Μανώλης Καλλιονάκης: “Έχω δώσει μάχες - Οι Ιεραπετρίτες θα έχουν το νοσοκομείο που δικαιούνται”

10:46 π.μ. - Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2021
10:02 π.μ. - Παρ, 19/46/2021
Image: Μανώλης Καλλιονάκης: “Έχω δώσει μάχες - Οι Ιεραπετρίτες θα έχουν το νοσοκομείο που δικαιούνται”

Συνέντευξη του Διοικητή του Νοσοκομείου Ιεράπετρας στο Πολιτικά Κρήτης

Ο Μανώλης Καλλιονάκης, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντα ως Αναπληρωτής Διοικητής ΓΝ Λασιθίου με την αρμοδιότητα του επικεφαλής διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου Ιεράπετρας τον Ιανουάριο του 2020, μίλησε αποκλειστικά στα Πολιτικά Κρήτης για το έργο που επιτελεί και τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζει.

Γεννημένος στο Ηράκλειο το 1974, ο κ. Καλλιονάκης είναι χειρουργός οφθαλμίατρος και ασχολείται για πολλά χρόνια με τα κοινά της Κρήτης, όπου μεταξύ άλλων ήταν και υποψήφιος βουλευτής με τη Δημοκρατική Συμμαχία και τη Νέα Δημοκρατία.

Κύριε Καλλιονάκη, όταν αναλάβατε τα καθήκοντά σας στην Ιεράπετρα, ποια ήταν η κατάσταση του οργανισμού που παραλάβατε;

Παρέλαβα ένα χάος από μεμψιμοιρία προηγούμενων διοικήσεων. Όταν πήγα για πρώτη φορά στο νοσοκομείο και μου έδωσαν κλειδί του γραφείου του διοικητική στο νοσοκομείο, ειλικρινά τρόμαξα. Ήταν ένα γραφείο γεμάτο σκόνη και αραχνοιστούς, με σκασμένους σοβάδες και ένα φως να τρεμοσβήνει… Εκείνη τη στιγμή κατάλαβα πως τα πράγματα δεν θα είναι καθόλου ρόδινα….

Και βεβαίως, οι φόβοι μου επαληθεύτηκαν… Αντίκρισα ένα νοσοκομείο με πάμπολλα προβλήματα: εγκαταστάσεις πεπαλαιωμένες και δυσλειτουργικές, με έντονα σημάδια εγκατάλειψης και με ανύπαρκτη ασφάλεια, τόσο για τους εργαζομένους, όσο και για τους νοσηλευόμενους και επισκέπτες, καθώς και λανθασμένων παρεμβάσεων όσον αφορά την κατανομή των ήδη υπαρχόντων χώρων, ή ακόμα και μη αξιοποίηση κάποιων από αυτούς. Βρήκα χειρουργικές αίθουσες να έχουν μετατραπεί σε απλό σταθμό αιμοδοσίας, το φαρμακείο να είναι στο υπόγειο και να λαμβάνει προμήθειες από ένα παράθυρο, η τραπεζαρία για το προσωπικό και η λειτουργία της να μην πληρούν ούτε τους στοιχειώδεις υγειονομικούς κανόνες, ιατρικός εξοπλισμός καταχωνιασμένος και κλειδωμένος σε ντουλάπες, κλπ, κλπ.

Δηλαδή μια μικρογραφία της ελληνικής πραγματικότητας…

Κοιτάξτε, επειδή έχω προσωπική εμπειρία από τα νοσοκομεία της Κρήτης, μπορώ να σας πω ότι τα νοσοκομεία των μεγάλων πόλεων των άλλων νομών είναι υψηλού επιπέδου. Και επομένως, πίστευα πως το νοσοκομείο της μεγαλύτερης πόλης του Λασιθίου θα ήταν εφάμιλλο…, θα ήταν παράδειγμα προς μίμηση και όχι προς αποφυγή…

Το προσωπικό πως το βρήκατε;

Ευτυχώς το προσωπικό είναι πολύ έμπειρο και φιλότιμο. Το προσωπικό είναι αυτό που το κρατούσε το νοσοκομείο ζωντανό όλα αυτά τα χρόνια. Βεβαίως υπάρχει και ένας μικρός αριθμός ατόμων που τους βόλευε η προηγούμενη κατάσταση και τώρα που τα πράγματα μπαίνουν σε μια τάξη, αντιδρούν και δημιουργούν προβλήματα.

