Μ. Πλατής: Όλα για τα σχέδια βελτίωσης που αφορούν κυρίως την Ιεράπετρα

10:33 π.μ. - Σάββατο, 11 Μαρτίου 2017
10:03 π.μ. - Σάβ, 11/33/2017
Image: Μ. Πλατής: Όλα για τα σχέδια βελτίωσης που αφορούν κυρίως την Ιεράπετρα

Προγράμματα που είναι σε εξέλιξη ή αναμένεται να ξεκινήσουν

Στο θέμα των σχεδίων βελτίωσης και την  αναμενόμενη προκήρυξη που είναι προς υπογραφή και θα εκδοθεί το επόμενο 15νθήμερο αναφέρθηκε μεταξύ άλλων μιλώντας στον Ηχώ fm 99,8 ο κ. Μιχάλης Πλατής Γεωπόνος. Ανέφερε πως    οι αιτήσεις υποβολής θα διαρκέσουν γύρω στο τρίμηνο, με αναμενόμενες εγκρίσεις περί τα τέλη του 2018.
 
Δικαίωμα Υποβολής έχουν: Όλοι οι ασφαλιστικά και φορολογικά ενήμεροι , επαγγελματίες ή Νέοι Αγρότες, ηλικίας 18-60 ετών, αποκλείονται οι κάθε είδους συνταξιούχοι.
Ο αιτούμενος προϋπολογισμός για τις επιλέξιμες δαπάνες κατανέμεται αντιστοίχως εως των παρακάτω ορίων :
Ανέγερση, επέκταση, εκσυγχρονισμός γεωργικών κτηρίων έως του ποσού των 15.000€
Γεωργικοί ελκυστήρες εως 125.000€, παρελκόμενα εώς 40.000€, αγορά και εγκατάσταση πολυετών φυτών, περίφραξη και διαμόρφωση αγροτεμαχίων εώς 5.000€, αγορά εξοπλισμού, Η/Υ και λογισμικού έως 1.200€, γενικές δαπάνες-σύνταξη μελέτης εως 1.500€.Στον προϋπολογισμό δεν περιλαμβάνεται το ΦΠΑ, μπορούν να γίνουν και δαπάνες με φοροαπαλλακτικό.
Ενώ για την βαθμολογία τα σημαντικά κριτήρια είναι το είδος της Εκμετάλλευσης που με μοριοδότηση στην αιγοπροβατοτροφία ή οπωροκηπευτικά, η χαμηλή τυπική απόδοση της εκμετάλλευσης εως 40.000€, τα Βιολογικά Προϊόντα ή ΠΟΠ/ΠΓΕ, το ύψος της επένδυσης που δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 4πλασιο της τυπικής απόδοσης ,η τεκµηριωµένη της ιδία συμμετοχής τουλάχιστον του 20% του αιτούμενου προϋπολογισμού , αν υπάρχουν οι απαραίτητες άδειες (π.χ. αδειοδότηση στάβλου, οι Ν. Αγρότες με 5ετία επαγγελματική εμπειρία καθώς και οι Πτυχιούχοι γεωτεχνικής κατεύθυνσης), ενώ στην μελλοντική κατάσταση θα μοριοδοτούνται οι επενδύσεις σε σταβλικές εγκαταστάσεις, σε εγκατάσταση νέων φυτειών ή θερµοκηπιακές εγκαταστάσεις ,η αύξηση απόδοσης >20%,οι Επενδύσεις στη ζωική παραγωγή, καθώς και οι επενδύσεις για προετοιµασία ή/και συσκευασία ή/και πρώτη πώληση της παραγωγής (τουλάχιστον 20% της επένδυσης). Η βάση για την επιλογή σχεδίου θα είναι το 45/100. 
Το ύψος της επένδυσης μπορεί να κυμαίνεται από 10.000€-500.000€,ενώ η επιδότηση κυμαίνεται από 50-80%,
Το πρόγραμμα κατά την έγκριση προβλέπει χορήγηση προκαταβολής 50% της επιχορήγησης έναντι εγγυητικής επιστολής τραπέζης.
 
 
Ακολουθεί συνέντευξη Μ. Πλατή: