Μάσκα: Είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας σε κλειστούς χώρους - Επιμένουν οι ειδικοί

8:54 π.μ. - Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2020
08:07 π.μ. - Πέμ, 16/54/2020
Image: Μάσκα: Είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας σε κλειστούς χώρους - Επιμένουν οι ειδικοί

Είναι μια οδηγία που υπάρχει εξαρχής, για χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους και στα μέσα μεταφοράς

«Είναι μια οδηγία που υπάρχει εξαρχής, για χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους και στα μέσα μεταφοράς. Υπάρχει επιτήρηση για χρήση μάσκας σε μετρό και λεωφορεία, ενώ θα πρέπει να τη φοράνε οι εργαζόμενοι στην εστίαση. Αυτό που πρέπει να γίνει, είναι η συχνότερη ενημέρωση του κόσμου με σποτάκια, αλλά και από εμάς και ειδικά στις ευπαθείς ομάδες» ανέφερε ο κ. Γώγος μιλώντας στο Star.

Τσιόδρας ...η επιστροφή ; 

Μάλιστα, ανέφερε ότι ίσως ήρθε η ώρα να επιστρέψει η ενημέρωση των Τσιόδρα και Χαρδαλιά. «Ίσως χρειαστεί να επανέλθει και πάλι ενημέρωση των 18:00, όχι όμως σε καθημερινή βάση. Είναι κάτι που συζητάμε. Γίνονται πάντως και διορθωτικές κινήσεις, όπως για παράδειγμα η απαγόρευση των πανηγυριών. Μπορεί η χρήση μάσκας από αυστηρή σύσταση να γίνει υποχρεωτική».

Οι επιδημιολόγοι τις τελευταίες ημέρες έχουν σταθεί κυρίως στο ζήτημα της μάσκας, καθώς παρατηρούνται συχνά φαινόμενα συνωστισμού όπου ο κόσμος δεν παίρνει τα απαραίτητα μέτρα. Από την στιγμή που αυτό συμπίπτει με την άνοδο των κρουσμάτων, κρίνουν απαραίτητο το μέτρο, που εξακολουθεί να τηρείται και σε άλλες χώρες.

Ελπίδες από Μόσιαλο για την ανοσία

Ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος σε συνέντευξη που έδωσε χθες 15/7 αναφέρθηκε σε δύο πρόσφατες μελέτες που επιβεβαιώνουν ότι πιθανώς έχει αναπτυχθεί διασταυρούμενη ανοσία σε μέρους του πληθυσμού σε χώρες της Αφρικής και της Ευρώπης όπου ενδημούν άλλοι κορονοϊοί, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Η περίοδος της ανοσίας φαίνεται να κυμαίνεται από μερικούς μήνες έως ένα χρόνο και επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τα παιδιά.

Αναφορικά με τα διδάγματα της πανδημίας για την επόμενη ημέρα του υγειονομικού συστήματος στη χώρα μας, ο κ. Μόσιαλος χαρακτήρισε ενθαρρυντική τη σύγκλιση των πολιτικών δυνάμεων στην ανάγκη ενίσχυσης του δημόσιου χαρακτήρα του Ε.Σ.Υ. Σε αυτή τη βάση, πρότεινε την επένδυση σε τρεις κύριους πυλώνες που αφορούν 1) στην αναδιάρθρωση της χρηματοδότησης του συστήματος και την αναβάθμιση του ρόλου του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., 2) στην ψηφιοποίηση με μία ενιαία βάση δεδομένων και 3) στην αξιολόγηση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών υγείας και την αναδιοργάνωση του νοσοκομειακού χάρτη.

Κορονοϊός: To βίντεο που θα σε πείσει ότι η μάσκα μπορεί να σώσει ζωές (vid)

Ένα εντυπωσιακό βίντεο σου δείχνει με τη βοήθεια της τεχνολογίας πόσο αποτελεσματική είναι η χρήση της μάσκας για την αποφυγή διασποράς του νέου κορονοϊού.

Χωρίς τη μάσκα, τα σταγονίδια που παράγονται μετά από ένα βήξιμο μπορεί να φτάσουν μέχρι και στα 3,7 μέτρα. Με τη χρήση μάσκας, όμως, αυτή η απόσταση μπορεί να μειωθεί σε ελάχιστα εκατοστά στη καλύτερη περίπτωση.

Η προσομοίωση αποκαλύπτει ότι κάποιες οικιακές μάσκες δουλεύουν καλύτερα από κάποιες άλλες στην αποτροπή μετάδοσης του νέου κορονοϊού.

"Τα οπτικά μέσα που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη μπορούν να μας βοηθήσουν να δώσουμε στον κόσμο να καταλάβει τη λογική πίσω από τις συστάσεις για τη χρήση της μάσκας» ανέφερε η υπεύθυνη της Μελέτης, Siddhartha VermaΓια να προσομοιώσουν το βήξιμο, οι επιστήμονες, συνέδεσαν το κεφάλι ενός μανεκέν μία μηχανή ομίχλης, που δημιουργεί ατμό από νερό και γλυκερίνη. Χρησιμοποίησαν, επίσης, μία τρόμπα για να βγει ο ατμός από το στόμα του μανεκέν. Στη συνέχεια οπτικοποίησαν τα σταγονίδια με τη χρήση ενός λέιζερ.

Στη συνέχεια, οι επιστήμονες πρόσθεσαν διάφορα είδη μασκών στο μανεκέν και συνέκριναν τα αποτελέσματα μετά από κάθε βήξιμο. Αυτό περιλάμβανε τη χρήση χειροποίητης υφασμάτινης μάσκας, μία απλή μπαντάνα, ένα χαλαρά δεμένο μαντήλι και μία μάσκα - κώνος.

Τα  αποτελέσματα της προσομοίωσης ΕΔΩ 

dikaiologitika.gr