Πρακτικά, το νοσοκομείο λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας. Υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και χρειάζεται να μάχομαι καθημερινά για να τις καλύψω.

Μάχη για το αυτονόητο;

Μάχες, και πολλές μάλιστα. Όταν τόσο χρόνια δεν διεκδικούσε κανείς τίποτα, και τώρα ξαφνικά, εν μέσω πανδημίας, πρέπει η Ιεράπετρα να συναγωνιστεί με όλα τα άλλα νοσοκομεία της Κρήτης για νέες θέσεις προσωπικού, για νέο εξοπλισμό, κλπ, δεν είναι και το ευκολότερο εγχείρημα. Όμως, παρά τις δυσκολίες, έχουν προσληφθεί και υπηρετούν 50 άτομα όλων των ειδικοτήτων, από επιστημονικό προσωπικό, μέχρι τεχνικούς, καθώς και βοηθητικό προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων.

hxonews

Εκτός από τα χρόνια προβλήματα του νοσοκομείου, έπρεπε να αντιμετωπίσετε και την πανδημία του κορονοϊού. Πως τα καταφέρνετε;

Από την αρχή της πανδημίας, πρώτο μου μέλημα ήταν να παραμείνει το νοσοκομείο “καθαρό”, ώστε να μη διακοπεί η λειτουργία του ούτε λεπτό. Εφαρμόσαμε άμεσα και χωρίς παρεκκλίσεις, τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και διαμορφώσαμε πτέρυγα Covid-19 με 27 κλίνες. Το πετύχαμε σε χρόνο ρεκόρ.

Είμαι περήφανος για το γεγονός ότι το μικρό περιφερειακό νοσοκομείο της ακριτικής Ιεράπετρας, της νοτιότερης πόλης της Ευρώπης, δημιούργησε, οργάνωσε και παρέδωσε την πρώτη, πανελλαδικά, κλινική Covid-19. Σύντομα θα προστεθούν και 3 κλίνες ΜΑΦ. Ταυτόχρονα, έχουμε δρομολογήσει σημαντικές βελτιώσεις σε όλους τους χώρους του νοσοκομείου.

Τι είδους βελτιώσεις;

Καταρχάς, μεταστεγάσαμε από τον εσωτερικό περίβολο του νοσοκομείο το ΕΚΑΒ, σε εξωτερικό χώρο στη βορινή πλευρά, γεγονός που καθιστά την υπηρεσία ανεξάρτητη και ταυτόχρονα, άμεσα προσβάσιμη από το οδικό δίκτυο της περιοχής. Με τον τρόπο αυτό, δίνεται η δυνατότητα στο προσωπικό του ΤΕΠ να παρέχει τις υπηρεσίες του κερδίζοντας χρόνο ζωτικής σημασίας για την έκβαση των περιστατικών. Επίσης, ανοίξαμε δυο επιπλέον εισόδους από τη νότια πλευρά, έτσι ώστε τυχόν ασθενείς Covid να μην αναμειγνύονται με άλλους ασθενείς. Ξεχωρίσαμε την προσβασιμότητα ασθενών, επισκεπτών και οχημάτων, και δημιουργήσαμε ανεξάρτητη πύλη εισόδου για τα εμβολιαστικά κέντρα.

