε χρόνο.
 
Τέλος ο κ. Δελημπαλταδάκης αναφέρθηκε στην σχέση της Syngenta με τους παραγωγούς της Κρήτης. Η εταιρία είναι δίπλα στους αγρότες είτε με σπόρους είτε με φυτοπροστατεύτικα ή προϊόντα θρέψης. Διατηρεί ερευνητικό κέντρο στο νησί με γενετικό πρόγραμμα για καλύτερα προϊόντα ακόμη διοργανώνει σεμινάρια και ταξίδια για τους παραγωγούς-συνεργάτες της.
 
Ακούστε εδώ το δεύτερο μέρος της συνέντευξης

Συνέντευξη