Επιπλέον, παρέλαβα τον εν εξελίξει διαγωνισμό για την έλευση του επιτακτικά αναγκαίου αξονικού τομογράφου. Όμως, ο χώρος ο οποίος ορίστηκε κατάλληλος στη διακήρυξη για τη στέγαση του τομογράφου – παρά τις αντιρρήσεις του τότε συντονιστή διευθυντή του ακτινολογικού τμήματος – κάθε άλλο παρά κατάλληλος ήταν τελικά. Επομένως, κατέστη επιτακτική ανάγκη η χωροταξική αναδιάρθρωση του ισογείου, προκειμένου να καταστεί ο χώρος στέγασής του απόλυτα λειτουργικός και ασφαλής, χωρίς να παραβιάζονται βασικοί υγειονομικοί κανόνες, σύμφωνα και με την έκθεση της αρμόδιας επιτροπής χωροταξίας του φορέα μας. Η ολική μεταφορά του ακτινολογικού τμήματος, πλησίον του χώρου λειτουργίας του αξονικού τομογράφου, με ταυτόχρονη αναβάθμισή του, καθώς και η έγκριση από την 7η ΥΠΕ για την παραχώρηση δεύτερου ακτινολογικού μηχανήματος και ενός ψηφιοποιημένου μαστογράφου, καθιστά πλέον το ακτινοδιαγνωστικό τμήμα σχεδόν πλήρες και παρέχει τη δυνατότητα αξιοποίησης του παλαιού χώρου για τις γενικότερες ανάγκες του νοσοκομείου μας.

Ουσιαστικά μιλάμε για ριζική αναμόρφωση του νοσοκομείου

Ουσιαστικά, ναι. Αν και αρκετές από τις παρεμβάσεις επαναδραστηριοποιούν σημαντικά στοιχεία από τον αρχικό σχεδιασμό του νοσοκομείου – που ήταν σωστά και χρήσιμα, αλλά κάπου στη πορεία περιέργως ανατράπηκαν.

Επομένως, με βάση τα νέα δεδομένα και τη γενικότερη πρόθεση αναβάθμισης παροχής υπηρεσιών και εγκαταστάσεων, έχουμε δρομολογήσει σημαντικές εσωτερικές βελτιώσεις, προκειμένου χώροι δυσλειτουργικοί και ακατάλληλοι να καταστούν δόκιμοι και να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πολιτών.

Έχετε εξασφαλίσει της στήριξη του κράτους για όλα αυτά τα έργα;

Βεβαίως. Η ηγεσία της 7ης ΥΠΕ και του Υπουργείου Υγείας έχει πλέον αντιληφθεί την αναγκαιότητα των έργων που τελικό στόχο έχουν τον μετασχηματισμού του νοσηλευτικού ιδρύματος σε ένα σύγχρονο νοσοκομείο ευρωπαϊκών προδιαγραφών, που θα εξυπηρετεί άμεσα και αποτελεσματικά τους κατοίκους της Ιεράπετρας και της ευρύτερης περιοχής.

Πως είναι οι σχέσεις σας με τους φίλους του νοσοκομείου;

Η στήριξη των φίλων, επώνυμων και ανώνυμων, ήταν, είναι και θα είναι πολύ σημαντική για το νοσοκομείο. Όμως, οι ενέργειες του προέδρου και της αντιπρόεδρου του Δ.Σ. ‘Φίλων Νοσοκομείου Ιεράπετρας’, έχουν δημιουργήσει διάφορα προβλήματα στο νοσοκομείο. Για παράδειγμα, το γεγονός ότι, εν μέσω πανδημίας, ο πρόεδρος του συλλόγου, και συνταξιούχος χειρουργός του νοσοκομείου μας, εισήλθε και παραβρέθηκε παράνομα σε χειρουργική επέμβαση του νοσοκομείου, χωρίς να ζητήσει άδεια από τη διοίκηση ως όφειλε, παρακάμπτοντας επιδεικτικά την πύλη εισόδου, την τήρηση των μέτρων της πολιτείας και χωρίς να προηγηθεί τεστ Covid-19, δημιουργεί τεράστια ερωτηματικά.

Φαντάζεστε να υπήρχε διασπορά και τί ολέθριες συνέπειες θα επέφερε; Ποιος θα αναλάμβανε την ευθύνη; Αλήθεια, θα τολμούσε να κάνει το ίδιο πράγμα σε νοσοκομείο της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Κύπρου, εν μέσω πανδημίας; Επιτέλους, ας καταλάβουν κάποιοι ότι η Ελλάδα δεν είναι πια ξέφραγο αμπέλι…

hxonews

Για τη κριτική του δημάρχου Ιεράπετρας κ. Καλαντζάκη περί εργασιών χωρίς άδειες, κλπ.

Πρώτα απ’ όλα, θέλω να ξεκαθαρίσω πως όλες οι εργασίες έχουν γίνει με τις απαραίτητες άδειες σε συντονισμό με την 7η ΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας. Το πρόβλημα του δημάρχου είναι μάλλον πολιτικό. Επειδή οι ταχύτητες και η αποτελεσματικότητα των έργων αναμόρφωσης του νοσοκομείου φαίνεται πως έχουν αρχίσει να λειτουργούν ως μέτρο σύγκρισης με το δικό του έργο στο δήμο, έχει αρχίσει να ανησυχεί.

Επομένως, αντί να υπονομεύει το νοσοκομείο και τον διοικητή του, τον συμβουλεύω να ανεβάσει κι αυτός ταχύτητες για το καλό όλων των Ιεραπετριτών και να βοηθήσει, αν θέλει, το νοσοκομείο. Άλλωστε η θεσμική θέση που κατέχει, του το επιτρέπει. Εγώ είμαι πάντοτε ανοιχτός για συνεργασία με αυτούς που δεν θα παίζουν πολιτικά και επικοινωνιακά παιχνίδια στη πλάτη του νοσοκομείου. Όσοι έχουν πραγματική όρεξη να βοηθήσουν, η πόρτα μου είναι πάντα ανοιχτή και είμαι εκεί από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας για το νοσοκομείο;

Τα σχέδια είναι πολλά, που δεν μπορώ να παρουσιάσω σε μια συνέντευξη, θα αναφέρω όμως επιγραμματικά τη γενικότερη χωροταξική αναδιάρθρωση για την αξιοποίηση των χώρων, με γνώμονα το νοσοκομείο να καταστεί εύκολα προσβάσιμο και οι υπηρεσίες του αποτελεσματικές: αναδιαμόρφωση καρδιολογικής – μαιευτικής – παιδιατρικής κλινικής σε αμιγώς καρδιολογική, τροποποίηση των εσωτερικών χώρων της κλινικής και των κοινοχρήστων, «νεκρών» χώρων της, με σκοπό την αναβάθμιση της λειτουργικότητας της και τη δημιουργία νέας ανεξάρτητης ορθοπεδικής κλινικής, μεταφορά της παιδιατρικής κλινικής σε κατάλληλο ισόγειο υφιστάμενο χώρο του νοσοκομείου με ταυτόχρονη πλήρη ανάπτυξη και αναβάθμισή της, δημιουργία νέας μαιευτικής κλινικής, η οποία θα προκύψει από τη μεταφορά της υπάρχουσας κλινικής σε κατάλληλο υφιστάμενο χώρο του νοσοκομείου με παράλληλη αναβάθμισή της, εγκατάσταση μονάδας παραγωγής οξυγόνου για ιατρική χρήση με συνοδό εξοπλισμό, δημιουργία χώρων ανάπαυσης και αποδυτηρίων για το προσωπικό του Κέντρου Υγείας, και πολλά άλλα.

Καλή δύναμη στο δύσκολο έργο σας.

Ευχαριστώ πολύ, και να είστε σίγουροι πως σύντομα οι Ιεραπετρίτες θα έχουν το νοσοκομείο που δικαιούνται.

politikakritis.gr